Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NA STAROJ PIJACI Oružje, nakit, ukrasi ili stara demižana – pričaju priče iz davnih dana

20.08.2019. 14:00
NA STAROJ PIJACI Oružje, nakit, ukrasi ili stara demižana – pričaju priče iz davnih dana


Unatoč »zvizdanu« bilo je onih koji jučer prijepodne nisu mogli odoljeti šarmu zadarskog dijela Stare pijace gdje je u nedjelju počeo Sajam starina i antikviteta. Polako i znatiželjno mnogi su razgledavali izložene stvari na štandovima vraćajući se tako kroz razne zaboravljene predmete u zadarsku prošlost.


Stari predmeti zadarskog i dalmatinskog područja
Naime, udruga »Starinar« je u suradnji sa zadarskom Tržnicom organizirala ovaj Sajam kako bi promicala svijest o očuvanju autohtonih predmeta odnosno, starina zadarskog i dalmatinskog područja te obogatila turističku ponudu usred sezone koja još uvijek traje.
– Naša udruga broji 40-ak članova koji sakupljaju, traže stare predmete i zanimaju se za povijest. Nisu u pitanju samo jedino i isključivo kolekcionari već, i prijatelji starina. Kao udruga aktivno djelujemo već 13 godina. Do sada smo ovdje na zadarskoj tržnici imali nedjeljni sajam po uzoru na zagrebački »Britanac« jer nam je bio cilj da i Zadar dobije svoj, nedjeljni Sajam starina. Nije čak cilj ni bio toliko prodaja, već da ljudi imaju jedan svoj mali prostor nedjeljnog đira i da se mogu na pravom mjestu informirati o predmetima koje možda i sami imaju kući, pa na taj način možda mogu procijeniti njihovu vrijednost, saznati neke nove informacije i slično – objasnio je Ivica Ćurković predsjednik zadarske udruge Starinar i voditelj Sajma starina.


Savršena scenografija prostora Stare pijace
I tako, domaća, autohtona spiza i stari predmeti – idealan spoj i scenografija prostora stare tržnice, nesumnjivo su dobar mamac za turiste da i ovdje dođu, naprave đir i vide ono što ih izravno može povezati s prostorom i poviješću zadarskog kraja. Ima tu starih razglednica i fotografija Zadra, novčića, raznih predmeta koji su se koristili u svakodnevnoj upotrebi – od etnografije do, kako je rekao Ćurković, građanskih uporabnih predmeta.
– Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, ali u suradnji s Tržnicom Zadar, planiramo i dalje biti tu. Vidjet ćemo i kakve će biti naše mogućnosti jer je ovaj prostor mrtav tijekom poslijepodnevnih sati, a s obzirom na to da je prostor idealan i ako se pokaže da je zanimljiv i atraktivan turistima, ali i domaćim ljudima, mi ćemo nastaviti i dalje raditi. Svi koji su došli razgledavati naše štandove su oduševljeni. Posebno su oduševljeni Talijani jer oni imaju i naviku doći negdje gdje je sajam starina. Oni to vole, zainteresirani su i jako cijene. Oni to imaju u svim većim gradovima, a mi malo »kaskamo«…- rekao je Ćurković dodajući, kako se u Dalmaciji još i trude organizirati i održavati sajmove ovakvog tipa, pa idu od grada do grada.




Treba im stalni, zatvoreni prostor
Ćurković smatra kako Zadar kao grad duge i bogate povijesti treba imati jedan prostor koji će uz članove udruge Starinar, trajno djelovati poput informativno-edukacijskog i izložbenog centra starina i antikviteta.
– Svi smo mi »sakupljači«, ali samim i tim i promotori zadarske baštine. Tražimo našu staru, zadarsku građu širom svijeta vraćamo je u grad i ljubomorno čuvamo da bi je pokazali i ostavili i budućim generacijama. Trebao bi nam jedan zatvoreni, stalni prostor. Nama je ovo ustvari – čista ljubav i velika strast. Prodaja je najmanje bitna. Bilo bi lijepo da nas Grad prepozna, vidi naš potencijal, vrijednost i samo značenje za zadarski kraj. Mi imamo veliku ljubav i volju i nadamo se da će u doglednoj budućnosti to netko znati i prepoznati – zaključio je Ćurković.
Dakle, Sajam starina i antikviteta je na prostoru Stare pijace svakog dana od 9 sati, do daljnjega. Pa, ako želite »bacit oko« i čuti priču odakle je stara »demižana«, čiji je stari sat, odakle potječe narodna nošnja, srebrni pribor za jelo ili, pak, nakit – napravite đir do Stare pijace jer ovdje svaki predmet priča svoju priču.