Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ČUVARI ETNO BAŠTINE Spektakl pod nazivom Vrsi moje, u srcu te nosim

20.08.2019. 13:53
ČUVARI ETNO BAŠTINE Spektakl pod nazivom Vrsi moje, u srcu te nosim


U organizaciji KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi na ovdašnjoj rivi u fascinantnom, gotovo nadnaravnom okruženju mora i brodica održana je jubilarna 10. Večer folklora »Vrsi moje, u srcu te nosim«.
– KUD Sv. Lovre od velikog je značenja za našu općinu kao očuvatelj i promicatelj kulture i tradicije ovog kraja. Vrški KUD čuva tradiciju i običaje kroz istinu koja je najveći adut i najljepši dio baštine, kazala je Rafaela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi.


Direktorica TZO Vrsi otvorila manifestaciju
– Ovaj događaj još je jedanput pokazao bogatstvo naše narodne baštine. Posebno zahvaljujem svim članovima KUD-a Sv. Lovre koji su organizirali ovu ugodnu večer jer šire pozitivne vrijednosti i čuvaju tradicijsku kulturu mjesta Vrsi, poručila je Maraš koja je u odsutnosti vrškog načelnika i službeno otvorila ovu spektakularnu ljetnu manifestaciju.
Na samom početku programa u naselju pomoraca, ribara i težaka vrški svećenik don Alojz Knežević pozdravio je nazočne te je svim KUD-ovima, i brojnim posjetiteljima uputio blagoslov.
U bogatom kulturnom programu umijeće čuvanja tradicijskih običaja svog kraja pokazali su: KUD Gospa Lurdaska iz Poljica, KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih, KUD Vrhovac iz Vrhovca kod Ozlja u Karlovačkoj županiji, KUD Stative iz Donjih Stativa, naselja u sastavu Općine Netretić u Karlovačkoj županiji, KUD Frankopan iz Severina na Kupi u Primorsko-goranskoj županiji, na samoj granici Hrvatske i Slovenije, KUD Tišičani iz Tišine Erdedske kod Osijeka te domaćin KUD Sv. Lovre. Svoje pjesme su recitirali Anka Birkić, pjesnikinja iz Murvice, i Ivica Jordan Ićan, pjesnik iz Vrsi.


Županijski i običaji Lijepe Naše
– Svaki kraj ima svoje običaje, nošnje i tradiciju koju trebamo sačuvati od zaborava. A vrška večer slavi, čuva, njeguje i pokazuje izvorno narodno blago, kulturu i običaje, zadarske i hrvatske etno baštine, kazala je Verdijana Maraš Verdi, predsjednica KUD-a Sv. Lovre.
Gledatelji su mogli uživati u bogatom programu te upoznati običaje raznih krajeva naše Županije i Lijepe Naše, uživati u prezentaciji narodnih nošnji, tradicijskih običaja, kola i napjeva, a kroz program ih je vodila Vesna Matešić.
– Ovo je još jedan dokaz da se čuvari folklornih tradicija svog kraja razumiju i poštuju, jer pjesma i ples spajaju ljude ma s kojeg kraja svijeta bili, naglasila je Matešić.




Besplatna svjetska reklama
Vršani su izveli i pjesme Ivice Jordana Ićana i Marije Perinić Maše koja je prije nekolika dana sa suprugom Josipom Perinićem Cjolom proslavila zlatni pir za što su im vrški folkloraši ove večeri darovali veliku zajedničku fotografiju s proslave čiji je autor gore potpisani nreporter Zadarskog lista.
– Već tijekom fascinantnog mimohoda osmjeh nije silazio s lica, a zadovoljstvo i veselje svih sudionika i organizatora osjećalo se u zraku, ponosno će mladolika Monika, fotografska suradnica Zadarskog lista.
Škljocali su fotoaparati, snimalo se mobitelom te su slike s tog događaja na zadovoljstvo turističkih djelatnika u kratkom roku obišle svijet, a Vrsi je dobilo najbolju moguću besplatnu reklamu.