Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za bolju klimu u gradu

Autor: Jelica Farkaš

19.09.2009. 22:00
Za bolju klimu u gradu


U obilježavanje Europskog tjedna kretanja, koji traje od 16. do 23. rujna, Biograd se ove godine uključio prvi put. Nositelj projekta uz gradsku vlast i Turističku zajednicu Grada jest i Udruga “Biograd na Moru – zdravi grad”
U Biogradu na Moru nizom manifestacija obilježava se Europski tjedan kretanja.
U obilježavanje Europskog tjedna kretanja, koji traje od 16. do 23. rujna, Biograd se ove godine uključio prvi put. Nositelj projekta uz gradsku vlast i Turističku zajednicu Grada jest i Udruga “Biograd na Moru – zdravi grad”.
Kako se ovogodišnji tjedan odvija pod motom “Za bolju klimu u gradu”, tako su i predviđene manifestacije većim dijelom prilagođene toj temi.
Iako vremenske prilike prvih dana baš i nisu pogodovale aktivnostima na otvorenom, ipak se nekoliko važnih događanja uspjelo održati. Ostala će se održati do kraja obilježavanja Europskog tjedna kretanja. Do sada je tako u sklopu programa održano stručno predavanje pod nazivom “Poticanje energetske efikasnosti u gradovima i općinama” te je najavljen početak mjerenja potroška električne energije u svim javnim zgradama radi uštede električne energije i smanjenja CO2.
Ovom prigodom upriličeno je i predavanje o sigurnosti u prometu, koje su za učenike, točnije polaznike prvih razreda biogradske osnovne škole održali djelatnici Policijske uprave Biograd. Tijekom druženja s policajcima mališani su upoznati s osnovnim prometnim znakovima i pravilima ponašanja te su posebno upozoreni na moguće opasnosti ako se ne pridržavaju naučenog. U ležernom razgovoru djeca su pokazala da već dosta znaju o ponašanju u prometu, posebno o semaforima, zebrama, ali bilo je i dosta korisnih informacija o načinu ponašanja prilikom kretanja pločnikom ili čekanja roditelja pred školom i slično. Na kraju ovog zanimljiva druženja djelatnici PU Biograd darovali su mališanima takozvane reflektirajuće prsluke kako bi djeca bila što uočljivija na ulicama te na taj način upozorili vozače da smanje gas.
Pošumljavanje kao jedna od trajnih mjera za poboljšanje kvalitetnijeg i zdravog života, također je dio aktivnosti vezanih uz obilježavanje Europskog tjedna kretanja. Sadnice tri takozvana piramidalna čempresa donirala je biogradska šumarija te su ih njihovi djelatnici zasadili u šumi na području Dražice na predjelu poznatijem kao Đardin.