Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bajić od Sabora zatražio iskaze svjedoka za Inu

19.09.2010. 22:00
Bajić od Sabora zatražio iskaze svjedoka za Inu


Predmet interesa DORH-a, nagađa se, jest Inin dug državi, eventualne zloupotrebe korporativnih kartica za gorivo i sumnje u loše ugovore za kupnju nafte
Bojazan oporbenih članova istražnog povjerenstva za Inu da bi DORH mogao pokrenuti istragu kojom bi zaustavio rad saborskog povjerenstva nije opravdana jer DORH-u odgovara da povjerenstvo ispituje svjedoke iz redova političara, budući da su dužni govoriti istinu, jednako kao i u kaznenom postupku.
– Sumnjamo da bi to mogla biti igra kako bi HDZ izbjegao za njih potencijalno neugodno i opasno svjedočenje Ive Sanadera, rekao nam je jedan član istražnog povjerenstva.
Naime, zakonske odredbe brane da se saborsko istražno povjerenstvo bavi predmetom kaznenog postupka, a nagađanja da bi takva istraga mogla biti pokrenuta počela su kad je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio i pribavio transkripte šest svjedoka ispitanih pred povjerenstvom.
Međutim, u Državnom odvjetništvu ponavljaju da nisu otvorili nikakvu istragu u vezi Ine, a prilično je izvjesno da je neće ni otvarati u skorijem razdoblju. Formiranje povjerenstva odgovara tužiteljima iz jednog praktičnog razloga – svjedoci pred povjerenstvom dužni su govoriti istinu jednako kao svjedoci u kaznenom postupku. K tome, riječ je o iskazima koji su javni i koje je lako pribaviti. Iskazi političkih dužnosnika pred povjerenstvom stoga zapravo olakšavaju posao tužiteljima, koji, kako se pokazalo u recentnim istragama protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, nerado ispituju političare. No, iskazi šest ispitanih svjedoka nije sve što je DORH tražio.
– Iz DORH-a su nas molili da im dostavimo i iskaze svih budućih svjedoka, rekla nam je Dragica Zgrebec.
Predmet interesa DORH-a vezan uz iskaze s povjerenstva jest, nagađa se, Inin dug državi za poreze i trošarine, koji je u jednom trenutku narastao na dvije milijarde kuna, eventualne zloupotrebe korporativnih kartica za gorivo i sumnje da je Ina oštećena lošim ugovorima za kupnju nafte.
No, ni u jednom od tih predmeta nije pokrenuta istraga ili kazneni postupak, a da bi inkriminirano kazneno djelo bilo vezano uz temu rada povjerenstva. Štoviše, u optužnici za Podravku USKOK uopće ne ocjenjuje zakonitost izmjena dioničarskog ugovora s MOL-om, već samo konstatira da je MOL pristao pomoći podravkašima nakon što su dogovorene izmjene. Treba napomenuti i da bi DORH mogao zaustaviti rad povjerenstva eventualno pokretanjem istrage preprodaje plinskog biznisa ili privatizacije Ine, dok teme poput zloporabe korporativnih kartica i Inin dug za poreze i trošarine nisu predmet rada povjerenstva.
 


Izvidi i provjere traju već dulje vrijeme


Izvidi vezani uz nezakonitosti u poslovanju domaće naftne kompanije traju već dulje vrijeme. Podsjetimo, Državno odvjetništvo već je optužilo Damira Polančeca da je iskoristio poziciju pregovarača s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini, ne bi li Podravci pribavio kredit.
Takozvani izvidi i provjere već su bili poduzeti i u vezi s izdvajanjem i prodajom plinskog biznisa, kojeg je Vlada otkupila od Ine za 514 milijuna kuna, premda je MOL-u u privatizaciji prepušteno sa znatno nižom knjigovodstvenom vrijednošću. Izviđaju se i ugovori Ine za nabavu nafte, zbog kojih je domaća naftna kompanija u jednom trenutku nabavljala naftu skuplje od cijena na tržištu.