Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani na veliko konzumiraju poeziju

19.08.2016. 22:00
Zadrani na veliko konzumiraju poeziju


Manifestaciju Ritam grada, uljepšali su i zadarski ZaPisovci. Članovi udrge zadarskih pisaca Zapis, upriličili su u Kapetanskom parku pravi mali poetski performans. Kako nas je obavijestio Želimir Periš ZaPisovi pjesnici su u Ritam unijeli svoje stihove različitih poetskih žanrova.
– U samoj uvertiri naš Roberto Vodanović Čopor govorio je svoje stihove uz glazbenu, gitarsku pratnju. Riječ je o tzv. Spoken Word Poetry izričaju gdje glazbena ili nekakva druga akustična podloga naglašava pjesnikov izričaj. Na drugoj strani, moja malenkost u ritmu, kroz megafon, razbija tu uzvišenost poezije. Na taj način hoćemo iskazati da poezija nije samo elististička tvorba nego želimo stvoriti percepciju da ju zapravo, svatko može konzumirati, rekao je predsjednik ZaPisa Želimir Periš.
Robero Vodanović Čopor dodao je kako ovaj poetski performans jako sliči na poeziju ulice koju su promovirali bitnici 60-tih godina 20. stoljeća recitirajući je uz skromnu akustičnu pratnju, ali izravno konzumentima. Taj nekad avangardni pokret, ostavio je duboki trag u suvremenoj ne samo glazbi, nego i literaturi kroz razne prepjeve Joana Baeza ili Boba Dylana, ili pak priče Jacka Kerouaca. Periš će Ritam Zadra iskoristiti i za promociju svoje nove zbirke “X” a ostalom djelu programa sudjelovat će i mladi pjesnici poput Denise Čirjak, mlade, lirske zadarske pjesnikinje.
Događaj je osmišljen kao cjelodnevni boravak u parku, pa se tako pozivaju posjetitelji da ponesu svoje prostirke, dekice ‘slack’ trake i mreže za odmaranje.