Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zdravo i ekološko prijevozno sredstvo

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.09.2009. 22:00
Zdravo i ekološko prijevozno sredstvo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu Europskog tjedna kretanja, koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna pod sloganom “Za bolju klimu u gradovima”, u nedjelju ujutro održana je biciklijada od Vidikovca do Pozdrava suncu. Na biciklijadi je sudjelovalo 70-ak biciklista, a sudionike su na cilju, odnosno Istarskoj obali kod Pozdrava suncu dočekali zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Vrančić izostao
Iako je bilo najavljeno kako će i zadarski gradonačelnik sudjelovati na nedjeljnoj biciklijadi, dr. Vrančića spriječile su obveze vezane za svečanost otvaranja 15. državnog prvenstva Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu, no među ljubiteljima biciklizma, uglavnom članovima Biciklističkog kluba Zadar i Društva za zaštitu biciklista u prometu, našlo se nekoliko gradonačelnikovih suradnika, koji su vozili rutu gradskim ulicama od Vidikovca do Pozdrava suncu.
Ferdinand Perinović, predsjednik zadarskog Društva za zaštitu biciklista u prometu, pojasnio je kako se biciklijada vozila od Vidikovca, preko Žmirića pa dalje Obalom kneza Trpimira, Branimirovom obalom, Jazinama, Obalom kralja Tomislava, Murajom do Pozdrava suncu.
– Od Vidikovca do Pozdrava suncu vozili smo 45 minuta. Relacija je duga oko 12 kilometara. Kako je biciklijada organizira u cilju promicanja zdravog načina života i popularizacije bicikla kao prijevoznog sredstva, žao mi je što odaziv nije bio veći. Vjerujem da je bicikijada počela koji sat ranije, bilo bi mnogo više sudionika jer je danas nedjelja, ljudi idu na misu, obiteljski ručak… No, i ovako smo zadovoljni, govori Ferdinand Perinović, ističući kako je bicikl zdravo i ekološko prijevozno sredstvo te vožnju bicikla treba promicati i popularizirati.
Nastavak u parkovima
Osim nedjeljne biciklijade, Europski tjedan kretanja u subotu je obilježen različitim sportskih aktivnostima u SRC Višnjik. Tamo su se tijekom subotnjeg jutra, u sportskoj dvorani i na terenima, održali različitih sportski susreti i natjecanja zadarskih sportskih škola. Igralo se nogomet i odbojka, održane su različite sportske discipline, čime su zadarski sportaši dali svoj obol obilježavanju Europskog tjedna kretanja.
Obilježavanje Europskog tjedna kretanja danas se nastavlja u Perivoju Vladimira Nazora, parku na Vruljici i na Obali Petra Krešimira IV., gdje će vrtićka djeca prije igre vježbati s trenerima.