Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Narkomansko okupljalište u napuštenoj vili

Autor:

19.09.2009. 22:00
Narkomansko okupljalište u napuštenoj vili

Foto: Adam VIDAS



U susjedstvu se priča da je kuća prošle godine prodana nekom imućnom paru iz Zagreba. Novi vlasnici bi navodno tijekom ove godine trebali doći u Zadar i obnoviti te urediti kuću. No, i dalje ostaje problem neuređenog terena ispred kuće te zahrđalog bagera
U redakciju Zadrskog lista javilo se nekoliko građana koji su negodovali zbog napuštenog terena u blizini križanja ulica Miroslava Krleže i Ivana Meštrovića koji se, prema njihovim riječima, nikada ne uređuje. Razlog tomu je, kako su nam rekli građani, što je taj dio terena u privatnom vlasništvu, a vlasnik koji ima posjed iza zida ne dopušta nikakve radove na tom području. Prema riječima stanara iz obližnjih kuća, na tom se dijelu parka nagomilalo smeća, a navodno su se i štakori razmnožili. Osim nabacanog smeća na tom je prostoru već neko vrijeme parkiran i bager koji također smeta.
Štakori i narkomani
Slijedom telefonskih poziva izišli smo na teren i uvjerili se da je situacija dosta loša. Naime, na dijelu terena izrasla je visoka trava, a ispred derutne i napuštene kuće već je dugi niz godina parkiran bager koji je od dugog stajanja na kiši zahrđao.
Napuštena kuća nekoć je očito bila prekrasna vila koja i danas u glavnoj prostoriji na stropu ima ukrase. Danas su od kuće ostali samo goli zidovi te u nekoj prostoriji i strop koji se jedva drži.
– Ova kuća je već godinama napuštena i sad se u njoj skupljaju narkomani koji u kući ostavljaju iskorištene igle i svakakvo smeće. Osim toga, smeta i bager koji je ovamo dovezen prije gotovo dvadeset godina i vlasnik nikako da ga makne. Kuća je nekoć bila u vlasništvu Mirjane i Jovana Dopuđa, koji su je prije nekog vremena prodali pa sad ne znam čija je, rekao je Branko Ardala koji u susjedstvu napuštene kuće živi tridesetak godina. On ističe i da su trenutačnim stanjem nezadovoljni i svi ostali susjedi.
U napuštenoj kući i oko nje, osim narkomana, skupljaju se i štakori. Osim toga, žali se naš sugovornik, jedan susjed je u neposrednoj blizini kuće napravio boks za svog psa koji po cijelu noć laje i ometa stanare obližnjih kuća i zgrada.
Traže se vlasnici
U samoj kući zatekli smo Darija Baričevića, koji živi u neposrednom susjedstvu. On je upravo lopatom čistio jednu prostoriju napuštene kuće jer u njoj planira napraviti smještaj za svoga psa, koji se trenutačno nalazi u obližnjem boksu.
– Cijelo jutro čistim ovu kuću koja je postala pravo narkomansko leglo. Dok sam čistio, naišao sam na stotinjak iskorištenih narkomanskih igala, ispričao je Dario i nastavio:
– Planiram očistiti jedan dio kuće i na prozore ću staviti mrežu te ću tu smjestiti svoga psa. Time ću ujedno i onemogućiti narkomanima da ulaze unutra, objasnio je te dodao da će tu svoga psa držat dok ne dođu novi vlasnici kuće. Naime, Baričević je čuo da je kuća prošle godine prodana nekom imućnom paru iz Zagreba, ali nije znao njihova imena. Novi vlasnici bi navodno tijekom ove godine trebali doći u Zadar i obnoviti te urediti kuću. No, ostaje problem neuređenog terena ispred kuće te zahrđalog bagera.
Iz Grada Zadra nam je rečeno, a stanari obližnjih kuća i potvrdili, kako su komunalni redari u više navrata bili na toj lokaciji i pogledali stanje. No, redari su nemoćni jer je riječ o terenu u privatnom vlasništvu te za to nemaju ovlasti, a vlasnik nije suglasan s uređenjem prostora. Dok se to ne promijeni, stanari obližnjih kuća prisiljeni su živjeti u susjedstvu narkomanskog i štakorskog legla.