Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iznajmljivači protiv izmjena Zakona o porezu na dohodak koje bi određivali gradovi i općine

21.08.2018. 08:00
Iznajmljivači protiv izmjena Zakona o porezu na dohodak koje bi određivali gradovi i općine


Možda bi bilo najpoštenije javno reći da država želi uništiti obiteljske iznajmljivače i privatni smještaj. Neka to kažu i mi zatvaramo. Mnogi će tada iseliti iz Hrvatske i to će biti jedna od posljedica najnovijeg prijedloga zakona – komentar je Mirka Bulića, predsjednika Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja na Nacrt prijedloga izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, koji je u javnoj raspravi do 6. rujna, a kojim se predlaže mogućnost da jedinice lokalne samouprave odlučuju o upravljaju visinom paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, pri čemu taj paušalni porez ne bi mogao biti manji od 150 niti veći od 1.500 kuna.
Obrazlažući takav prijedlog u nacrtu "uočenom potrebom za usklađivanjem visine poreznog opterećenja za iznajmljivače u turizmu koji plaćaju paušalni porez na dohodak određen još 2004., Ministarstvo financija navodi da je cilj te izmjene pružanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da upravljaju visinom poreza u skladu s fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja, s obzirom da je porez na dohodak njihov prihod. U prijedlogu se tako navodi da su "jedinice lokalne samouprave dužne donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna". Sada je paušalni iznos poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima u turizmu jednak iznosu paušala boravišne pristojbe po krevetu, a čija je visina ovisila o vrsti odnosno razredu turističkog mjesta i dobu sezone, te se do ove godine kretala od 150 do 300 kuna.
Iznajmljivači su se žestoko protivili i povećanju boravišne pristojbe, no ona će od naredne godine biti veća za 25 posto. Promjene u obračunu paušala također su najavljivane, no izgleda nitko nije očekivao da će se odluka o visini prepustiti jedinicama lokalne samouprave.
– Apsolutno sam protiv toga i smatram da dijelim mišljenje većine iznajmljivača. Način obračuna paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače i njegovu visinu treba donijeti na razini države, preko Vlade i Sabora, a ne omogućiti lokalnim šerifima da odlučuju o tome. Većina gradova i općina opterećena je kreditima jer su ih čelnici prezadužili i sada im se ovim prijedlogom omogućuje da građanima stave nove namete. Neki od lokalnih šerifa će vjerojatno ići na ruku hotelijerima. Kod ovakvih prijedloga zaboravlja se na ljude koji od iznajmljivanja žive, dakle ne zarađuju veliki novac, nego novac kojim plaćaju režije ili školovanje svoje djece. Ako im se to onemogući i oni će napustiti Hrvatsku koja će, čini se, osim radne snage uskoro uvoziti i stanovnike – zaključuje Bulić.
Utemeljitelj Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore i dugogodišnji iznajmljivač, Nedo Pinezić, smatra da se ovim prijedlogom otvaraju vrata sivom tržištu koje je ionako previše prisutno u Hrvatskoj.
– Nisu svi iznajmljivači puni nekoliko mjeseci i nemaju svi vile s bazenom. Imamo ljude koji jednostavno moraju poslovati jer imaju kredit, a neće moći jer im se od naredne godine povećava boravišna pristojba, paušal, komunalije… I dogodit će se ono što smo već imali, a to je poslovanje bez prijavljivanja. U Hrvatskoj ionako imamo oko 180 tisuća vikendica koje se bave iznajmljivanjem, a prijavljuju mizerno i o tome treba razmisliti. Tu treba ubirati novac i smanjivati sivu zonu, a ne povećavati. Uvođenjem paušala se sivo tržište znatno smanjilo, no kada se ljude previše optereti, a mislim da smo na dobrom putu, imat ćemo drugačiju situaciju. Naredne godine, dakle, povećava se boravišna pristojba i paušal, a velike internetske platforme, putem kojih iznajmljivači pune kapacitete, neprekidno traže manje cijene i čini mi se da će tu nastati problem – kaže Pinezić koji ovakav prijedlog ocjenjuje vrlo opasnim, i pokazateljem da se opet nešto radi i predlaže na prečac, bez uvida u pravo stanje stvari i bez provedenih stručnih analiza.
– Pogotovo je neprihvatljiv prijedlog tako velikog raspona paušalnog poreza od čak deset puta po krevetu, odnosno od 150 do 1.500 kuna po krevetu, koje bi sada samostalno trebale određivati jedinice lokalne samouprave. Fiskalna decentralizacija ne bi trebala ići u smjeru da se otvara prostor novim nametima jer se tako povećava pritisak na ljude – kaže Pinezić koji smatra da je dobar primjer loše fiksalne politike ugostiteljstvo i PDV od 25 posto.
– Efekt svega je muljanje ugostitelja s fiskalizacijom što im ne bi padalo na pamet, niti nije, dok je PDV bio niži. Smanjili su se prihodi od PDV-a, a ista stvar će se dogoditi i s iznajmljivačima – očekuje Pinezić.