Hrvatske općine i gradovi financirat će završetak gradnje Memorijalnog centra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U tijeku je prva faza izgradnje općinske zgrade s memorijalnim centrom na centralnom Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji, između spomenika prvom predsjedniku, župne crkve Velike Gospe, pošte, općinskih ureda i ambulante. Po projektu zadarskih arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović iz arhitektonskog ureda AB Forum, izvođač radova je tvrtka Ploter d.o.o. Zadar.

Izašlo se iz temelja, podignuti su zidovi, stepenice, nalivena je armirano-betonska deka ili ploča na prizemlju zgrade, sve je puno željeznih potpora.

- U roku mjesec dana podignut će se i kat zgrade s čime će završiti prva faza radova, kazao je načelnik Nediljko Bubnjar.

Vrijednost prve faze je 720.000 kuna koje sufinanciraju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo branitelja i Općina Škabrnja.

- U sklopu Održivog programa za razvoj lokalne zajednice pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Općina je dobila 717.000 kuna za nastavak izgradnje općinske zgrade s memorijalnim centrom, govori Bubnjar dodajući kako cijeli projek košta oko 3 milijuna kuna.

Za drugu, završnu fazu radova bez interijera, na natječaju je postignuta cijena od 2.250.000 kuna. Pristigle su dvije ponude, Inera iz Splita i Plotera, izabran je Inero.

- Drugu fazu osim Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, sufinacirat će Ministarstvo branitelja, Zadarska županija i Općina dok oko 900.000 kuna očekujemo od gradova, općina i županija, optimistično će Bubnjar.

Naime za prikupljanje ostatka sredstava općinsko čelništvo je pokrenulo inicijativu po kojoj se predviđa da sve općine i gradovi u Hrvatskoj sa simboličnim iznosom od 1.500 do 2.000 kuna pomognu završetak zgrade s memorijalnim centrom.

- Već su pristigli i pristižu pozitivni odgovori, ali i prve novčane uplate. Većinu uplata očekujemo nakon ljetnih odmora, u rujnu, poželio je Bubnjar, dodajući kako će postaviti posvetnu ploču s imenima svih koji su iskazali suosjećanje, poštovanje i solidarnost prema žrtvama Škabrnje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno