Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TRIBINA Bujas Vladi RH: “Nemojte nas kočiti, pustite nas da radimo!”

20.08.2020. 14:46


Udruga Glas poduzetnika održala je danas u restoranu "Roko" javnu tribinu namijenjenu članovima udruge, ali i svim ostalim zainteresiranim mikro poduzetnicima i obrtnicima na našem području. Program se sastojao od tri dijela. U prvom je bilo govora o interventnim potporama mikro poduzetnicima i obrtnicima na području Zadarske županije za 2020. godinu uslijed pandemije koronavirusa za koje javni poziv za dodjelu traje do 28. kolovoza. U drugom dijelu bilo je govora o gospodarstvu na području Zadarske županije dok je treći dio bio usmjeren na aktivnosti i rad udruge, planirane kratkoročne i dugoročne ciljeve, ali i konkretne probleme članova na zadarskom području. Predsjednik udruge Hrvoje Bujas, voditelj Regionalnog ureda udruge u Zadru, Manolo J. Birkić te pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, Lovro Jurišić, obratili su se brojnim zainteresiranim poduzetnicima i obrtnicima osvrćući se na protekli period od ožujka ove godine kada je pandemija koronavirusa nanijela gospodarstvu veću i dublju štetu, no što je prvotno bilo procijenjeno, pa sve do danas kada je posljednjih mjesec, dva dana krenulo s oporavkom nakon ublažavanja mjera za suzbijanje pandemije. No, sada smo u situaciji kada taj oporavak, još uvijek najviše turizmu orjentiranoj zemlji, ponovno koči povećanje broja zaraženih, strane zemlje prijete "crvenim listama", a u skladu s tim i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su prema svemu sudeći dosta nerazumljive, pa čak pomalo diskriminirajuće za pojedine poduzetnike i obrtnike koje obuhvate svojim epidemiološkim mjerama, a najčešće se radi o uslužnoj djelatnosti.
Hrvoje Bujas istaknuo je kako je udruga Glas poduzetnika nastala upravo kao odgovor na neadekvatne mjere Vlade još u ožujku ove godine, kada su tražili otpis, a ne odgodu svih javnih davanja, što su i dobili, no nakon toga nisu stali, već su nastavili s radom uvidjevši da postoji prostor u kojem mikro, malo i srednje poduzetništvo, odnosno obrtništvo, nije onako prezentirano u hrvatskoj javnosti, prema medijima, a niti prema Vladi kako bi trebalo biti.
– Smatramo da možemo dati neke nove ideje, neke nove prijedloge s argumentima, prvenstveno hrvatskoj Vladi kojoj želimo na koncu konca biti partner. Možda naš stil nije klasičan jer mi nismo niti klasična udruga, mi nismo udruga profesionalaca i birokrata već udruga poduzetnika koja je nastala iz jedne potrebe i postojat će dok ta potreba postoji. Prijedlozi Vladi koje nudimo su kratkoročni i dugoročni te ćemo iste upravo i prezentirati ovdje u Zadru, ali isto tako ujedno ćemo putem ove tribine dobiti od zadarskih poduzetnika "feedback" i na neki način njihove sugestije i prijedloge ukomponirati u plan što i kako dalje. Svjesni smo da smo nekako preživjeli ovu fazu, imali smo čini mi se malo i sreće da su naši gosti ipak većinom destinacijski vezani s automobilima pa su došli kod nas, plus mnogi su tu ipak desetljećima, mnogi imaju nekretnine, dosta su vezani uz naše Jadransko more. S druge strane imamo dosta kuća koje su odvojene, hotela koji su se maksimalno pridržavali svih potrebnih epidemioloških mjera, itd. pa možemo konstatirati da smo preživjeli, a što će biti dalje to nitko ne zna, naglasio je Bujas.
Upozorio je na tešku i neizvjesnu jesen, iako je i u normalnim uvjetima poduzetništvo samo po sebi neizvjesno.
– Nitko ništa ne zna. U jednoj ovakvoj situaciji mi moramo sabrati snage, moramo zajedno formirati kratkoročne, srednjeročne i dugoročne ciljeve. UGP želi biti dio i takvih projekata i programa. Prijedloge smo mnoge već dali hrvatskoj Vladi, nastavit ćemo i dalje, urgirati ćemo, raditi pritisak na njih da bi došlo do što veće realizacije tih prijedloga i programa za koje se nadam da su zaista adekvatni situaciji, te da vidimo rješenja. to je ključ, rekao je Bujas dodajući kako su dosadašnje Vladine potpore zaista pomogle poduzetnicima.
– Došli smo do zraka, kako god da okrenete. Hrvatska Vlada nije stajala sa strane, nije odmahivala rukom i rekla da će probleme riješiti netko drugi, no isto tako budućnost hrvatskog poduzetništva na koncu mora biti u našim rukama, a ne u mjerama bilo koje Vlade, pa niti ove naše. Mi nismo socijalni segment društva, mi smo segment koji stvara nove vrijednosti, koji zapošljava, koji na neki način diže i BDP društva u cjelini. Mi to moramo postati opet pa makar i u lošijim uvjetima, i s manjim tržištem, ali tu nema stajanja. Ono što mi tražimo je da nam država na neki način ne bude kočnica već da nas pusti da raširimo naša krila, odnosno da širimo tu priču, idemo dalje. Nemojte nas kočiti, pustite nas da radimo, to je ono što mi tražimo, naglasio je.
Budućnost će, kaže, ovisiti o poduzetničkim procjenama i idejama, organizacijskom segmentu svih poduzetnika, ali i o hrvatskoj Vladi. Kako svakim danom pratimo pesimistične najave za nadolazeću jesen, strah od neizvjesnog obuzeo je veliki dio poduzetnika.
– Strah ne mora biti nužno loš stav. Prvenstveno se moramo brinuti za naše zdravlje, danas koronavirus, sutra nešto treće. Mi kao društvo moramo shvatiti da se moramo čuvati. Svaki pojedinac se mora čuvati, kako svoje tako i zdravlje svojih ukućana, prijatelja itd. Što se tiče odluka Stožera, nekako ispada da su uvijek ugostitelji prvi na naletu bilo kakvih mjera. Kada se napravio "lockdown" prvo se zatvorilo upravo njih, odnosno sve uslužne djelatnosti. Sada, ponovno kada je došlo na žalost do povećanja broja zaraženih koronavirusom opet su ugostitelji prvi na udaru. Idemo ljudi, stvoriti nekakve jasne kontekste, jasne mjere. Jedna stvar je sigurna, nitko neće dobit koronu ako je na 1,5 m udaljenosti na nekom vanjskom prostoru. Ako jest problem zatvoreni prostor, onda recimo koliko to prostor može biti, koliko može u njemu biti ljudi, dajte jednostavne, jednoznačne mjere koje nisu dvosmislene, a vrijede kako za nas tako i za neke druge, političare, odnosno za sve, a ne da dok s jedne strane gledamo kako se političari masovno grle, ljube i naslikavaju, mi moramo biti na 2 m udaljenosti, na otvorenim prostorima i što, nakon ponoći virus naglo nestaje? To su neke stvari koje tražimo od Stožera, ne želimo njihovo ukidanje, dapače trebaju nam da prate zbivanja, koji će dorasti cijelom ovom problemu. Stožer je napravio jedan dio posla dobro, s drugim dijelom se možda nisu snašli, ali saberite se, treba nam jasan, koncizan, nedvosmislen i za sve isti Stožer, odnosno mjere koje donose. Trebaju nam odlučna pravila igre koja ćemo morati poštivati svi građani ove države, istaknuo je Bujas.
Za kraj se osvrnuo na trend nezaposlenosti koji se obzirom na pojavu koronavirusa u ožujku, povećao.
– Nezaposlenost je dio svih nas, bilo da smo poduzetnici ili obrtnici. Davanje otkaza će sigurno biti jedan dio našeg posla koji će se morati odraditi tijekom ove godine i trajat će sve do sljedeće sezone. Država mora biti spremna primiti određeni broj nezaposlenih. Mi se samo nadamo da će s mjerama koje će Vlada donijeti najkasnije do listopada ove godine, da taj broj neće proći broj od 250.000 nezaposlenih. Trenutno smo na brojci od 160.000 zahvaljujući sezoni, a da nije bilo korone imali bi manje od 100.000 nezaposlenih. Imamo jedan dupli rast i nadamo da se on neće nastaviti, odnosno da će se maksimalno smanjiti. ne smijemo doći na brojku od 300.000 jer tada dolazi do čitavog niza likvidnih problema, funkcioniranja društva što se u svakom slučaju želi izbjeći, i zato i dajemo čitav niz kratkoročnih i dugoročnih prijedloga Vladi RH, zaključio je.


Četiri Županijske mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima
Pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, Lovro Jurišić predstavio je četiri mjere pomoći mikro poduzetnicima i obrtnicima. Istaknuo je kako su u Županiji za predstavljanje ovog paketa mjera morali čekati rebalans proračuna kako bi ih u konačnici mogli aktivirati.
– Županija je razradila četiri mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima. Od toga su dvije aktivne, trenutno su u tijeku, dok na dvjema još radimo i bit će aktivne u sljedećih mjesec dana. Prva mjera je povećanje kreditnog potencijala za investicijske kredite u kojima Županija participira s 2 posto kamate godišnje. To je stari program koji je bio velik 30.000.000 kuna kreditnog potencijala. Sada smo ga povećali za još 20.000.000. Drugi natječaj koji je trenutno u tijeku su interventne potpore za mikro i male poduzetnike koji su bili zatvoreni temeljem odluke Stožera civilne zaštite u ožujku ove godine. Radi se o maksimalnom iznosu jednokratne pomoći od 10.000 kuna. S obzirom na veliki interes iznos će vjerojatno biti nešto manji jer svi koji zaslužuju potporu i imaju urednu prijavu će dobiti jednak iznos novca. Ove dvije mjere na kojima još radimo su kredit za obrtna sredstva, gdje ćemo s 2 posto sufinancirati kamatu. Najveći iznos će biti 250.000 kuna. Ostvarenje kredita ovisi najviše o banci i odluci našeg Povjerenstva da li je poduzetnik prihvatljiv za takvo financiranje. Četvrta mjera je sufinanciranje najma u poduzetničkom inkubatoru u iznosu 50.000 kuna godišnje, odnosno sufinanciranje 50 posto najma, istaknuo je Jurišić.


Birkić: "Preostaje nam dalje raditi, odnosno prilagoditi se situaciji!"
Voditelj Regionalnog ureda udruge u Zadru, Manolo J. Birkić istaknuo je kako je s obzirom na pandemiju koronavirusa i pesimistične prognoze koje su se najavljivale za ovu turističku sezonu, sve ispalo bolje nego što se se očekivalo, barem u segmentu ugostiteljstva. No, smatra kako su krahirali popratni elementi, odnosno kako je došlo do gubitaka, otkaza i sl.
– Ova situacija, nakon što smo došli na crvenu listu, nije bila dobra jer nam je znak kako se sezona neće produžiti, a Zadarska županija još uvijek uvelike ovisi najviše o turizmu. Mi kao takvi, turistički fokusirani djelatnici moramo paziti, pogotovo na ove epidemiološke mjere, koje nisu baš jasne i ljudi ne znaju kako se postaviti naspram njih. Nedavno su zatvoreni svi noćni klubovi, a prije toga se nije znalo, smije li se unutra ili ne, koliko ljudi, kolika udaljenost i sl. pa su ljudi bili izgubljeni, a sada što dalje napraviti? Puno se toga može napraviti. Moramo se nekako prilagoditi situaciji što smo i napravili. Npr. za vrijeme totalnog "lockdowna" gledali smo pokrenuti OPG-ovce, odnosno proizvođače, pa smo osmislili web pijacu gdje smo okupili nekoliko tisuća proizvođača i kupaca te su na takav novi način komunicirali što je uvelike pomoglo jednima i drugima. Sada nam samo preostaje dalje raditi, odnosno prilagoditi se, a na koji način, još uvijek dogovaramo te elemente. S današnjom tribinom htjeli smo predstaviti našu udrugu, ali i automatski poduzetnicima i obrtnicima pokazati kako je i Zadarska županija u koordinaciji s nama, koja nudi četiri mjere potpore te su ovom prigodom svi iz prve ruke mogli dobiti informacije o istima, ali i pitati ono što ih zanima. Želja nam je pomoći maksimalno koliko se može, svakom poduzetniku, a opet s druge strane dobiti "feedback" i vidjeti koji ih problemi muče kako bi iste kasnije mogli proslijediti i napraviti jednu kompletnu priču, odnosno složiti zahtjeve koje ćemo proslijediti Vladi RH i svim ostalim nadležnim tijelima, istaknuo je Birkić.