Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

LJETO UMJETNIKA Druženje s prijateljima i uživanje u odličnim kritikama s Oxforda

20.08.2019. 13:34
LJETO UMJETNIKA Druženje s prijateljima i uživanje u odličnim kritikama s Oxforda


Najpoznatiji hrvatski fotograf, svjetskog glasa, a zadnjih desetak godina i sve priznatiji umjetnik – Stephan Lupino već uobičajeno dio vrućih ljetnih mjeseci provodi u jednoj od svoje dvije zadarske rezidencije, kući u Šepurinama ili stanu na Poluotoku. Kako kaže Zadar mu je jedna od najdražih lokacija na svijetu, što je uostalom pokazao i kupovinom nekretnina baš na zadarskom području, kako za odmor, tako i za kakav profesionalni poduhvat.


Puni baterije
– Volim doći u Zadar. Fino se odmorim a gotovo svaki put padne i kakav photosession. Svoje skulpture i slike radim uglavnom u ateljeu u Zagrebu a kako Zadar ima prekrasnu prirodu, pogotovo plaže, rado ih koristim kao kulise za snimanja. Prošle sam godine snimao neke obnažene djevojke, a ove bih volio kakvog zgodnog mladića. Ideja je snimiti ga ili više njih ispred Donata. Bilo bi to zgodno – mladi mišićavi momci u kontrastu s antičkim kamenjem, priželjkuje Lupino.
No, do zaključenja ovog teksta popularni fotograf nije našao muški model za planirani photosession no kako ne bi gubio vrijeme prođirao je malo gradom u potrazi za još kojom zanimljivom lokacijom. I nabasao na frenda Davora Gobca. Pjevaču je supruga Deana iz Zadra pa u Zadru ljetuje, a najčešće ga se može vidjeti ispred caffe bara Tony gdje se uputio i Lupino. Sreli su se u Foši, odlično raspoloženi, sumirajući ljetne dogodovštine, prisjećajući se i nekadašnjih suradnji s obzirom da je i Davor, zajedno sa svojom ekipom, svojedobno završio ispred Lupinova teleobjektiva. Razlog više za prijateljski zagrljaj i poljubac koji je Lupino dobio u čelo od svog frenda.
– Punim baterije jer uskoro imam izložbe u Düsseldorfu i Varaždinu, informira nas Lupino i ponosno dodaje kako su njegove dvije skulpture dobile izvrsne osvrte s prestižnog sveučilišta Oxford.
– Dva je moja rada ocijenio profesor Brendan McMahon koji je napisao za moj rad »Mordred Redux«- »Fenomenalno… Mračno, sa slutnjom, prigušeno oklopom koji prianja uz kožu i nosi ožiljke bitke, ali je i dalje moćan i prkosan. Raspelo je dodir genija. Složena studija o zlu koja Lupinov ‘lupinizam’ odvodi na posve novu razinu«, prepričava s velikom osmjehom na licu Lupino kritiku.


Izložba u New Yorku
McMahon je ocijenio i Lupinov rad »Spirit of Europe« za koji je napisao »Riječ je o naoko jednostavnom, ali moćnom djelu koje komentira stanje Europske unije u 2019. godini. Skori odlazak Ujedinjenog Kraljevstva predstavljen je ranjenom pticom u pozadini koja se trudi ostati gore, dok drugi članovi jata lete okolo u znak potpore«.
– Ja sam najmanje 100 godina ispred svog vremena, samouvjeren je Lupino.
A ima i zašto biti, niz njegovih uspjeha, koje u Zadarskom listu pratimo bez propusta, samo se povećava. U kontekstu te činjenice, uz sve nabrojeno, na jesen kreće i newyorška izložba, nastavak suradnje grada koji ga je formirao i učinio poznatim te hrvatskog umjetnika.