Zabrana hands-free uređaja ukida slobodu i jača represivni aparat

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
mobitel_voznja

Treba li u vožnji zabraniti i uporabu tzv. hands-free uređaja, a ne samo "klasično" telefoniranje, pitanje je koje je ovoga ljeta u Sjedinjenim Američkim Državama ponovno aktualizirala odluka gradskog vijeća Chapel Hilla u Sjevernoj Karolini prema kojoj je na gradskom području trebalo biti zabranjeno bilo kakvo korištenje mobitela u vožnji. Namjera je bila da se korištenje mobitela, pa i uređaja koji omogućuju služenje mobitelom bez uporabe ruku, kažnjava kao sekundarni prekršaj - policajac bi trebao zaustaviti vozača zbog drugog prekršaja i tek bi ga u tom slučaju mogao kazniti i zbog korištenja mobitela.

Odluka gradskog vijeća odmah je dobila i zagovornike i protivnike, ali joj je u međuvremenu presudio viši sud odlučivši da grad ne može na taj način stvarati posebna pravila na svome području te da je zakonodavstvo savezne države iznad gradskih regula.

I hrvatski prometni stručnjaci smatraju da sve što utječe na sigurnost prometa treba pomno istražiti, ali da ni sa kakvim zabranama ne treba brzati.

- Zabrana korištenja tzv. hands-free uređaja ne bi smanjila uporabu mobitela, nego bi povećala mogućnost da vas policija kažnjava. To bi smanjilo slobodu, a jačalo represivni aparat, upozorava prometni stručnjak Ivan Dadić koji se zalaže za to da se "promiče kultura smanjenje korištenja mobitela u svim situacijama, a osobito tijekom vožnje". Vozači u Hrvatskoj zasad ne trebaju brinuti da bi mobitel u vožnji mogao biti stavljen sasvim izvan zakona - u policiji, naime, ističu da postojeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama trenutno ne namjeravaju mijenjati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno