VRIJEME VITEZOVA U »Velikoj pomorskoj noćnoj bitki« brodovlje, vatrene strijele, kubure, topovi...

Slika korisnika mkvanja
Povijesno-turistička manifestacija u Pakoštanima
Trodnevnim zbivanjima Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama. Radi se o pravom spektaklu u kojem želimo objediniti pakoštansko priobalje i zaobalje, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane
Velimir BRKIĆ
Završnica bitke sva u plamenu

Spektakularnom povijesno-turističkom manifestacijom na moru pod nazivom »Velika pomorska noćna bitka«, završeni su ovogodišnji 13. po redu »Dani Vitezova vranskih«, što ih Općina Pakoštane, Turistička zajednica općine Pakoštane i Udruga Vitezovi vranski organiziraju na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti. Ovaj mega spektakl je jedinstven na Mediteranu.
- Trodnevnim zbivanjima Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama, rezimirala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.

Više tisuća posjetitelja

Bila je to kruna spektakularne povijesne-turističke manifestacije. Uz šarene ženske i muške nošnje različitih povijesnih razdoblja ovaj mega spektakl koji oživljava povijest između dva mula na pakoštanskoj rivi okupio je više tisuća posjetitelja.
- Manifestacija koja oživljava davna vremena, trodnevni povijesno-scenski spektakl na kopnu i na moru, u petak i subotu se održavao u Vrani. Noćne bitke između križara i Osmanlija odvijale su se na novoj lokaciji iznad Starog grada Vrana i Gradine, utvrde templara, ivanovaca i vranskih priora, u kotlini kod povijesne Pećine iz koje su Rimljani prije 20 stoljeća vodom opskrbljivali Zadar, istaknula je Vulin.
U nedjelju navečer sve se preselilo u Pakoštane. U veličanstvenoj bitki sudjelovala je cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila. A posjetitelji su, osim u ljepoti brodovlja, mogli uživati i u svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima... Na oduševljenje nazočnih, naročito brojne djece, sve je završilo desetminutnim vatrometom.

Čuvanje kršćanstva i hrvatskog identiteta

- Radi se o pravom spektaklu u kojem želimo objediniti priobalje i zaobalje, kazala je Vulin.
Svemu tome treba pridodati pitoreskne nošnje, naprave i bogatu kulinarsku ponudu uronjenu u srednjovjekovne recepture.
- Na ovoj povijesno-turističkoj manifestaciji sudjeluje 26 domaćih i gostujućih viteških skupina iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke. Zajedno s lokalnim stanovništvom ima više stotina sudionika, ističe Vulin.
Sve je započelo inicijativom Turističke zajednice i Udruge Vitezova vranskih koja već 13 godina prezentira povijesne događaje, čuva i štiti tradiciju i moralne vrijednosti hrvatskog naroda.
- Još od 9. stoljeća na ovim su se prostorima gajile kršćanske vrijednosti i čuvao hrvatski identitet. Vitezovi vranski baštine bogatu prošlost prostora između Vrane i Pakoštana proizašlu iz vitezova templara iz 12. stoljeća, te ivanovce iz 13. i 14. stoljeća, zaključila je Danijela Vulin.
Srednjovjekovno doba je u noći s nedjelje na ponedjeljak zamijenilo naše moderno doma, sve do iduće godine kad nas na ovim jedinstvenim pozornicama zasigurno očekuju još zanimljiviji i raskošniji »Dani Vitezova vranskih«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno