Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

90 dana bez šminke uz 350 kila svježeg povrća i predivan Zadar

20.08.2021. 12:14


EuroVolley 2021 – Europsko prvenstvo u odbojci za žene počelo je jučer.
Naše reprezentativke već su više od 90 dana na pripremama u Zadru. Dugih je to tri mjeseca bez obitelji, bez šminke, ali s puno napora, znoja i uspjeha. U ovoj reprezentaciji vlada slaganje, dobra energija i želja za uspjehom. One su jedva čekale početak natjecanja na domaćem terenu u sportskom gradu koji su zavoljele i koji im je postao drugi dom.


Program prehrane
Posebna pažnja na pripremama polaže se na prehranu. Naše su reprezentativke u 90 dana pojele 350 kilograma svježeg povrća te gotovo 720 kilograma bijelog mesa. Jak tempo treninga, po dva u danu, zahtjeva izvrsnu formu.
– Za svakog dobrog sportaša uz plan i program treninga, jednako važan je plan i program prehrane. Kako bi naši performansi na terenu izgledali što bolji, uz dobar odmor između treninga, jako je bitna zdrava prehrana. Već smo tri mjeseca smještene u hotelu Kolovare u Zadru i hrana je zaista odlična. Kuhari se odlično brinu o nama, otkriva Lea Deak i dodaje da paze da im se prehrana bazira na povrću, dosta mesa, primjerice piletina i riža.
– Za užinu imamo na izbor jako puno voća te time pokušavamo zamijeniti kolače i ostale slastice. Mi cure si naravno dozvolimo i cheat day. Kada imamo slobodan dan, volimo otići na palačinke ili kad gledamo film napravimo si kokice. Znamo često u Zadru otići isprobati domaće specijalitete i morske delicije. Volimo riblje plate, dagnje i rižoto od plodova mora koji je ovdje odličan, otkriva Deak.
Dva treninga dnevno ne ostavljaju puno prostora za slobodno vrijeme ili pak uređivanje koje vole sve mlade djevojke. No, svaka od njih sa sobom u sportskom koferu ima nešto bez čega ne može. U reprezentaciji za glazbeni dio i DJ-iranje zadužena je Ema Strunjak koja nam otkriva svoj dnevni ritual.


Vjetar u leđa
– Moj dnevni ritual šminke uključuje BB kremu, maskaru i olovku za obrve. Volim jednostavan look, ali naravno pazim kako izgledam te šminkom samo popravim sitnice. Na pripreme ne idem bez slušalica i zvučnika, budući da smo Rene Sain i ja zadužene za dobru glazbu u ekipi, ističe Strunjak.
EuroVolley 2021, skupina C u Zadru igra se od 19. do 26. kolovoza, a zatim, ako se plasiramo u četiri prve ekipe u skupini, naša reprezentacija putuje u Srbiju na nastavak Prvenstva. Sve utakmice su u izravnom prijenosu na Arena Sportu. 90 dana bez obitelji, uz samo neki slobodan dan, izazov je s kojim se naše reprezentativke zahvaljujući naprednim tehnologijama izvrsno bore.
– Sport svakome sportašu daje zaista puno pozitivnih stvari i pluseva. No, sa sobom nosi i određene minuse. Jedan od njih je što smo odvojene od naših najbitnijih i najbližih ljudi. Najgori je prvi period u početku kada se treba otisnuti i otići od kuće i otići za svojim snovima. Tu je najbitnija obitelj koja nam je podrška. Da nije moje obitelji, ja ne bih bila na sportskom planu jer roditelji su oni koji daju najveći vjetar u leđa i razumiju te kada te nitko ne razumije. Jedino oni znaju sve, koliko toga propuštamo i koliko se sami odričemo zbog našeg sporta, ističe Božana Butigan.




Podrška ispred malih ekrana
– Cijelo ovo ljeto smo u reprezentaciji, prije toga cijelu sezonu bili smo odsutni od kuće. Ja sam već navikla na učestala izbivanja, iako koliko god da si odrastao ne pada lagano da po više mjeseci ne vidiš svoje bližnje. Imam sreću da su moja obitelj i najbliži prijatelji maksimalno razumni za sve moje obaveze što mi uvelike olakšava. Svi moji bližnji uz mene postali su veliki ljubitelji odbojke. Jedva čekaju početak Europskog prvenstva koje će nažalost ove pratiti i bodriti nas ispred malih ekrana. Nedostaju mi jako često, no moderna tehnologija danas dopušta da i kada nismo jedni kraj drugih možemo se vidjeti makar preko videopoziva. To zaista umanji nostalgiju, priča Butigan.
Uz mnogo odricanja i naporne treninge naše reprezentativke spremnije su no ikad za Europsko prvenstvo.