Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pali s pola kilograma kokaina

Autor: Suzana Bandić

19.09.2009. 22:00
Pali s pola kilograma kokaina


Prema prvim, neslužbenim informacijama trojica Zadrana uhićena su u petak s 500 grama kokaina, a nakon što su “upali” u policijsku klopku po povratku iz Kistanja gdje su od Leonarda Ćibarića preuzeli kokain
Tomislav Pedić Toše (34), Josip Antišin Joso (34) i Mario Mužanović (30), iz Zadra i Zagrepčanin Leonardo Ćibarić Cope (30), od ranije dobro poznati policiji uhićeni su u petak zbog sumnje na zloporabu opojnih droga.
Odmah nakon uhićenja slučaj je preuzeo USKOK, a četvorica su prepraćena u Istražni centar Županijskog suda u Splitu.
S obzirom na to da je istraga nad njima i jučer još uvijek bila u tijeku, službene informacije o njihovu uhićenju, kao ni detalje i okolnosti oko uhićenja nismo uspjeli dobiti ni od policije, a niti od USKOK-a.
Neslužbeno, međutim, doznajemo da je njihovo uhićenje rezultat višednevnog praćenja i rada policijskih djelatnika iz nekoliko policijskih postaja u koordinaciji s USKOK-om. Pedić i Mužanović navodno su “pali” nedaleko od Benkovca kada su ih djelatnici Odjela za suzbijanje kriminaliteta droga PU zadarske sačekali na povratku iz Kistanja, a gdje su se, kako se sumnja, prema prethodnom telefonskom dogovoru sastali s Ćibarićem radi preuzimanja 500 grama kokaina. Najprije je zaustavljen Mužanović kod kojega su policajci pronašli kokain, a nedugo potom u istu je klopku upao i Pedić za kojega se sumnja da je organizator “posla”.
Gotovo istovremeno u Zadru je uhvaćen Josip Antišin, treći “kompanjon”. Kako doznajemo, iz izvora bliskog splitskoj PU, tamo ih je dočekao četvrti ortak – Ćibarić.
Po okončanju kriminalističke obrade USKOK će protiv četvorice dilera podignuti optužnicu i to najvjerojatnije zbog udruživanja radi preprodaje kokaina, a kojom bi, prema istom izvoru, mogli biti obuhvaćeni i još neki “igrači” sa zagrebačkog područja.
Sva četvorica otprije poznata policiji
Podsjetimo, Tomislav Pedić zadarskoj je javnosti poznat još od 2003. godine kada je s Đ. F. (32) upao u policijsku zamku u zaseoku Pedići, u mjestu Pridraga kod Zadra.
Njih dvojica su na tamošnjem odlagalištu otpada duže vrijeme skrivali 359,9 grama heroina namijenjenog daljnjoj prodaji. Policajci Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske postavili su im zasjedu te su ih zatekli u trenutku kada su uzimali heroin skriven u rupi. Obojica su uhićena te ih se teretilo za udruživanje radi preprodaje droge.
Protiv Josipa Antišina iste godine vodio se sudski postupak zbog zloprabe opojnih droga na dubrovačkom sudu, no tada je bio oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza. Optužnicom ga se teretilo da se prema prijašnjem dogovoru neovlašteno, radi daljnje prodaje, sastao s A. R. iz Zadra i Lj. B. iz Metkovića na Jadranskoj magistrali pokraj mjesta Stablina radi prodaje 809,65 grama marihuane. Marihuanu su prevozili u “fiat puntu” registarskih oznaka ST 628-JI rent-a-car tvrtke “Vallear”. Tijekom dokaznog postupka, međutim, nije se moglo utvrditi da su se mladići prethodno doista i dogovorili te da su uistinu sva trojica znali da se u vozilu nalazi “trava”. Uhićeni su nakon što se po povratku iz BiH nisu zaustavili na znak “stop” prometne policije, već su se dali u bijeg tijekom kojeg je iz “punta” izbačen selotejpom omotani paket marihuane, kasnije pronađen uz cestu.
Antišin je tada, međutim, proglašen krivim zbog krivotvorenja datuma na vozačkoj dozvoli koja mu je oduzeta nakon policijske “filmske potjere” za iznajmljenim rent-a-car vozilom.
Naime, utvrđeno je da je u toj dozvoli, izdanoj u PU zadarskoj, Antišin osobno rukom prepravio rok valjanosti dozvole sa 16. svibnja 2002. na istovjetni datum 2008. godine. Stoga je osuđen na četiri mjeseca zatvora.
Mario Mužanović evidentiran je u PU zadarskoj po zloporabi opojnih droga, a na Prekršajnom sudu sljedeći je tjedan trebao sjesti na optuženičku klupu radi prekršaja iz Zakona o sigurnosti u prometu.
Ćibariću u tijeku suđenje u Zadru zbog otmice
Četvrti “partner” poznat je, ne samo zadarskoj, već i široj javnosti, a “krasi” ga podeblji policijski dosje gdje ima nekoliko kaznenih djela, od tučnjava, prijetnji, nanošenja teških ozljeda do nasilničkog ponašanja. Zadrani ga pamte po slučaju gotovo filmske otmice makedonskog državljanina Ljupča Dimitrijevskog koja se dogodila prije više od pet godina, a koju su usred dana, pred brojnim prolaznicima i gostima obližnjeg kafića na Trgu pet bunara izveli Ćibarić, Jakov Rodić (47) i Bekim Mifatari (36). Oni su tada na silu strpali Dimitrijevskog u automobil i odvezli ga u Kistanje, gdje su ga potom u Rodićevoj kući tukli i prijetili mu smrću, tražeći od njega da im vrati dug od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Nedugo nakon toga incidenta suđeno im je na Županijskom sudu u Zadru pa je tako Jakov Rodić bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine i pol, Ćibarić na osam mjeseci, a Bekim Miftari na dvije godine zatvora. No, Vrhovni sud poništio je tu presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. Slučaj je preuzeo sudac Boris Babić, a posljednja rasprava u prosincu prošle godine odgođena je zbog nedolaska Dimitrijevskog.
Široj javnosti Ćibarić je poznat i po okršaju s policijom prije dvije godine ispred svoje obiteljske kuće u zagrebačkoj Dubravi kada je došlo i do pucnjave. Njega je, tom prilikom, na kućnoj adresi policija tražila zbog nasilničkog ponašanja koje datira još iz 1998. godine jer se uporno nije odazivao na sudske pozive. Kad su mu došli na kućna vrata s uhidbenim nalogom on se dao u bijeg, a policajci su zapucali u zrak. Slučaj je podignuo veliku medijsku prašinu jer su Ćibarićevi otac i brat tvrdili kako su policajci odvalili vrata te zapucali u strop u vrijeme kad su se u kući nalazili članovi njegove brojne obitelji, među kojima i nekoliko djece.