Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Santarellijeve izabranice uvjerljivo do tri boda

20.08.2021. 07:02


Hrvatske odbojkašice uvjerljivom su pobjedom od 3:0 (25:20, 25:19, 25:21) protiv reprezentacije Švicarske započele natjecanje u skupini C Europskog prvenstva, kojem je domaćin Zadar. Jedina utakmica prvog dana zadarskog dijela kontinentalne smotre zaključena je očekivanim ishodom jer su Švicarke nominalno najslabija reprezentacija u skupini, pa su im se sve nade u ovom srazu svodile na da će naše odbojkašice imati loš dan. Ipak, to se nije dogodilo te je vrlo brzo nakon početnog opipavanja snaga u prvom setu bilo kristalno jasno da je razlika u kvaliteti između ove dvije reprezentacije prevelika da bi se uopće pomišljalo na nekakvo iznenađenje.


Raspoložene Butigan i Miloš
Posao u prvom setu Hrvatice su zgotovile za 22 minute iako je vrijedio praktički poravnat rezultat sve do završnice prvog dijela. Pri rezultatu 18:18 izabranice Danielea Santarellija su uspjele na krilima Božane Butigan i Samante Fabris napraviti lijepi niz od četiri poena (22:18), a ostatak posla u prvom setu je snažnim i preciznim servisima zaključila Laura Miloš. U tom prvom setu briljirala je slavljenica Butigan (21. rođendan) koja je stopostotnim učinkom (5/5) bila najefikasnija naša igračica. Taj dobar niz iz prvog nastavljen je i u drugom setu. Hrvatska je iz minute u minutu povećavala svoju prednost, od 12:8 stigli su do najvećih plus osam u susretu (20:12), a glavnu rolu je u tom razdoblju odigrala Miloš s čak osam poena. Švicarke se pak nisu predavale jer su treći set otvorile puno bolje nego njihove suparnice te su zasluženo stigli do 12:8, no tada je Santarelli pozvao prvi »time-out« na utakmici i pokazalo se to ključem cijelog dvoboja, u protivnom bi Švicarska osvajanjem trećeg seta zakomplicirala život njegovim igračicama.


Preokret u trećem setu
Uslijedilo je ponovno odlično razdoblje u igri hrvatskih reprezentativki koje su od sljedećih 15 poena osvojile njih 12 i povele s 20:15 te mirno privele susret kraju za maksimalna tri boda. Proigrale su u toj furioznoj završnici Klara Perić, Božana Butigan i Samanta Fabris, a sudbinu Švicarki su odličnim reakcijama na mreži zapečatile Matea Ikić i Beta Dumančić. Na kraju je ispala rutinska pobjeda Hrvatske u 70 minuta igre, a epitet igračice utakmice ponijela je Laura Miloš s 18 osvojenih poena, dok je kapetanica Samanta Fabris odmah bila do nje s 13 poena. Hrvatske odbojkašice će sljedeću utakmicu na Europskom prvenstvu odigrati sutra s početkom u 17 sati, a suparnice su im reprezentativke Bjelorusije.




HRVATSKA 3 – ŠVICARSKA 0


(25:20, 25:19, 25:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: David Fernandez Fuentes (Španjolska) i Sanja Miklošić (Slovenija).
HRVATSKA: Sain, Strunjak, Butigan 7, Božičević, Miloš 18, Mlinar, Ikić 6, Dumančić 7, Fabris 13, Šamadan, Perić 1, Deak, Kulić, Klarić. Izbornik: Daniele Santarelli.
ŠVICARSKA: Kunzler 9, Perkovac 5, Eiholzer, Deprati, Matter 5, Pierret 1, Sulser 5, Wieland, Van Rooij 6, Storck 10, Hammerli 1, Knutti, Schwarz, Zurlinden. Izbornik: Johanna Van Hintum.
Blokovi: Hrvatska 6; Švicarska 1.
Asevi: Hrvatska 5; Švicarska 5.
Neforsirane pogreške: Hrvatska 35; Švicarska 32


IZJAVILI SU


Daniele Santarelli, izbornik Hrvatske
– Prvi meč nikad nije lagan. Svi su nervozni stoga nismo znali što nas očekuje tijekom ovoga meča. Naša igra nije bila najbolja, ali u pojedinim trenucima imali smo zaista dobre akcije. Neke situacije još uvijek možemo korigirati, iako nemamo puno vremena. Ovo je bio dobar početak, pokazali smo dobru igru, iako u prvom setu nismo imali jaku obranu i blokade.
Božana Butigan, igračica Hrvatske
– Nisam mogla tražiti bolji rođendanski poklon nego odigrati prvu utakmicu ovog Europskog prvenstva kod kuće i proslaviti takvu pobjedu! Šteta što navijači nisu mogli biti s nama, ali sretna sam što su nas barem neki ljudi danas mogli gledati s tribina i podijeliti naš osjećaj ponosa i radosti.
Korina Perkovac, igračica Švicarske
– Na početku smo igrali pomalo nervozno. Bili smo spremni za ovu utakmicu, ali biti na terenu je potpuno druga stvar. Nismo mogli pronaći svoj tempo i svoj blok. I Hrvatska je bila bolja u obrani pa su potpuno zaslužili ovu pobjedu. Za nas se računa svaki set, pa ćemo u sljedećoj utakmici s Bjelorusijom dati sve od sebe.