Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TESTIRANJA Mobilni tim ojačan novim djelatnicima

20.08.2020. 08:11


Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, ŠIme Vicković, nakon sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova najavio je kako će dio građana koji se žele testirati na covid-19 usmjeriti i prema Zavodu za hitnu medicinu. Ravnatelja Zavoda, Ivicu Erlića, stoga smo pitali hoće li ovo u turističkoj sezoni biti dodatno opterećenje njihovoj ustanovi, odnosno hoće li uspjeti odgovoriti i na pojačan broj testiranja na koronu.
Sudeći prema onome što nam je odgovorio, Zavod za hitnu medicinu funkcionira bez problema u srcu turističke sezone i u odlascima na teren radi uzimanja briseva. Naime, nedavno osnovan mobilni tim za covid-19 Županijskog zavoda za hitnu medicinu pokazao se izvrsnom odlukom Županije, s obzirom da je i građanima i turistima olakšao testiranje na virus. O tome kazuje i podatak da je tim samo dvadesetak dana od svojega osnutka na teren odlazio i po 50 puta dnevno.


Hotelijeri traže testiranja gostiju
Upravo je ta brojka najbolji pokazatelj jedinstvenog projekta pokrenutog pri Zavodu u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo. Kao što smo već pisali, riječ je o projektu dogovorenom između dva županijska zavoda s ciljem pomoći starima i nemoćnima koji ne mogu do covid ambulanti na davanje brisa, ali i turistima koji na ovaj način ne gube dragocjeno vrijeme čekajući po ambulantama. U tom je smislu županijski tim zapravo prvi mobilni tim za uzimanje briseva na razini cijele RH, a njegovo su osnivanje i pokrenuli kako bi pružili veću sigurnost stanovnicima, gostima i stranim turistima koji borave u našoj županiji, ističe ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.
Nakon odluke Županijskog stožera o preusmjeravanju dijela građana i turista i građana prema ovoj ustanovi, Erlić kaže kako će bez problema odraditi i taj dio zadatka. Štoviše, postigli su i dogovor s nekim hotelijerima koje ističe kao hvalevrijedan primjer onih koji brinu i o svojim gostima i o djelatnicima, budući da žele da se njihovi gosti testiraju.


Izvrsno odradili turističku sezonu
– Kako bismo još kvalitetnije organizirali uzimanje briseva na terenu, pojačat ćemo broj djelatnika mobilnog tima te uvesti i koordinatora između nas i Zavoda za javno zdravstvo. Imamo i dogovor s Falkensteiner hotelima koji žele da se njihovi gosti testiraju, što bi se odrađivalo putem naše mobilne ekipe. I pojačanje našeg tima djelatnikom koji će primati telefonske pozive onih koji se žele testirati znatno će nam pomoći jer je puno poziva bilo preusmjereno prema Zavodu za javno zdravstvo, kaže ravnatelj Zavoda, kojega smo pitali i kakva je bila ova turistička sezona.
Naime, Zavod za hitnu medicinu uoči svake sezone uvodi dodatne medicinske timove kako bi mogli promptno odgovoriti i na pozive gostiju koji trebaju hitnu pomoć. Mogu se pohvaliti kako su svake godine izvrsno odrađivali svoj posao te da nije bilo primjedbi gostiju na njihov rad.
Iako sezona još traje, djelatnici Zavoda izvrsno su odgovorili zahtjevnoj situaciji koju donosi povećan broj gostiju. Timovi su promptno stizali na teren te rješavali sve pozive s obzirom da su i ove godine, kao i uvijek dosad, izuzetno dobro organizirani:
– Zadovoljan sam dosad odrađenim poslom, nismo imali nikakvih problema niti zastoja u sustavu, kao ni prijava građana koji bi bili nezadovoljni našim radom, zaključuje Erlić.