HEP ulaže 63 milijuna kuna u izgradnju i rekonstrukciju svojih objekata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zadarska turistička industrija ne mora strahovati od redukcije
Kako doznajemo u HEP-u, tijekom srpnja ove godine na području Elektre Zadar potrošnja električne energije iznosila je 86.699 MWh, a tijekom srpnja prošle godine 81.658 MWh. Usporede li se ti podaci proizlazi kako je ovogodišnji srpanj donio povećanje potrošnje od 6,2 posto
Vedran SITNICA
Najviše opterećenje elektroenergetskog sustava na području Elektre Zadar postignuto 3. kolovoza ove godine i iznosilo je 203,16 megawatta

Zadarsku javnost, a posebno sve one koji na bilo koji način participiraju u turističkoj industriji, početkom kolovoza zabrinuo je poziv direktora Elektre Zadar Tomislava Dražića korisnicima s ovog područja za smanjenjem potrošnje u večernjim satima kako ne bi došlo do redukcije struje. Njegov poziv temeljio se na naglom skoku potrošnje električne energije u špici turističke sezone, koju je prouzročio doista bitan porast broja dolazaka gostiju na naše područje, ali možda još više rekordno vruće i sparno ljeto koje je trajalo tjednima, zbog čega klima uređaji ni danju ni noću praktično nisu prestajali raditi.

Odgovarajući na naš upit, iz HEP-a su odgovorili kako je najviše opterećenje elektroenergetskog sustava na području Elektre Zadar postignuto 3. kolovoza ove godine i iznosilo je 203,16 megawatta (MW).

Elektroenergetski sustav stabilan

- Prošlogodišnji maksimum opterećenja na području Elektre Zadar postignut je 4. kolovoza 2016. godine, a iznosio je 169,45 MW, navode u toj državnoj tvrtki iz čijih podataka proizlazi kako je najviše opterećenje sustava ove godine bilo za čak 19,9 posto veće. Tijekom srpnja ove godine na području Elektre Zadar potrošnja električne energije iznosila je 86.699 MWh. Tijekom srpnja prošle godine na području Elektre Zadar potrošnja električne energije iznosila je 81.658 MWh, ističu u HEP-u. Usporede li se ti podaci, proizlazi kako je ovogodišnji srpanj donio povećanje potrošnje od 6,2 posto. Budući da kolovoz još traje, podaci tog najturističkijeg mjeseca tek će se tada moći usporediti s lanjskim.

Ipak, dok je je direktor Elektre u svojem javnom pozivu korisnicima preko stranica Zadarskog lista dao naslutiti kako možda u nekom trenutku zbog opterećenosti HEP-ova elektroopskrbnog sustava neće moći osigurati dovoljnu količinu električne energije, iz ove tvrtke su naveli kako je HEP na vrijeme osigurao dovoljne količine električne energije za svoje kupce te kako je, unatoč visokim temperaturama i povećanoj potrošnji električne energije, elektroenergetski sustav stabilan te nema većih poteškoća u opskrbi kupaca.

Investicije

- Prateći stalni porast opterećenja distribucijskog sustava na području Zadarske županije, posebno u njenom turistički razvijenom priobalju, u stvaranje tehničkih uvjeta za priključenje novih kupaca i povećanje pouzdanosti napajanja, u ovoj će se godini uložiti oko 63 milijuna kuna. Ulaganja se odnose u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata na području Zadra, Nina, Biograda, Starigrada, Benkovca i Obrovca, te otoka Vira, Paga, Ugljana, Pašmana i Dugog otoka, navode u ovom proizvođaču i opskrbljivaču električne energije dodajući kako HEP-ODS Elektra Zadar, također, na temelju Studije 20-godišnjeg razvoja ima izrađen 10-godišnji i 3-godišnji plan investicija koji se revidira svaku godinu po analizi terenskih događanja. Realizacija se provodi putem godišnjeg Plana investicija, kroz koji će se interpolirati nove TS 10/04 kV i rekonstruirati pojedine TS 110/x kV, a u izgradnji je i nova TS 110/10 kV Zadar istok. Izgradnja novih elektroenergetskih objekata dodatno će osigurati pouzdanu opskrbu kupaca električnom energijom, poručuju iz HEP-a koji očigledno namjerava spreman dočekati sljedeću turističku sezonu koja će najvjerojatnije donijeti novi porast broja dolazaka na zadarsko područje, a to znači i daljni porast potrošnje električne energije.

Hoće li HEP pritom pratiti povoljne hidrološke godine kakvih su, s izuzetkom ovogodišnje, imali puno, zahvaljujući kojima su u svojim brojnim hidroelektranama proizvodili višak električne energije ili će električnu energiju morati uvoziti, korisnici, domaće stanovništvo i gosti, uopće ne trebaju o tome voditi brigu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno