Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

FOTOGALERIJA: Dani Vitezova vranskih – veličanstveni povratak u stara vremena

21.08.2018. 09:30
FOTOGALERIJA: Dani Vitezova vranskih – veličanstveni povratak u stara vremena


Uz šarene ženske i muške nošnje različitih povijesnih razdoblja pred oko sedam tisuća posjetitelja, domaćih i fureštih, u nedjelju navečer "Velikom pomorskom noćnom bitkom" završen je trodnevni spektakl oživljene hrvatske povijesti "Dani Vitezova vranskih" koji se po dvanaesti puta održava na području Vrane i Pakoštana.
Unatoč činjenici da su se po prvi puta naplaćivale ulaznice u Pakoštanima (u Vrani se od početka naplaćuju ulaznice) bila je to kruna spektakularne povijesne-turističke manifestacije, koja se također po prvi puta umjesto na plaži Janica održala na moru između dva mula na pakoškoj rivi.
-Općina Pakoštane, Turistička zajednica i Udruga Vitezovi vranski organiziraju spektakl na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti. Mi na ovaj način evociramo uspomene na Križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.
U veličanstvenoj bitki sudjelovali su jedrilica, brodovi i brodice. A posjetitelji su, osim u ljepoti brodovlja, mogli uživati i u svjetlosno- zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima… Na oduševljenje nazočnih, a osobito brojne djece, sve je završilo velikim vatrometom.
-Na manifestaciji osim domaćih viteških skupina gostuju i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke. Zajedno s lokalnim stanovništvom ima ukupno oko 400 sudionika, ističe Vulin.
Uz najveću predstavu noćne bitke na otvorenom, po svom obimu i tematici koju obrađuje jedna je ovo od najvećih manifestacija povijesne tematike u cijeloj Hrvatskoj.
-Manifestacija koja oživljava davna vremena, trodnevni povijesno- scenski spektakl na kopnu i na moru, u petak i subotu se održala u Vrani podno Maškovića hana u Vrani, dok se u nedjelju sve preselio u Pakoštane, reći će Vulin.
Trodnevnim zbivanjima u Vrani i u Pakoštanima, oni su još jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama.
-Nije nimalo lako rekonstruirati povijest iz koje iskaču davni junaci, templari, vransko plemstvo, turske paše, papinski glasnici i kmetovi, sasvim iskreno će Vulin.
Sve je započelo inicijativom Turističke zajednice i Udruge Vitezova vranskih koja prezentira povijesne događaje, čuva i štiti tradiciju i moralne vrijednosti hrvatskog naroda.
-Još od 9. stoljeća na ovim su se prostorima gajile kršćanske vrijednosti i čuvao hrvatski identitet. Vitezovi vranski proizašli su iz spomena na vitezove Templare iz 12. stoljeća te Ivanovce iz 13. i 14. stoljeća, zaključila je Danijela Vulin.
 
— Slika
Krvave bitke Kršćana i Osmanlija