Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brazilcima subotnji maraton

Autor: Zlatko Horvat

19.09.2008. 22:00
Brazilcima subotnji maraton

Foto: Filip BRALA



Marcelo Melo i Andre Sa svladali Ivu Karlovića i Lovru Zovka sa 6:7 (3), 6:2, 7:5, 6:7 (5), 6:3 poslije tri sata i 49 minuta igre. Hrvatska u posljednji dan ulazi s vodstvom 2:1 i za plasman u elitu treba jednu pobjedu
Vodstvo hrvatske Davis Cup reprezentacije smanjeno je u subotu na 2:1 protiv Brazila u susretu doigravanja za svjetsku skupinu, što se igra u Sportskom centru Višnjik. Brazilcima je pripao dvoboj parova, Marcelo Melo i Andre Sa svladali su Ivu Karlovića i Lovru Zovka sa 6:7 (3), 6:2, 7:5, 6:7 (5), 6:3 poslije tri sata i 49 minuta igre, pokazavši zašto se nalaze u lovu na Masters Cup u Šangaju. Brazilci su trenutačno osmi par sezone, u kojoj su osvojili Poertschach, Costu Do Sauipe (zemlja) i New Haven (beton), uz finale londonskog Queen’s Cluba (trava). Odluka je tako prolognirana za treći dan, u kojem je Hrvatska imala još dvije meč lopte za povratak u svjetsku skupinu. Dvoboj prvih igrača reprezentacija između Ive Karlovića i Tomaza Belluccija počinje u podne, potom slijedi dvoboj Marija Ančića i Thiaga Alvesa.
– Znali smo da je par njihov najveći adut, pokazali su koliko su uigrani. Zadovoljan sam kako su naši odigrali budući da su se uoči meča događale čudne stvari. Podsjetilo me to na Dansku, imao sam tada jedno loše iskustvo… Znam što govorim, najgori mogući scenarij bio bi da su u ovakvom maratonu u pet setova parove izgubila oba igrača koj će dan kasnije opet na teren. Ne znam što nam se više može dogoditi: poslije Čilića ne samo što je Lovru ukočio vrat, dvadeset minuta prije meča Karloviću je iz nosa počela teći krv! Na kraju su odlučili poen ili dva. Šteta, imali smo šansu, izjednačenje u sedmom gemu petoga seta, Gem kasnije Lovro je izgubio servis. Značilo je to kraj nada u meču u kojem su Brazilci iskoristili pet od 15 “break” lopti, a spasili jednu jedinu koju je imao hrvatski dvojac.
Hrvatska je u povijesti gubila susrete kada je subota pripala suparnicima. I pobjeđivala s uspjesima u parovima. Samo dvaput nije bilo tako. U prvom susretu u povijesti, 1993. Ivanišević i Goran Prpić izgubili su parove, a pobjeda je pripala Hrvatskoj. Isto tako, Ivanišević i Ljubičić su dobili su Argentini, ali “gaučosi” su na kraju slavili.
Meč? Dvojac iz Belo Horizontea imao je loptu za prvi set kod 5:4 na servisu Karlovića, ali nisu uspjeli zatvoriti prvu dionicu. “Tie break” je otišao na stranu hrvatskih igrača, ovoga puta kombinacije Karlović/Zovko, koja je prvi put zaigrala u Davis Cupu. Brazilci su poveli sa 2:0, ali uslijedilo je šest poena u nizu Zagrepčana. Već u prvome gemu drugoga seta Lovro Zovko je izgubio servis, Uigraniji brazilski dvojac dodao je “break” u sedmome gemu na početnom udarcu Karlovića. U trećem setu najprije je Zovko ispustio servis, u trećem gemu. Zaostatak je nadoknađen spektakularnom igrom u osmome gemu, ali sve je bačeno u vjetar s “breakom” na Zovkov servis u 11. gemu. Četvrti set otišao je do još jednog “tie breaka”, šestog koji u dva dana otišao na stranu hrvatskih tenisača. Kada ne ide sa zdravstvenim biltenom, barem ide na ruletima.
Odluka je pala u osmome gemu petoga seta. Andre Sa je odigrao dva spektakularna reterna, zajedno s jednim promašajem Karlovića na voleju značilo je to 0:40. Bile su to tri “break” lopte za Brazilce. Zovko je spasio dvije, drugu asom iz drugoga servisa, na koji su Brazilci imali puno prigovora. No, u idućem poenu, kada Lovro nije mogao kontrolirati loptu, donio im je servis za prvi poen, što su 203 centimetra visoki Marcelo Melo i 31-godišnji Andre Sa iskoristili. Presudile su nijanse, malo bolji reterni i pokrivanje mreže Brazilaca, koji su dobro koristili Karlovićeve nevolje s bekendom.
 


Zovku otkočili vrat
Izbornik Goran Prpić očekivano je promijenio postavu para, Lovri Zovku umjesto Karanušića priključio je Ivu Karlovića. No, samo dvadesetak minuta nakon što je službeno obznanio svoju odluku, dok je vodio trening s Marijom Ančićem i Rokom Karanušićem, Prpić je saznao da se Zovku – ukočio vrat. Očito, nikad kraja nevoljama za Prpu s Davis Cup reprezentacijom. Ovoga puta ostao je bez Marina Čilića zbog upale živca lica, ali ne i bez Zovka. Fizioterapeut Robert Prusac, u suradnji s liječnikom reprezentacije Srđanom Matijaševićem riješio je problem. Malo struje, malo masaže i Zovko je ubrzo bio na terenu.