Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Cijena rešte na Festivalu češnjaka od 50 do 100 kuna

20.08.2018. 09:34
Cijena rešte na  Festivalu češnjaka od  50 do 100 kuna


U sklopu projekta "Revitalizacija autohtonih sorti  češnjaka u Benkovcu" u subotu navečer je na gradskom Šetalištu kneza  Branimira održan peti po redu "Festival češnjaka".
-Cilj i svrha "Festival češnjaka" je unaprijediti proizvodnju češnjaka –  luka na području Benkovca, potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka kako bi se potaknula i potrošnja na tržištu češnjaka u našoj zemlji, kazala je  Snježana Perić iz Zemunika, predsjednica Udruge proizvođača luka Zadarske županije Rešta koja manifestaciju organizira u suradnji s Gradom Benkovcem i ovdašnjom Turističkom zajednicom.
Zajednički cilj svima je podrška lokalnoj proizvodnji hrane kao i podrška Udruzi Rešta, u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda.
-Sadašnja proizvodnja nije dovoljna da zadovolji potrebe tržišta zbog  čega se luk uvozi. S druge strane, prije Domovinskog rata luk se iz Ravnih kotara i Bukovice izvozio u Španjolsku, podsjeća Perić, prva dama  češnjaka – luka Zadarske županije.
Možda niste znali da od češnjaka, kaže Perić, uz različite bolesti,  vampire i osjetljive nosiće, bježe i komarci. Stari Grci i Egipćani su ga  jeli prije "spoja" zbog njegovih afrodizijačkih svojstava.
-Možda naši preci nisu dobro poznavali teoriju češnjaka – luka, ali su  u praksi vidjeli njegove koristi, pa su ga rado konzumirali, podsjeća Perić.
Zbog "nepodobnog" mirisa za suvremenog čovjeka postao je gotovo  nepoželjan, a u jednom trenutku čak je i prijetio nestanak onakvog  češnjaka – luka kakvog smo poznavali, jer je većina ovog dostupnog u  trgovinama uvezena iz Kine i drugih zemalja.
-Stoga je u Hrvatskoj pokrenuto nekoliko inicijativa za očuvanjem  autohtone sorte češnjaka-luka od izumiranja. Prije pet godina je trogodišnji projekt njegove revitalizacije pokrenuo i Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije, koji je u suradnji s udrugom Rešta, Gradom Benkovcem i Turističkom zajednicom organizirao prva tri "Festivala češnjaka u Zadarskoj županiji" u Benkovcu, podsjeća Perić.
Prije 30-ak godina proizvodnja u Zadarskoj županiji iznosila je oko  550 tona češnjaka, danas tek 150 tona.
– Vjerovali ili, sada u Lijepu Našu godišnje uveze više od 2.000 tona  luka. Naš je traženiji, a uvozi se uglavnom iz Kine, jada se Perić.
Vanja Čvrljak, direktor ovdašnje Turističke zajednice, zbog Festivala i  promocije domaćeg luka je blistao od zadovoljstva.
– Kako bi se što bolje plasirao na prehrambenom i farmaceutskom  tržištu, dalmatinskom luku treba utvrditi zajedničku oznaku i certifikaciju, a sve u cilju da zadovolji izvrsnost, izvornost i tradiciju, poručio je  Čvrljak dodajući kako za veći proizvodnju treba osigurati zadružni otkup.
Osim predsjednice Perić češnjak-luk su izložili: Cvitko Pavlović iz Lepura, Divna Savić iz Banjevaca, Ivica Karlić iz Škabrnje, Danica Juričević iz Posedarja, Divna Baković iz Banjevaca, Petar Bašić iz Radašinovaca, Niko Golem iz Lisičića, Marina Lipić iz Posedarja, Jadranka  Nimac iz Lepura i drugi.
-Cijena rešte ovisi koliko se u vezicu uveže glavica luka, od 50 do 100  kuna, objašnjava Cvitko koji je svoje rešte luka nudio po jedinstvenoj  cijeni od 50 kuna.
Na benkovački šetnici mogle su se kupiti i proizvodi od smilja i lavande te degustirati smokve, kupine, grožđe, lubenice, prisnac, soparnik i prirodni sokovi.