Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U posjednjem desetljeću pad oboljelih od tuberkuloze

Autor: Jelena Miloš

19.09.2008. 22:00
U posjednjem desetljeću pad oboljelih od tuberkuloze

Foto: Zvonko KUCELIN



Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen postupni pad broja oboljelih od tuberkuloze, a danas je na 100 tisuća stanovnika registrirano oko 20 bolesnika, kaže Mazzi, dodajući da se porast broja oboljelih od tuberkuloze tumači povezanošću s AIDS-om, alkoholizmom i malignim bolestima
U sklopu obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar zajedno s članovima Mladeži Crvenog križa jučer su posjetili Plućni odjel zadarske Opće bolnice i uručili prigodne darove pacijentima na spomenutom odjelu.
Izvanplućna tuberkuloza
Voditelj Plućnog odjela dr. Anton Mazzi pozdravio je akciju Crvenog križa Plućnom odjelu i istaknuo da mu je drago što se s predstavnicima Crvenog križa sastaju gotovo tradicionalno svake godine u Tjednu tuberkuloze, koji se obilježava od 14. do 21. rujna.
– Iako tuberkuloza ne predstavlja problem kao nekada davno, činjenica je da je sve prisutnija u ljudskoj populaciji i smatram važnim upoznati i educirati građane s opakom bolešću, kaže dr. Mazzi, dodajući da je prošle godine ukazivao na porast tuberkuloze, dok ove godine nisu zabilježena veća odstupanja.
– Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen postupni pad broja oboljelih od tuberkuloze, a danas je na 100 tisuća stanovnika registrirano oko 20 bolesnika, kaže Mazzi dodajući da se porast broja oboljelih od tuberkuloze tumači povezanošću s AIDS-om, alkoholizmom i malignim bolestima.
Dr. Mazzi ističe da je tuberkuloza zarazna bolest od koje godišnje umire gotovo tri milijuna ljudi, a najćešće zahvaća pluća, dok može zahvatiti i neke druge organe kao što su limfni čvorovi, mozak, bubrezi, zglobovi i drugo pa se tada radi o izvanplućnoj tuberkulozi.
Edukacija
Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem, putem govora, kašlja, kihanja ili poljupca zaražene osobe, a uzročnik bolesti u organizmu neopaženo može opstati više godina i bez postojanja znakova bolesti.
– Tuberkuloza u Europi nema veliki značaj, najugroženije su zemlje Azije i južne Amerike, gdje velika napučenost pospješuje razvitak bolesti, objašnjava dr. Mazzi, dodajući da te zemlje bilježe veliku smrtnost, gdje od pet slučajeva zaraženosti umiru četiri.
Predsjednik Crvenog križa u Zadru Bore Galac rekao je da se Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti obilježava i u drugim gradovima diljem Hrvatske, a sve radi upoznavanja građana s opakom bolesti.
– Nema boljeg načina skretanja pozornosti građanima od posjeta Plućnom odjelu i bolesnicima, ali i iz prve ruke čuti korisne savjete liječnika specijalista, ističe Galac, dodajući da je Crveni križ bolesnicima darovao osnovne potrepštine, koje su na koncu podijelile učenice Ekonomske škole, inače aktivistice Crvenog križa koje sudjeluju u pružanju prve pomoći.