Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZIGERMEET 2019. Nastup je bio izazov, ali i jedinstveno iskustvo

20.08.2019. 07:36
ZIGERMEET 2019. Nastup je bio izazov, ali i jedinstveno iskustvo


Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva »Krila Oluje« vratila se u nedjelju, 18. kolovoza 2019. u matičnu bazu u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku nakon nastupa na međunarodnom zrakoplovnom mitingu »Zigermeet 2019« u nekadašnjoj zrakoplovnoj bazi Mollis u blizini Züricha u Švicarskoj Konfederaciji.
Vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako je nastup u Mollisu zbog specifične i vrlo zahtjevne konfiguracije terena u neposrednoj blizini aerodroma, bio izazov ali i jedinstveno iskustvo.
»Već smo u Zemuniku pripremili prilagođeni program koji smo u potpunosti izveli na generalnoj probi te na glavnom danu mitinga. Bilo nam je važno predstaviti naše najatraktivnije elemente po kojima smo postali prepoznatljivi u svijetu i nadam se kako je publika uživala. Ostvarili smo i vrijedne kontakte za buduću suradnju s ostalim sudionicima mitinga«, iznio je satnik Belančić.
Uz »Krila Oluje« koja su sudjelovala u letačkom dijelu programa, oko 30 tisuća okupljenih gledatelja moglo je vidjeti i helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze čija je zadaća bila transport zrakoplovnih tehničara i opreme »Krila Oluje« od Zemunika do aerodroma u Mollisu.
Nakon nastupa na aeromitingu »AIR14« 2014. godine u Zrakoplovnoj bazi Payerne, ovo je drugo sudjelovanje »Krila Oluje« na zrakoplovnim manifestacijama u Švicarskoj.
Uz hrvatsku akrobatsku grupu najviše pažnje privukli su nastupi ostalih vojnih sudionika aeromitinga, akrobatske grupe švicarskog Ratnog zrakoplovstva »Patrouille Suisse« te pojedinačni nastupi ratnih zrakoplovstava Rafale Solo Display (Francuska), F-18 Demo (Švicarska), Eurofigther Typhoon (Njemačka i Gripen Demo (Švedska). Na statičkom prikazu gledatelji su imali priliku vidjeti i izloženi transportni avion A400 iz sastava njemačkog Ratnog zrakoplovstva, te modele u punoj veličini (»mock-up«) lovačkih aviona F-35 i Eurofighter Typhoon.
»Krila Oluje« približavaju se jubilarnom dvjestotom nastupu od službenog predstavljanja 1995. na obljetnici VRO »Oluja«.
Tako su do sada »Krila Oluje« zabilježila 196 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 53 u inozemstvu., a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska). (Marinko KARAČIĆ)