Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

USKORO NASTAVAK RADOVA: Grad objavljuje natječaj za dovršetak Centra za osobe s posebnim potrebama

21.08.2018. 07:15
USKORO NASTAVAK RADOVA: Grad objavljuje natječaj za dovršetak Centra za osobe s posebnim potrebama


Djeca vrtića Latica, Osnovne škole Voštarnica i štićenici udruge Sunce ni ove školske godine neće useliti u Centar za osobe s posebnim potrebama Mocire. Iako gradski Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo čini sve za projekt bude gotovo što prije, novi napuci iz Zagreba odgodili su dovršetak Centra.
Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih već ih je upozorilo kako je projekt u jednom dijelu zastario te ga treba promijeniti kako bi odgovarao aktualnim standardima socijalne skrbi. Iako je ova vijest bila svojevrsni šok za nadležen u Gradu jer je značila izmjenu dokumentacije te i dodatne troškove, u nadležnom odjelu sve ovo vrijeme marljivo rade na ovom projektu kako bi Centar osposobili za iduću školsku godinu.


Novi standardi
Zamjenik pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, Matko Segarić, iznio nam je najnovije detalje na kojima upravo rade, s obzirom da je i pročelnik Darko Kasap još u siječnju najavio kako će učiniti sve da, kako je kazao, na jesen započne dovršetak izgradnje i konačno privođenje tog objekta namjeni.
Segarić ima dobre vijesti te kaže kako je izrada projektne dokumentacije pri kraju i planiraju i objava natječaja za izvođača radova:
– Računamo da bismo natječaj raspisali u naredna dva do tri tjedna, a izrada projektne dokumentacije već je pri kraju. Naime, projekt se je u jednom dijelu morao mijenjati jer su se od početka gradnje Centra u međuvremenu promijenili standardi te smo dio zgrade, prema napucima Ministarstva, morali promijeniti. Riječ je o tome da moramo nadodati i dvoranu, a ostala koncepcija Centra ostaje ista: tu su vrtić i škola za djecu s posebnim potrebama te prostorije za odrasle štićenike. Nakon raspisivanja natječaja sljedi odabir izvođača i konačan dovršetak zgrade, kao i sanacija dijela prostora koji su u međuvremenu devastirani – pojašnjava Segaraić.


Radovi dugi osam godina
Naime, kako je od postavljanja kamena-temeljca za Centar prošlo punih deset godina projekt Mocire u međuvremenu je zastario, na što su upozorili u Ministarstvu socijalne skrbi koje je jedan od nositelja gradnje. Zgrada se mora prilagoditi novim propisima, kažu u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, jer je najvažnije da korisnici dobiju adekvatan prostor.
I gradonačelnik Branko Dukić bio je na nekoliko sastanaka u Ministarstvu na kojima je dogovoreno kako se upravo zbog promjene strategije razvoja socijalne skrbi u Hrvatskoj Centar mora mijenjati. Naime, sadašnji prostori, koji su dijelom predviđeni i za stacionarne uvjete, po najnovijim standardima više se ne preporučuju. Prilikom zadnjeg razgovora u Ministarstvu nadležnima u Gradu Zadru preporučeno je kako se dio prostora mora prenamijeni, ponajprije dvorana.
Grad Zadar u međuvremenu je odlučio povećati svoj udio financiranja samo da bi Mocire bile što prije gotove. Udio iz proračuna od dogovorenih 19 posto sredstava sada se povećap na čak 50 posto. Naime, ugovorom o izgradnji Centra predviđen je sljedeći omjer financiranja: Ministarstvo socijalne politike financira 50 posto radova, Ministarstvo obrazovanja 31 posto i Grad Zadar 19 posto. Kako se situacija sa dovršetkom Centra toliko zakomplicirala da zgrada već godinama propada, u Gradu su odučili ponuditi daleko veća sredstva od dogovorenih.




Palčić: Naša su djeca godinama bez odgovarajućeg tretmana
Predsjednica Udruge za osobe s mentalnom retardacijom "Svjetlo" kaže kako su ogorčeni na stalnu odgodu dovršetka Centra, osobuito stoga što su njihova djeca prisiljena 24 sata biti kući bez ikakvog psihosocijalnog tretmana:
– Teško nam je jer sav trud u njih uložen u vrtiću i školi na kraju je bačen u vodu. Kao majka 30-godišnjeg mladića koji, uz mentalnu retardaciju, ima i sljepoću i već deset godina je prisiljen boraviti kući, ja to najbolje znam. Na žalost, na slučaju mojega sina najbolje se vidi što se događa sa ovim projektom, jer sve što je u mog Matiju uloženo u vrtiću i školi propalo je nakon deset godina njegova boravka kući! On i svi naši štićenici već su godinama bez odgovarajućeg tretmana jer nam se od 2007. godine, otkako se Centar počeo graditi, obećava kako će naša djeca uskoro dobiti odgovarajuću skrb. Međutim, dogodilo se suprotno – osobe koje su izišle iz sustava školovanja osuđene su na cjelodnevni boravak kod kuće jer ni Grad ni Ministarstvo nisu u stanju već deset godina dovršiti Centar. Ovo je sramota! – kaže Irena Palčić.