Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maske će nositi samo srednjoškolci

20.08.2020. 11:29


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer je održan sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. u kojoj je i Zadranin prof. dr. sc. Igor Radeka, predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Zadaća Radne skupine je razrada i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama te na visokim učilištima, a prof. Radeka nam je rekao kako je zapravo riječ o preporukama za ravnatelje škola na koji će se način realizirati nastava u danim uvjetima, odnosno epidemiološkom okviru.
– Cilj nam je da se djeca vrate u vrtiće i škole te da se njihov boravak u vrtićima i školama tako organizira da se grupe, odnosno odjeljenja, ne miješaju. Kao najbolje rješenje vidimo blok satove jer bi u slučajevima da virus probije samo jedno odjeljenje išlo u izolaciju. S obzirom da je škola vrlo složena, broj sati raznolik od škole do škole, kao i da se u 60 posto hrvatskih škola nastava odvija u jednoj smjeni, a u ostalima u dvije pa čak i tri smjene, odluku će donositi svaka škola u okviru svojih mogućnosti i uvjeta, kazao je prof. Radeka ističući kako je kod donošenja najboljeg modela izvođenja nastave važna i dob učenika, odnosno njihova zrelost.
Što se tiče obaveznog nošenja maski tijekom nastave kazao je kako je izvjesno da će se ta obaveza odnositi samo na učenike srednjih škola.
– Za sada smo od epidemiologa dobili informaciju da maske neće biti obavezne u razrednoj i predmetnoj nastavi. Ohrabrujuće je što su simptomi kod oboljelih puno blaži nego što su na početku bili. Pokazalo se i da je zaraženost među školskom i vrtićkom populacijom vrlo mala, kao i prijenos zaraze s djece na njihove članove obitelji, odnosno na starije osobe. Isto tako, epidemiolozi kažu kako je i smrtnost manja, što također ohrabruje, kazao je prof. Radeka.
Uz rad u dvije ili tri smjene problem je i organizacija nastave za izborne predmete poput drugog stranog jezika. To zbog toga što se zbog broja učenika koji slušaju pojedini izborni predmet nastavni sat organizirao za učenike iz dva ili više odjeljenja. Preporuka Radne skupine stoga ide u pravcu da se i za izborne predmete nastava organizira na način da bude što manje kontakata.