Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarsko »Potovanje porculana Putom svile« u sto najboljih izložbi u Kini

20.08.2020. 11:33


»Putovanje porculana Putom svile« – izložba održana prošle godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru izabrana je u 100 najboljih izložbi u Kini.
Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma 2019. godine na poziv Ministarstva kulture Republike Hrvatske i to s izložbom »Putovanje porculana Putom svile – izložba kulture kineskog porculana« iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, koja je bila otvorena od 11. listopada do 7. prosinca 2019. Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu, čime su službeno ova dva muzeja postali »Prijateljski muzeji« koji će surađivati na područjima razmjene izložbi, međunarodnoj suradnji, akademskom istraživanju, znanstveno – istraživačkim projektima, edukaciji osoblja, zaštiti kulturne baštine i promidžbi.
Muzej antičkog stakla u Zadru pokazao se ovom izložbom, kao i brojnim izložbama u proteklih 11 godina kao mjesto susreta i otvorenosti za različite projekte, mjesto kulturnog života grada i zajednice, mjesto gdje posjetitelji, turisti, ali što je najvažnije, stanovnici ovoga grada, vole boraviti.
Izložbu »Putovanje porculana Putom svile – izložba kulture kineskog porculana« je, u inače relativno slabije posjećenom jesenskom periodu godine, od otvorenja 11. listopada, pa do zatvaranja 7. prosinca 2019. godine, dakle, u svega 2 mjeseca vidjelo gotovo 2 500 posjetitelja.
Veleposlanica Xu Erven je u svom govoru prilikom otvorenja izložbe posebno istaknula da je ova izložba izuzetno važan događaj u kulturnoj razmjeni Kine i Hrvatske te jedan od najznačajnijih u obilježavanju Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma 2019. godine te da i ova kulturna djelatnost predstavlja važan element unutar inicijative Pojas i put, moderne verzije Puta svile, jednog od glavnih kineskih gospodarskih ciljeva na svjetskoj razini.
Muzej antičkog stakla u Zadru dobio je obavijest od kineskih kolega iz prijateljskog Muzeja u Jingdezhenu da je upravo ova izložba koja je bila u Zadru izabrana u 100 najznačajnijih izložbi na natječaju Državnog ureda za kulturne relikte za promidžbu kineske tradicionalne kulture. S obzirom na to da Kina ima registriranih 5 354 muzeja, a na ovaj natječaj se prijavilo oko 2000 projekata, ući u izbor najboljih i najvrjednijih 100, predstavlja veliki uspjeh kako za Muzej kineske keramike u Jingdezhenu tako i za Muzej antičkog stakla u Zadru. (Jadranka BELEVSKI)