Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PJEŠČANA ČAROLIJA U natjecanju sudjelovalo 28 obitelji s ukupno 53 natjecatelja iz pet zemalja

20.08.2019. 07:43
PJEŠČANA ČAROLIJA U natjecanju sudjelovalo 28 obitelji s ukupno 53 natjecatelja iz pet zemalja


Završen je 5. Festival pijeska koji ima moto – čarolija koja nastaje i nestaje. Festival od sabuna – lokalni naziv za pijesak, bio je posebno lijep i razigran dan na plitkim obalama plaže Ždrijac i Kraljičine plaže. Osnovna misija festivala je dodatna promidžba pješčanih plaža koje su izuzetno privlačne i koje posebno vole djeca i obitelji kako u Ninu tako i na širem području Ninske rivijere. Ove godine je u natjecanju sudjelovalo 28 obitelji s ukupno 53 natjecatelja iz raznih zemalja koji su došavši u ranim jutarnjim satima brižljivo stvarali svoja mala remek djela sve sa željom da naprave ono najbolje čemu će se danima diviti mnogi kupači i posjetitelji plaže. U natjecanju su bili turisti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovačke, a festival je privukao podjednakom magičnom snagom stanovnike grada Nina i Zadarske regije.


Program na dvije plaže
Zanimljive i senzacionalne skulpture napravljenje od kvalitetnog ninskog pijeska, raznoliki zabavni program na dvije plaže, mnoštvo razigrane djece stvorile su impresivnu sliku i atmosferu na ninskim plažama.
Članovi žirija ­­­­­­­­­­­­­­­bili su Dejana Brdarić, Krešimir Valentak te Lota i Svan Brdarić iz Zagreba koji su budno uz svesrdnu pomoć Tima turističke zajednice i volontera na projektu nadzirali rad kreativnih stvaratelja. Na plaži su nicali raznovrsni motivi, od medvjedića, dupina, do polja ninske solane, raznih životinja, kula, morskih sirena do prepoznatljivih ninskih motiva poput crkve sv. Križa nazvane najmanjom katedralom na svijetu.
Koncepcija festivala usmjerena je prvenstveno na obitelji s djecom, gdje se često dogodi da su zamjenjene uloge pa roditelji strastveno grade kule od pijeska dok im njihova djeca malo pomažu, a više promatraju kako nastaju obiteljska remek djela od finog ninskog pijeska.
Na kraju je slijedio izbor najboljih skulptura u čijim su izradama sudjelovali graditelji koji su svoje vještine, uz pomoć pijeska i mora prezentirali okupljenima i žiriju.
Pobjednici su bili ovim redom: prvo mjesto i najbolji rad festivala na Kraljičinoj plaži izradio je Jozef Kuruc s obitelji iz Slovačke koji je sazidao crkvu sv. Križa položenu u dvije šake koje je nose, dok crkva krhko izgleda jer je sazdana od pijeska. Prvo mjesto na plaži Ždrijac osvojila je obitelj Martine Jelovčić iz Samobora na plaži Ždrijac. Drugo mjesto osvojio je Johann Schnierle iz Njemačke na Kraljičinoj plaži, te Luka Nesek iz Bjelovara na plaži Ždrijac. Treće mjesto pripalo je Andrasu Tothu s obitelji koji su došli iz Mađarske. Najljepši i najatraktivniji radovi su bili nagrađeni zanimljivim nagradama za trud koji je uložen.


Čarolija koja nastaje i nestaje
Ova zabavna i umjetnička manifestacija iz godine u godinu bilježi porast sudionika pružajući dobru zabavu i opuštanje na kraljevskim ninskim plažama.
Za sam kraj festivala najmlađi sudionici natjecali su se u »Dječijim igrama na plaži – morski polumaraton« predvođeni animatoricama iz Kampa Zaton.
Festival pijeska u Ninu je čarolija koja nastaje i nestaje ali ostaje u nezaboravnom sjećanju turista jer graditi kule od pijeska s djecom je snažna emocija i doživljaj koji se doživotno pamti.
Na čuvenoj Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina odigralo se jedinstveno obiteljsko natjecanje i jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Taj će dan mnogi još dugo pamtiti jer čarobne uspomene koje nastaju na pješčanim plažama kraljevskog Nina ostaju dugo u sjećanju, a bezbroj fotografija postavljeno je na društvene mreže te su tako uspomene predane vječnosti. Ovaj međunarodni festival privlači sve veći broj natjecatelja pa su organizatori zadovoljni stoga vas već sada pozivaju na novo događanje koje će se zbiti 16. kolovoza 2020. (Marija DEJANOVIĆ)




POBJEDNICI
Prvo mjesto i najbolji rad festivala na Kraljičinoj plaži izradio je Jozef Kuruc s obitelji iz Slovačke. Prvo mjesto na plaži Ždrijac osvojila je obitelj Martine Jelovčić iz Samobora na plaži Ždrijac. Drugo mjesto osvojio je Johann Schnierle iz Njemačke na Kraljičinoj plaži, te Luka Nesek iz Bjelovara na plaži Ždrijac. Treće mjesto pripalo je Andrasu Tothu s obitelji koji su došli iz Mađarske