Biogradska bolnica »slobodno protumačila« odluku Državne komisije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Umjesto poništenja dijela natječaja moraju ponoviti izbor naručitelja
Poništena je Odluka o poništenju dijela nabave i dostave ugradbenih materijala za ortopediju naručitelja bolnice iz Biograda
Velimir BRKIĆ
Došlo je do osobito bitne povrede postupka javne nabave, što za nas predstavlja osnovu za poništenje natječaja - Specijalna bolnica za ortopediju

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je Odluku o poništenju dijela nabave i dostave ugradbenih materijala za ortopediju naručitelja Specijalne bolnice za ortopediju iz Biograda na Moru. DKOM je u vezi ovog natječaja 3. lipnja 2019. godine već donio odluku kojom je poništio odabir te predmet vratilo naručitelju na ponovno postupanje, ali je biogradska bolnica samovoljno protumačila njihovu odluku te postupak nije ponovila, već je poništila cjelokupnu javnu nabavu za spomenuti dio materijala.

Dva žalitelja i dvije žalbe

U natječaju se tražila nabava i dostava tri grupe ugradbenih materijala za ortopediju, od kojih je sporna ona iz grupe II, revizijska bescementna endoproteza kuka - modularni tip, za koju su pristigle tri ponude. Naručitelj je u postupku pregleda i ocjene dvije ponude ocijenio valjanima te je odabrao ponudu ponuditelja Lima - ortopedija implantati d.o.o. iz Zagreba u iznosu od 95.277 kuna kao ekonomski najpovoljniju. Na navedenu odluku o odabiru žalbu je Komisiji izjavila tvrtka EndoPro Implants d.o.o. iz Zagreb, koja je za ovu grupu ponudila iznos od 116.025 kuna, osporavajući valjanost ponude odabranog ponuditelja. DKOM je postupajući po žalbi rješenjem poništilo odluku o odabiru u dijelu koji se odnosi na grupu II te predmet vratilo naručitelju na ponovno postupanje.
U obrazloženju odluke Komisija navodi kako je biogradska bolnica umjesto toga donijela odluku o poništenju, a na koju je žalbu izjavio Lima koja u osporava zakonitost postupanja naručitelja prilikom donošenja odluke o poništenju, koju odluku predlaže poništiti.
DKOM je utvrdio kako je žalba osnovana. Žalitelj navodi da je bolnica prilikom donošenja odluke o poništenju postupila protivno odredbama Zakona te da nije dokazala da su postale poznate okolnosti koje mu nisu bile poznate prije i zbog kojih ne bi došlo do pokretanja ovog postupka javne nabave. Ističu kako bolnica nije objavila zapisnik o ponovnom pregledu i ocjeni ponuda niti je zatražila dostavu ažuriranih popratnih dokumenata.

Bitna povreda postupka

Bolnica u odgovoru na žalbu navodi da, s obzirom na to da iz rješenja Komisije proizlazi da je počinjena osobito bitna povreda postupka javne nabave, za njih to predstavlja osnovu za poništenje.
- Ta povreda postupka upućuje na odredbu Zakona prema kojoj je jedan od razloga za poništenje postupka ako postanu poznate okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drukčije obavijesti o nadmetanju ili dokumentacije o nabavi, da su bile poznate prije. Upravo DKOM ukazuje na takvu činjenicu, a koja za naručitelja nije bila poznata prije. Novi postupak za predmetnu grupu pokrenut ćemo nakon usklađenja dokumentacije i troškovnika s rješenjem Komisije, putem jednostavne nabave, najavljuju iz biogradske bolnice.
DKOM navodi kako ocjenjuju da iz utvrdenih činjenica proizlazi da okolnosti koje se navode u odluci bolnice o poništenju nisu valjana osnova za postupanje sukladno Zakonu. Podsjećaju kako su u rješenju od 3. lipnja 2019. godine ocijenili da nije jasno temeljem kojih činjenica je naručitelj utvrdio da proizvodi ponudeni od strane ponuditelja Lima - ortopedija i implantati imaju sve tražene tehničke karakteristike, potom da je naručitelj propustio postupiti prema odgovarajućim podzakonskim odredbama koje mu nalažu obvezu objave u EOJN RH dostavljenih mu ažuriranih prijevoda kataloga te konačno, da je propustio pribaviti izvadak iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa kao dostatan dokaz. Dakle, navedena pravna shvaćanja i primjedbe Komisije nisu okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drukčije obavijesti o nadmetanju ili dokumentacije o nabavi. Stoga se osnovanim ocjenjuje žalbeni navod da je bolnica prilikom donošenja odluke o poništenju postupila protivno odredbama Zakona.

Naknada troškova žalitelju

Komisija je stoga temeljem Zakona poništila odluku o poništenju za grupu II te predmet vratila naručitelju na ponovno postupanje, kako je bilo i prvotno odlučeno.
Takođen je naloženo bolnici da nadoknadi žalitelju Lima - ortopedija i implantati troškove žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna.
U rješenju se navodi kako je naručitelj obvezan postupiti sukladno izreci odluke Komisije najkasnije u roku od 30 dana od dostave izvršne odluke.
Protiv ovoga Rješenja ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno