Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OSVAJA VRHOVE Ima 84 godine i uspeo se na Sveto brdo!

20.08.2020. 11:37


Velebit mu je u krvi. I u devetom desetljeću života Kuzman Jurjević još uvijek se uspinje na vrh planine i uživa u obroncima ove mitske planine, podno Svetoga brda, tamo gdje su njegov otac Stipan i majka Jela te stric Mijat i strina Jurka svakoga ljeta gonili svoja stada ovaca na ispašu.
Na Dušicama koje se nalaze na 1.350 metara nadmorske visine, podno južne strane Svetog brda, danas su obnovljeni Stanovi Jurjevića čiju su obnovu inicirali upravo Kuzman Jurjević i Željko Jurjević, Mijatov unuk. Sada tamo rado odlaze potomci Stipana i Mijata Jurjevića, od kojih su većina kao djeca pomagali u čuvanju blaga u ljetnim mjesecima. Naime, ovce su se početkom ljeta gonile na ispašu upravo na Dušice i tamo bi Jurjevići bili sve do jeseni kad bi se ponovno spuštali niz planinu i vraćali u Kruševo.
Ostatke tih takozvanih "stanova", koji su bili sagrađeni u suhozidu i koji su se vremenom urušili, Jurjevići su obnovili i sada to izgleda kao pravo izletište u sklopu Parka prirode Velebit.
 


Na Velebitu se najbolje razbistri um i napuni duša


Kuzman Jurjević već više od pola stoljeća živi u Zadru i sve do nedavno uspješno je vodio zaštitarsku tvrtku "Budno oko", no u jednom trenutku je ipak shvatio da je prešao osamdesetu i da je vrijeme za mirovinu. Danas ima 84 godine, ali mirovanje mu je, kaže, nepoznati pojam.
– I dok sam vodio firmu znao sam otići na Velebit i tamo se odmoriti od svega. Tamo se najbolje razbistri um i napuni duša. To je neopisivo. Zapravo, cijeli svoj život sam vezan za Velebit, a osim što uživam u prirodi, susrećem se tamo s planinarima i izletnicima koji upravo od Stanova Jurjevića kreću na Sveto brdo, priča Kuzman, koji je prije desetak dana "osvojio" i taj drugi po visini velebitski vrh, a visok je točno 1.751 metara i samo je šest metara niži od Vaganskog vrha.
 




"Ostao sam zadivljen"


– Ni puno mlađi od mene ne usude se penjati na ovaj vrh, ali kad sam se uspeo i pogledao dolje ostao sam zadivljen. To vam je najljepši pogled na svijetu. Planinare koje sam tamo zatekao samo su širili ruke i govorili: "Ovo je raj na zemlji". Sat i pol vremena mi je trebalo da dođem do vrha, a kad sam pogledao odakle sam krenuo, i sam sam se začudio da sam se bez problema uspeo. Sad sam tu u Zadru, ali za desetak dana opet ću ja put Velebita, to me jednostavno drži na životu i u tome uživam, za kraj nam je rekao Kuzman dok je ispijao kavu i listao novine u svom omiljenom kafiću na Bulevaru, kao što to radi svako jutro kada nije na Velebitu. (Lj.J.)