Općina Poličnik ima komunalnog redara za pse lutalice

Slika korisnika admin
azil
PIXSELL

Došao je pred našu kuću i više nije htio otići. Jeo je hranu našem psu, nismo više znali što napraviti, krenula je priča Zore Jurline iz Briševa koja je na sreću lijepo završila jer je nesretnog zalutalog psa udomio njezin susjed, no zavrzlama procedura oko odgovornosti i nadležnih za zbrinjavanje psa, Zoru je dovela do zida.

"Nitko nije nadležan, zatvorena vrata"

- Tu nitko nije nadležan. Zovemo veterinarsku ambulantu, veterinari dođu, pas nema čipa i ne možemo naći vlasnika. Pokušavamo doći do Udruge za zaštitu životinja, ne možemo doći do broja. Zvali smo policiju, oni su nam dali broj, nitko se nije javljao. Odveli bi ga i u azil, ali pas je bio previše uplašen da bi ušao u auto, prepričava Zora Jurlina, dodajući kako im nitko od institucija nije rekao: „Gospođo mi ćemo to riješiti".

- Veterinar nam je rekao kako u Općini postoji komunalni redar koji je zadužen za to, no kako Općina Poličnik nema sklopljen ugovor s veterinarskom ambulantom za daljnje zbrinjavanje. Dakle, kome god da smo se obratili - zatvorena vrata. Na sreću, psa je udomio susjed, no da nije bilo tako, ne znam kako bi riješili problem, ogorčena je Zora Jurlina.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kazuje, pak, kako je u ovom, a i u sličnim slučajevima s pronađenim životinjama, nadležan njihov komunalni redar.

- U svakom takvom slučaju za kojeg smo znali, mi smo intervenirali. Ne samo kada su bili u pitanju psi lutalice, već i druge životinje. Mi bismo intevenirali i sklonili životinje onako kako to zakon nalaže, dakle pozvali bismo tvrtku iz Šibenika s kojom imamo sklopljen ugovor i koja radi za nas, a koja zbrinjava životinje. To je jako skup proces, ali se radi svaki put kada nam netko pošalje prijavu.

Teret na Općini

Naime, kako doznajemo od načelnika Lončara, jedan izlazak na teren i odvođenje životinje košta oko pet, šest tisuća kuna.

- Ako se godišnje dogodi tako deset do dvanaest slučajeva, pogledajte koliki su to troškovi. No, mi smo svaki put izašli na teren kada bi nas zvali. Ukoliko je gospođa pokušala kontaktirat nas, no neuspješno, jako mi je žao i izvinjavam se. Inače, moji mještani svi znaju da se uvijek za takav problem može zvati komunalni redar i da će to biti riješeno. Kontakti su postavljeni na internet stranice Općine i mi smo uvijek otvoreni za suradnju, ističe načelnik Lončar dodajući što se tiče troškova, kako zbrinjavanja što su oni poveći i što je ovakav način rješavanja problema skup i težak.

- Imamo toliko zakonskih nameta da je to izvan svake pameti. U slučaju zbrinjavanja lutajućih životinja to je nešto što je zakonodavac namjerno prebacio na rad jedinica lokalnih samouprava. I ne daj Bože da bilo tko od naših redara dođe u kontakt sa životinjom, pa da ona bude bolesna, bijesna. Isti problem imaju i druge općine i stoga smatram da bi ovaj posao trebala raditi struka, venterinari i inspekcijske službe. Mi čak nemamo ni zaštitnu odjeću da bi redari to mogli raditi, kaže Lončar.

Kako njihovi redari nisu ni educirani za zbrinjavanje pasa, angažiraju se oni koji jesu, tvrtke koje koštaju.

- Imate situacije gdje to može doći uistinu do velikih iznosa novaca. Svakako bi za ovu problematiku trebale biti zadužene neke druge službe, a ne mi, zaključio je Lončar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno