Usklađivanje s potrebama gospodarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vicevlatkovica_tomcic
Ivan JAMIČIĆ
Ravnatelj Tihomir Tomčić - Naš je zadatak da samostalno usklađujemo programe s tehnološkim razvojem

Radi unaprjeđenja strukovnog obrazovanja i njegova prilagođavanja potrebama gospodarstva Strukovna škola Vice Vlatkovića već je prošle godine učenicima ponudila jedno novo zanimanje - automehatroničar, a prateći zahtjeve tržišta rada, nove programe u ovoj zadarskoj školi planiraju i za ubuduće.

U realizaciju pilot-projekta za program automehatroničara - zanimanja koje sadržajno pokriva dosadašnja zanimanja automehaničar i autoelektričar - ušla je kao škola u kojoj se razvija moderan način obrazovanja u novim zanimanjima, što je prema riječima ravnatelja Tihomira Tomčića, za školu i njene nastavnike, svakako, veliko priznanje.

Projektni oblik nastave

Ministarstvo gospodarstva ukazalo im je povjerenje da su u mogućnosti izraditi nastavni plan i program, koji će učenicima omogućiti stjecanje potpune kompetencije u određenom zanimanju te potom i uključivanje u tržište rada.

- Programom smo izuzetno zadovoljni. Tu smo jako puno profitirali, ne samo kroz opremu koju smo dobili, već i edukacijom nastavnika u metodološkom i pedagoškom smislu. Naime, ovakav projektni oblik nastave nešto je sasvim novo, gdje učenici uče kroz simulaciju svih radnih situacija iz automehaničarske radionice. Pritom, uz nastavnika koji je praktički moderator i koji učenike uvodi u nastavu, oni rade samostalno. Samostalno pripremaju sat, realiziraju nastavnu jedinicu i samostalno vrše evaluaciju, što dovoljno upućuje na to koliko će i rezultati, kaže Tomčić, sigurno biti puno bolji.

Na razini ovoga projekta, u suradnji sa Hrvatskom obrtničkom komorom, osnovane su i stručne komisije za praćenje rada izvođenja programa, kako bi se odvijao tijekom kojim je to i zamišljeno, a čime bi u konačnici i rezultati trebali bili što uspješniji.

Uz ovo, još jedno novo zanimanje koje bi s obzirom na potrebe tržišta, odnosno skoru provedbu plinofikacije moglo također postati traženi profil, sljedeće školske godine trebao bi krenuti još jedan novi program - zanimanje plinoinstalatera. Odnosno, vrlo moguće čak i kućanskog instalatera, koji će objedinjavati zanimanja vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te plinoinstalatera.

Suradnja socijalnih partnera

- Koncesionari će plin dovoditi do kuća, ali netko će i u kućama trebati postavljati instalacije; sustave će trebati održavati, i sigurno je, ističe ravnatelj Tomčić, da će ovakvo zanimanje biti traženo. Do tada, u nastojanjima usklađivanja potreba gospodarstva i školskih programa, trenutačno se čak i u postojeće programe uvode novi sadržaji. Kod zanimanja instalatera grijanja i klime te elektroinstalatera, na primjer, u programe je tako uvedeno i područje solarne energije.

- Planovi zastarijevaju, a tehnologija ide naprijed. Stoga je naš zadatak da samostalno usklađujemo programe s tehnološkim razvojem i potrebama tržišta rada, kaže Tomčić, ističući, pak, da je pritom neophodna i uspostava istinskog socijalnog partnerstva koje će povezati i lokalnu samoupravu i gospodarstvo i škole. Potrebno je ustanoviti koji su to kadrovi koji su zaista potrebni, a koji se kadrovi školuju. Jer još se uvijek događa da se učenici obrazuju za pojedina zanimanja za kojima na tržištu rada ne postoji potreba, dok s druge strane za zanimanja koja su tražena škole učenike, zbog neodgovarajućih programa, ne uspijevaju osposobiti.

- Pozivam sve gospodarske čimbenike koji smatraju da su im potrebna nova zanimanja, zvanja i programi da se obrate školi. Nama, naime, treba kadar s odgovarajućim kompetencijama te smo kao škola otvoreni za sve takve potrebe, poručuje ravnatelj Tomčić.

 

Monter PVC stolarije
Jedan od novih programa u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića trebalo je biti i zanimanje montera PVC stolarije. No, tu je, kaže Tomčić, došlo do pogreške u definiranju programa. Iako je predviđeno da se radi o trogodišnjem, u Ministarstvu gospodarstva pogreškom je svrstano u nižu stručnu spremu, odnosno dvogodišnje zanimanje. Tijekom ove godine, napominje Tomčić, nastojat će se to ipak ispraviti.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno