Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U mladima razbuditi želju za evanđeljem

Autor: Marija Ćurko

19.09.2009. 22:00
U mladima razbuditi želju za evanđeljem

Foto: Adam VIDAS



Cilj ovih kateheza je otkriti značenje i važnost kako biti i ostati u Kristu za smisleno, plodonosno i radosno življenje, koje se ostvaruje u crkvenoj zajednici, kroz svjesnije i dosljednije prihvaćanje i življenje osobne vjere
U povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se održati u Zadru od 8. do 9. svibnja 2010. godine tiskan je Katehetski priručnik pod naslovom “Da radost vaša bude potpuna” (Iv 15, 11), sastavljen od šest kateheza čiji je sadržaj vezan uz pripremu i odgoj mladih za liturgijska slavlja. U tijeku je distribucija priručnika svim župnim uredima, koji je tiskan u nakladi od pet tisuća primjeraka.
Mladi će se za susret pripremati uz pomoć ovog priručnika prema različitim temama i rasporedu. Autori kateheza su Ankica Šango, Tomislav Paleka, Ružica Anušić, Ivica Kero, s. Rita Maržić, Marija Klanac-Jozić, fra Kristijan Kuhar, Sandra Čulina, Martina Maričić, Marija Lukšić, s. Danijela Kovačević i Jelena Mičić, a prilikom sastavljanja odabrali su riječi evanđelja “Da radost vaša bude potpuna”, koje su geslo Susreta. O. Jozo Milanović odredio je i raspodijelio izbor tema, sadržajno i programski.
– Naši susreti s mladima bi trebali biti trajna radionica motivacija i ideja, kako bi SHKM mogao ponuditi ne samo priliku za naviještanje i svjedočenje svijetu onoga što se učinilo, nego također i učiti od iskustva drugih. Ove kateheze vjere želimo ponuditi našim mladićima i djevojkama u domovini i izvan nje, njihovim katehetama i katehisticama te crkvenim zajednicama. Željeli bismo svima pomoći u njihovom nastojanju da trajno napreduju u vjeri i dođu do izvora istinske ljubavi i potpune radosti, Isusa Krista te trajno budu i ostanu u njemu, kazao nam je mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.
– Pišući ove kateheze, imali smo pred očima stvarno stanje današnjih mladih, prije svega potrebe vjere i očekivanja mladih, koji žive i podnose ovo vrijeme promjena i kriza, koje zahvaćaju cjelokupni život, temeljne istine, osnovne moralne vrijednosti te objektivnu i opću sigurnost vjere, zatim kako mladi proživljavaju osjećaje strepnje za ljudske sudbine. U njima je još uvijek živa, makar uspavana, želja za evanđeljem i evangelizacijskom katehezom, koju treba razbuditi.
Cilj ovih kateheza je otkriti značenje i važnost kako biti i ostati u Kristu za smisleno, plodonosno i radosno življenje, koje se ostvaruje u crkvenoj zajednici, kroz svjesnije i dosljednije prihvaćanje i življenje osobne vjere, istaknuo je u razgovoru mr. don Gašpar Dodić.
– Kateheze, između ostalog, obilježava teološki, biblijski i liturgijski sadržaj, a pisane su pripovjedačkim stilom. Vjera u kojoj mladi žele rasti nalazi uporište i opravdanje u Svetom pismu i tradiciji Crkve, u svjedočenju, slavljenju i življenju prema evanđeoskom programu u djelotvornoj ljubavi.
Kateheze čine skladnu i jedinstvenu sadržajnu cjelinu, čija se temeljna poruka prenosi stupnjevito, slijedom liturgijske godine, vodeći se logikom i zahtjevnošću, povezanošću rasta i sazrijevanja loze na Trsu, kao postupan i stalan rast ljudskog bića u vjeri, koje se stalno mijenja i koje u sebi sadržava neprekinutu životnu nit s Bogom od početka svoga postojanja do pune zrelosti. Razložena je u šest tematskih jedinica, koje se međusobno pretpostavljaju, dopunjuju i upućuju jedna na drugu, a ključna riječ svakog naslova radost prati geslo susreta “Da radost vaša bude potpuna”, kaže naš sugovornik.
Cilj ovih kateheza vjere je otvoriti mladima mogućnost osobnog susreta s Kristom i voditi ih do zrele vjere, u ozračju međusobnog zajedništva, gdje svatko može razviti vlastiti identitet te otkriti i slijediti vlastiti poziv, ostvariti svoje odluke i izbore u svjetlu i kontekstu prispodobe o Trsu i lozi.
– Svaka kateheza sadrži lagani stil te otvorena, jednostavna i obična pitanja. Mladi će, zapravo, na ovaj način biti potaknuti na jedan proces pogleda u nutrinu svoje duše, s namjerom da postanu protagonisti svoga rasta i sazrijevanja. Ne želimo im dati već gotove odgovore, niti priložiti modele života da bi ih automatski prihvatili, već želimo ponuditi poticaje za razmišljanje kako bi osobno otkrili svoj poziv u dubini i bili svjesni kakvi su, gdje se nalaze i dokle su sposobni stići.
Također don Gašpar ističe važnost borbe protiv individualizma, jer, dodaje, cilj je stvaranje međusobnog zajedništva mladih, a u svjedočenju vjere u svakodnevnom životu ne smijemo biti usmjereni samo na sebe i svoje interese, nego se okrenuti drugom čovjeku i ljudima s kojima se susrećemo i živimo.
– Susret treba uroditi velikim rezultatom. Mlade je važno motivirati i pitati ih žele li stvarno za Krista zadobiti nove kršćane, pobuditi i razviti kod mladih osjećaj za Crkvu i vjeru i njenu budućnost, otkriti Božji plan koji Bog ima s njima za Crkvu i društvo, graditi “kuću na stijeni”, oblikovati život vjere i molitve te slijediti Krista i za njega se oduševiti. Cilj kateheza je uvesti mladog čovjeka ne samo u dodir, nego i u zajedništvo i bliskost s Isusom Kristom, zaključio je predstojnik Katehetskog ureda.