NA STAROJ PIJACI Oružje, nakit, ukrasi ili stara demižana - pričaju priče iz davnih dana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sajam starina i antikviteta kao djelić turističke ponude
Autor: 
Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, ali u suradnji s Tržnicom Zadar, planiramo i dalje biti tu. Vidjet ćemo i kakve će biti naše mogućnosti jer je ovaj prostor mrtav tijekom poslijepodnevnih sati, a s obzirom na to da je prostor idealan i ako se pokaže da je zanimljiv i atraktivan turistima, ali i domaćim ljudima, mi ćemo nastaviti i dalje raditi. Svi koji su došli razgledavati naše štandove su oduševljeni, posebno Talijani, kaže Ćurković
Zvonko KUCELIN
Štand sa starim oružjem, ukrasnim predmetima...

Unatoč »zvizdanu« bilo je onih koji jučer prijepodne nisu mogli odoljeti šarmu zadarskog dijela Stare pijace gdje je u nedjelju počeo Sajam starina i antikviteta. Polako i znatiželjno mnogi su razgledavali izložene stvari na štandovima vraćajući se tako kroz razne zaboravljene predmete u zadarsku prošlost.

Stari predmeti zadarskog i dalmatinskog područja

Naime, udruga »Starinar« je u suradnji sa zadarskom Tržnicom organizirala ovaj Sajam kako bi promicala svijest o očuvanju autohtonih predmeta odnosno, starina zadarskog i dalmatinskog područja te obogatila turističku ponudu usred sezone koja još uvijek traje.
- Naša udruga broji 40-ak članova koji sakupljaju, traže stare predmete i zanimaju se za povijest. Nisu u pitanju samo jedino i isključivo kolekcionari već, i prijatelji starina. Kao udruga aktivno djelujemo već 13 godina. Do sada smo ovdje na zadarskoj tržnici imali nedjeljni sajam po uzoru na zagrebački »Britanac« jer nam je bio cilj da i Zadar dobije svoj, nedjeljni Sajam starina. Nije čak cilj ni bio toliko prodaja, već da ljudi imaju jedan svoj mali prostor nedjeljnog đira i da se mogu na pravom mjestu informirati o predmetima koje možda i sami imaju kući, pa na taj način možda mogu procijeniti njihovu vrijednost, saznati neke nove informacije i slično - objasnio je Ivica Ćurković predsjednik zadarske udruge Starinar i voditelj Sajma starina.

Savršena scenografija prostora Stare pijace

I tako, domaća, autohtona spiza i stari predmeti - idealan spoj i scenografija prostora stare tržnice, nesumnjivo su dobar mamac za turiste da i ovdje dođu, naprave đir i vide ono što ih izravno može povezati s prostorom i poviješću zadarskog kraja. Ima tu starih razglednica i fotografija Zadra, novčića, raznih predmeta koji su se koristili u svakodnevnoj upotrebi - od etnografije do, kako je rekao Ćurković, građanskih uporabnih predmeta.
- Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, ali u suradnji s Tržnicom Zadar, planiramo i dalje biti tu. Vidjet ćemo i kakve će biti naše mogućnosti jer je ovaj prostor mrtav tijekom poslijepodnevnih sati, a s obzirom na to da je prostor idealan i ako se pokaže da je zanimljiv i atraktivan turistima, ali i domaćim ljudima, mi ćemo nastaviti i dalje raditi. Svi koji su došli razgledavati naše štandove su oduševljeni. Posebno su oduševljeni Talijani jer oni imaju i naviku doći negdje gdje je sajam starina. Oni to vole, zainteresirani su i jako cijene. Oni to imaju u svim većim gradovima, a mi malo »kaskamo«...- rekao je Ćurković dodajući, kako se u Dalmaciji još i trude organizirati i održavati sajmove ovakvog tipa, pa idu od grada do grada.

Treba im stalni, zatvoreni prostor

Ćurković smatra kako Zadar kao grad duge i bogate povijesti treba imati jedan prostor koji će uz članove udruge Starinar, trajno djelovati poput informativno-edukacijskog i izložbenog centra starina i antikviteta.
- Svi smo mi »sakupljači«, ali samim i tim i promotori zadarske baštine. Tražimo našu staru, zadarsku građu širom svijeta vraćamo je u grad i ljubomorno čuvamo da bi je pokazali i ostavili i budućim generacijama. Trebao bi nam jedan zatvoreni, stalni prostor. Nama je ovo ustvari - čista ljubav i velika strast. Prodaja je najmanje bitna. Bilo bi lijepo da nas Grad prepozna, vidi naš potencijal, vrijednost i samo značenje za zadarski kraj. Mi imamo veliku ljubav i volju i nadamo se da će u doglednoj budućnosti to netko znati i prepoznati - zaključio je Ćurković.
Dakle, Sajam starina i antikviteta je na prostoru Stare pijace svakog dana od 9 sati, do daljnjega. Pa, ako želite »bacit oko« i čuti priču odakle je stara »demižana«, čiji je stari sat, odakle potječe narodna nošnja, srebrni pribor za jelo ili, pak, nakit - napravite đir do Stare pijace jer ovdje svaki predmet priča svoju priču.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)