Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Maksimalni popusti mame domaće i turiste

20.08.2021. 12:26


Još desetak dana ostalo je do roka do kojega najdulje može trajati veliko ljetno sezonsko sniženje koje je započelo 1. srpnja. Mnogi kupci tek sada su došli na svoje jer u većini zadarskih trgovina artikli koji se nude na sniženju dosegli su najveće postotke sniženja. Kao i uvijek osobito je tražena, doznajemo od prodavača, odjeća i obuća.


Finalno sniženje
Unatoč pandemijskom razdoblju, čini se da su se i kupci i trgovci saživjeli s mjerama, pa se u trgovine uglavnom ulazi s maskama, dok ih prodavači navlače na lice čim kupci zakorače u prodavaonicu.
– Poštuju se mjere, što nam drugo preostaje, kratko komentira prodavačica, dok kupci uglavnom ne negoduju jer u trgovinama je najčešće klimatizirano, pa se maska lakše podnosi.
Iako ljetni popust traje već više od mjesec i pol dana, mnogi su s kupovinom čekali do zadnjeg vala sniženja, bez obzira što su time riskirali da se mnogi artikli rasprodaju. Finalno sniženje u većini zadarskih trgovina bilo je između 10. i 15. kolovoza, te su trenutačno artikli na maksimalnom popustu.


Kupaći kostim za 300 kuna
– Znam da je sada teže naći traženi broj, ali ne kupujem ništa konkretno, a snižene robe ima dovoljno da se odabere nešto dobro i jeftino, kaže Zadranka koja je na sniženju kupila kupaći kostim, iako je, kaže, početkom ljeta u istoj trgovini već kupila novi.
– Nema veze, ovaj je jednodjelni, a dobro će doći i dogodine. Uz to, dobra je marka, kaže i dodaje da je kostim platila tristotinjak kuna, a prije sniženja je bio više od 500.
Kaže još da će u jednoj trgovini potražiti sandale koje su joj prije sniženja bile preskupe, a možda su i one snižene.
– Prodaja nije loša, ali u njoj svoj udio imaju i turisti. Stvarno ih je mnogo, nismo se tome nadali. Neki samo uđu razgledati, ali često i kupe ponešto, uglavnom žene, kaže prodavačica i dodaje da turistkinje često kupuju ljetne haljine, uz komentare da su sniženja slična kao i u njihovim zemljama.
– Poznati brendovi s odjećom imaju iste artikle, ali u nekim manjim trgovinama se može naći i odjeća koju ne možemo kupiti u Slovačkoj, kaže jedan par iz Bratislave koji u Zadru želi kupiti i sunčane naočale, i usput iskoristiti ljetno sniženje.




Snižena ljetna kolekcija
Zadrani pak, kažu prodavači, kupuju sve što im se svidi, posebno ako je na maksimalnom popustu.
Na sniženju se najčešće nudi ljetna kolekcija, iako se po nižim cijenama mogu pronaći i neki odjevni predmeti iz proljetne, pa i lanjske jesenske kolekcije, no to su rjeđi slučajevi. Nova jesenska i zimska kolekcija stiže uskoro i zasigurno neće biti nimalo jeftina.
Inače, prodavači se prema zakonskim odredbama, u okviru sezonskih sniženja, moraju pridržavati određenih pravila među kojima je i ono da artikl koji je na sniženju mora imati navedenu redovnu cijenu, te novu, sniženu cijenu koja moraju biti iskazana jasno, vidljivo i čitljivo.
Zakon o zaštiti potrošača, podsjetimo, propisuje samo dva velika sezonska sniženja godišnje – i to od točno određenog datuma, čime se ide na ruku kupcima jer se mnogi više ne žure s kupovinom čekajući da tijekom trajanja 60-dnevnog sniženja cijene padnu, za razliku od ranijih godina kada su sniženja bila u različito vrijeme, pa su mnogi odmah kupovali proizvod dok je još na sniženju.
Navedimo još kako trgovac koji ne proda sve proizvode za vrijeme sniženja, može nastaviti s prodajom po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali takvu prodaju više ne smije oglašavati kao sezonsko sniženje, već kao akcije, rasprodaje i sl.