Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uzelac: Ovo su projekti koji nas izvlače iz krize

Autor: Ivan Stagličić

19.09.2009. 22:00
Uzelac: Ovo su projekti koji nas izvlače iz krize

Foto: Filip BRALA



Vrijednost takvog projekta kreće se između pola i pet milijuna eura, a s obzirom da se osim zadarskog i zagrebačkog Sveučilišta u projekt može uključiti i Sveučilište u Padovi, namjera je natjecati se za sredstva od trenutačno aktualnog natječaja IPA programa za prekograničnu suradnju Italije i Hrvatske
Sudionici skupa “Desničini susreti 2009.” koji se ove godine održava pod naslovom Intelektualci i vlast 1945. – 1954., okupili su se tradicionalno u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, gdje je bio dom ovoga velikoga književnika.
Odmah po dolasku položeni su vijenci na grob Vladana Desnica u crkvi Svetog Đurđa, gdje je prigodno slovo održao Velimir Visković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca koji je istaknuo da Desnica nije pisao dugo, ali je u tom kratkom vremenu napisao jedan, estetski i intelektualno, od najmoćnijih opusa u hrvatskoj književnosti.
– Napisao je jedan doista vrhunski roman: Napisao je nekoliko doista fantastičnih, izuzetno dobrih priča i to priča koje dodiruju dva ambijenta, jedan ovaj rustični ambijent i drugi koji nastaje u tkivu europskog moderniteta gdje se on bavi na rubu ezoterije i eksperimentira s nekim novim motivima, kazao je Visković i dodao kako vjeruje da dobar dio svog talenta Desnica duguje genetskoj predispoziciji, ali i odgoja kojeg je dobio u ovom kraju i ljudi koje je tu mogao upoznati, zatim gradske kulture Zadra, talijanske kulture, koja je tu bila nazočna, tako da je on mogao izrasti u velikog intelektualca sredine 20. stoljeća i velikana hrvatske i srpske književnosti.
Kula – mjesto posvećeno znanju i kulturi
Supredsjedatelj Pripremnog odbora skupa, prof. dr. Drago Roksandić ovom je prigodom okupljenim sudionicima prenio vijesti o postignutom dogovoru rektorata Zagrebačkog i Zadarskog sveučilišta oko zajedničkog rada na osmišljavanju prostora Jankovića kule u mjesto posvećeno znanju i kulturi kakvo je i bilo dok je u njemu boravila obitelj Desnica, koja je dala pristanak da se cijelo sjeverno krilo kompleksa građevine uporabi u te svrhe.
Projekt Međunarodnog sveučilišnog centra posebno je potom predstavljen u Kuli gdje je uvodno izlaganje održao Vladan Desnica junior, unuk velikog književnika te nizom video prezentacija približio okupljenima povijest Kule, njen nekadašnji izgled i život kakav se tu odvijao stoljećima. Zanimljivo je, svakako, da je ovo imanje imalo električnu struju već 20-ih godina prošlog stoljeća i to iz vlastite minihidrocentrale čiji su ostaci vidljivi i danas.
O etnološkim istraživanjima provođenim posljednjih godina govorila je Marijeta Rajković koja zajedno s timom stručnjaka te studenata etnologije i povijesti provela rekognosciranje terena Islama Latinskog i Grčkog, kao i Grgurica, Kašića i Podgradine.
Svake godine sve bolje
-U početku je najteže bilo uspostaviti kontakt između Islama Grčkog i Latinskog jer čim bi u jednom rekli da ćete istraživati i druge te obratno, kontakt bi bio otežan, kazala je Rajković koja je iznijela osnove svojih istraživanja koja su pretpostavka za daljnje djelovanje na ovome području, a sastoje se od: ruralno graditeljstvo i kultura stanovanja, opskrba vodom, natapanje i zemljoradnja, maslinarstvo, lov i vodenice za žito, godišnji običaji, tradicijska prehrana i narodna medicina.
Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije je iznijela slijed radnji kojima je konačni cilj uspostava Centra za interkulturalna učenja, pod nazivom “Stara kula – novi mostovi”. Želja je na ovom mjestu uspostaviti prostor koji bi bio zanimljiv ne samo studentima, nego i lokalnom pučanstvu koje bi se tu moglo obučavati u mirovnim studijama i oblicima provedbe održivog razvoja. Vrijednost takvog projekta kreće se između pola i pet milijuna eura, a obzirom da se osim zadarskog i zagrebačkog Sveučilišta u projekt može uključiti i Sveučilište u Padovi, namjera je natjecati se za sredstva od trenutačno aktualnog natječaja IPA programa za prekograničnu suradnju Italije i Hrvatske.
Prof. dr. Drago Roksandić još je jednom ponovio da je ovo jedinstven spomenik i da nigdje u Dalmaciji nema toliko kulturnih dobara koliko je ovdje pohranjeno te izrazio nadu da će ovdje nastati iznimno kulturno žarište, dodavši da takva žarišta u svijetu već postoje, a da dosadašnji rad na Desničinim susretima pokazuje da je određeni Centar već nastao.
Na kraju skupa sudionicima se obratio potpredsjednik Vlade dr. Slobodan Uzelac koji svake godine sudjeluje na ovim susretima. Uzelac je ukazao na činjenicu kako se svake godine nešto promijeni na bolje. Doduše, očit je još nesrazmjer između sve boljeg izgleda i stanja objekta koji se obnavlja i polja koja ga okružuju, ali i tu će se poduzeti mjere.
– Istina, nalazimo se u krizi, ali na ovakvim se stvarima ne smije štedjeti i ona ne može biti izgovor budući da su ovakvi projekti ono što nas izvlači iz krize, poručio je Uzelac.


Uzelac se ispričao 101-godišnjoj Mariji Vukas


Tijekom boravka u Islamu Grčkom, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac posjetio je i Karin Gornji, a o razlogu svoga posjeta nam je kazao:
– Posjetio sam sa svojim suradnicima obitelj Marije Vukas koja živi svoju sto i prvu godinu i koja je prije sedam-osma godina podnijela zahtjev za obnovu kuće. Dogodio se, međutim, jedan neugodan i nedopustiv gest nadležnih organa na razini Županijskog ureda koji su pogrešno i nedopustivo ocijenili karakter oštećenja njihove kuće. Obitelj se žalila i Povjerenstvo je vrlo brzo u žalbenom postupku nadležnoga Ministarstva regionalnoga razvitka i obnove uvidjelo da je riječ o propustu. S obzirom na starost osobe osjetio sam osim obveze i pijetet da je posjetim.