Talijane s lažnim eurima sudac istrage poslao natrag na ljetovanje

Slika korisnika admin
PIXSELL

Više od 1,6 milijuna kuna naplaćeno je od 612 partijanera  uhvaćenih s drogom na Zrću i plaži Kateralac - lokacijama na kojima još  od 24. lipnja Ravnateljstvo policije u suradnji sa zadarskom i ličko-senjskom policijom provodi preventivnu akciju Insula. Ispisano je oko 600  prekršajnih prijava te podignuto 16 kaznenih prijava, od toga 15 protiv  stranih državljana.

- Od početka srpnja do danas zbog kaznenoga djela iz čl. 190. St. 2.  Kaznenoga zakona optuženo je 15 stranih državljana, a u tim predmetima ovo državno odvjetništvo predlagalo je određivanje istražnoga zatvora, kažu u zadarskom Općinskom državnom odvjetništvu no od tog  ukupnog broja svega im je nekoliko zahtjeva odobreno i to uglavnom u  prva dva, od ukupno osam tjedana, provođenja akcije Insula. Ono što  zabrinjava jest činjenica da policija plijeni najviše "trave", ali i sintetičkih  droga u vidu tabletica MDMA, ecstasyja, speeda, amfetamina, ketamina  i sličnih. Te vrste droge vrlo je lako skriti jer su male zapremine pa u ovim  slučajevima gdje je zaplijenjeno svega po nekoliko komada, daje prostor  sumnji kako to nije sve što je partijaner sa sobom donio na Pag.

No više od toga zabrinjava činjenica što iza rešetaka nisu zadržani Talijani koji su uhićeni u nedjelju s lažnim eurima.

- Što se tiče četvorice talijanskih državljana koji su prijavljeni za kazneno djelo krivotvorenja novca, ovo državno odvjetništvo protiv sve četvorice predložilo je određivanje istražnoga zatvora s tim da kod dva talijanska državljana sudac istrage nije prihvatio naš prijedlog za određivanje istražnoga zatvora već im je izrekao mjere opreza na koju odluku  ćemo se po zaprimanju pisanog otpravka žaliti. Kod druge dvojice talijanskih državljana u tijeku je ročište kod suca istrage na kojem ročištu će  sudac istrage odlučiti o našem prijedlogu, rekla je Marijana Stipić, a policija je u svom priopćenju navela kako dvoje od četvoro Talijana sumnjiče za krivotvorenje te da je njima u pretragom sobe koju su unajmili  pronađeno oko 10 krivotvorenih novčanica u apoenu od 20 eura.

Neslužbeno doznajemo kako su četvorica Talijana lažnim eurima  plaćali jet-sky, piće u nekoliko kafića i taksi vožnju, no to su tek prve prijave. U svega 48 sati otkriveno je oko 700 lažnih eura pa se s razlogom  strahuje kako je taj iznos znatno veći, a budući da počinitelji nisu ostali  iza rešetaka, opravdano se sumnja kako bi oni mogli ponoviti kaznena  djela. Stoga se apelira na oprez i provjeru novčanica (eura) ukoliko je to  ikako moguće, a sve sumnjivo policija apelira da im se odmah prijavi.

opširnije u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno