Mladi neće da beru i suše smokve, a stari su onemoćali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Smokva je drevna voćka hrvatskog priobalja i otoka. Međutim, danas tek rijetki znalci uživaju u ovoj gastronomskoj, energetskoj ali i afrodizijačkoj bombi. Uglavnom je zapuštena, napuštena i neiskorištena, a smatra se jednom od najstarijih i najvrjednijih voćaka Mediterana.

- Mladi neće da beru i suše smokve, iako to nije neki ozbiljan i težak posao, a stari su onemoćali, pojašnjava Marija Nadinić Majčina (74) zbog čega najveća količina smokava propadne.

U priobalju i na otocima kvalitetnih smokava ima u izobilju, ali najveći dio je neobran i zreli plodovi padaju sa stabala na tlo i trunu. Možda je to zato što oko njezina sušenja na tradicionalan način ima dosta posla, a rezultat nije uvijek baš zadovoljavajući.

- Smokva nas je hranila u nekadašnja teška vremena. Tko je nekada imao smokvu imao je sve. Ne samo da je suha smokva uz koricu kruha bila dobra marenda, već se od smokve pekla kvalitetna rakija. Nažalost, to su neka prošla vremena, nostalgično će Majčina ističući kako se nekada rano ujutro nije išlo u polje ili vinograd ako se nije pojela jedna-dvije smokve i popio bićerin rakije.

Marija Nadinić, rođena Oljica, čuvarica je zaboravljenih vještina sušenja smokava, pripremanja smokvenjaka, mendulata...

- Plodovi smokve namijenjeni za sušenje moraju biti zdravi, ne smiju biti mokri od kiše niti vlažni od rose, objašnjava ona.

Berba se obavlja kada su plodovi potpuno zreli. Beru se s peteljkom, uglavnom do podne.

- Sušenje na suncu traje obično 5 do 6 dana dana. Skoro svakodnevno ih treba okretati, lagano prignječiti i paziti da muhe ne dođu na njih, sklanjati od kiše i čuvati od vlage, otkriva Majčina.

Ono što se ubere i osuši, kaže, više je za vlastite potrebe i za pokloniti prijateljima, iako se suha smokva može i prodati.

- Turisti je traže gotovo svakodnevno, a vole je i naši ljudi u unutrašnjosti, pogotovu iseljeni Dalmatinci, navodi Majčina poručujući kako smokva može puno dati i kako joj se na neki način treba vratiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno