Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dali smo najveću potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU

19.09.2010. 22:00
Dali smo najveću potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU


Mi nismo bili kritični prema Hrvatskoj. Baš obrnuto, snažan smo zagovaratelj ulaska Hrvatske u EU. Istina, smatramo potrebnim da Hrvatska dostigne sve kriterije koji su potrebni za ulazak u EU. U nekim područjima, kao što je pravosuđe i temeljna prava vidimo stanovite probleme, stoga želimo da u tome Hrvatska malo više poduzme. Istina je da u posljednje vrijeme vidimo pomake i snažno ih podupiremo
Britanski veleposlanik David Blunt bio je jedan od zagovaratelja Britansko-hrvatskog investicijskog foruma u Zadru. Naime, trgovački odjel britanskog veleposlanstva Zagrebu bio je organizator ovoga skupa. Obraćajući se nazočnima u zadarskom Arsenalu, rekao je da se radi o povijesnom skupu koji bi trebao unaprijediti gospodarske odnose dviju zemalja. Hrvatska javnost, međutim, sve više u Velikoj Britaniji gleda zemlju koja nije sklona pristupanju Hrvatske u EU, te je nerijetko smatra glavnim kočničarem hrvatskog pretpristupnog procesa. O svim tim prijeporima, razgovarali smo s engleskim veleposlanikom u predvečerje susreta zadarskih i britanskih gospodarstvenika.
Kako ocjenjujete trenutačne odnose između Velike Britanije i Hrvatske?
– Odnosi su vrlo dobri i bliski. Velika Britanija snažno podupire pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Od našeg predsjedanja 2005. godine mi nismo samo deklarativno rekli da podržavamo ulazak Hrvatske u EU, nego smo se u taj proces uključili projektima i sredstvima kako bismo pomogli Hrvatskoj na tom putu, i da dostigne neophodne standarde. Moramo istaknuti da je Hrvatska naš partner i posebice želimo unaprijediti naše gospodarske odnose.
Snažan smo zagovaratelj ulaska Hrvatske u EU
Velika Britanija je do sada imala dosta kritika glede pretpristupnih aktivnosti Hrvatske na putu ka EU. Ima li još „otvorenih” pitanja između dviju zemalja.
– Mi nismo bili kritični prema Hrvatskoj. Baš obrnuto, snažan smo zagovaratelj ulaska Hrvatske u EU. Istina, smatramo potrebnim da Hrvatska dostigne sve kriterije koji su potrebni za ulazak u EU. U nekim područjima, kao što je pravosuđe i temeljna prava vidimo stanovite probleme, stoga želimo da u tomu Hrvatska malo više poduzme. Istina je da u posljednje vrijeme vidimo pomake i snažno ih podupiremo. Moramo istaknuti da ima i drugih država koje su priložile nekoliko područja koje su bitne za njih. Često razgovaram sa svojim kolegama, veleposlanicima iz zemalja EU. Fokus nije samo na pitanju što će biti s brodogradnjom, na što su fokusirana šestorica mojih EU-kolega, nego je najbitnija ocjena da ima pomaka u svim tim aktivnosti na hrvatskom putu u EU. To je dobra vijest i to je ono što mi želimo vidjeti.
U hrvatskoj javnosti dosta se govori o tome kako je Velike Britanija na čelu zemalja koje koče pristupanje Hrvatske EU. Osjećate li vi takvo „zahlađenje” na relaciji između dviju država.
– Da čujem i ja o tome, pogotovo od vas iz medija koji dajete potporu takvim mislima. Jednostavno, to nije tako. Ne mogu dovoljno snažno podvući da Ujedinjeno Kraljevstvo želi Hrvatsku u Europskoj Uniji. Želimo vjerovati da smo jedan od najjačih zagovaratelja Hrvatske. Štoviše, smatramo da smo dali najveću potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU. Pri tom nismo ostali na praznim riječima, nego smo potrošili milijune funti britanskih poreznih obveznika. Postavljam pitanje: zašto bismo to radili, ako ne želimo da Hrvatska postane 28. članica EU.
U Hrvatsku dolazi godišnje više od 300 tiusća Britanaca
Kako komentirate da neki od britanskih političara, koji doduše neslužbeno kažu da ne žele nepripremljenu Hrvatsku u EU, ukazuju da bi nepripremljena Hrvatska mogla biti mali „virus” koji bi mogao kontaminirati odnose i u velikoj Uniji.
– Ne bih rekao da vlada u Londonu želi Hrvatsku nepripremljenu. Vjerujem da mi samo želimo ono što i ostali moji kolege u EU žele vidjeti. Želimo vidjeti Hrvatsku koja je dostigla sve kriterije potrebne za ulazak. Potpuno ste u pravu kada kažete da je to puno više od onoga što se zahtijevalo od zemalja u prijašnjim pristupnim procesima. Možete reči da to nije fer, jer drugi nisu imali ovakve zahtjeve i bili biste potpuno u pravu. To je, međutim, realnost svih 27 zemalja EU. Naučili smo neke od lekcija iz prethodnih pristupnih procesa i ne želimo ponavljati greške. Ne samo Vlada nego i drugi političari na hrvatskom spektru, kažu da žele primijeniti te standarde, jer su oni dobri za hrvatske građane. Neki su dijelovi teški, za neke će trebati puno vremena, ali je to ono što mi želimo vidjeti u Hrvatskoj.
Kako ocjenjujete mogućnost turističke suradnje dviju zemalja. Na jednoj strani imamo svjetski poznati projekt The Garden, a na drugoj preporuku vašeg veleposlanstva iz 2009. godine da se ne dolazi u Hrvatsku zbog terorizma i korupcije.
– Ovdje moramo „udariti” u glavu i reći da u tom savjetu nikad nismo rekli britanski turistima da ne treba dolaziti u Hrvatsku. U Hrvatsku dolazi godišnje više od 300 tisuća Britanaca. Godišnje raste dolazaka je sedam posto. Vidimo da naši konzulati u Splitu i Dubrovniku imaju sve više posla. Gledajmo naprijed! Ovo je prekrasna zemlja s prelijepom obalom. Britanski zračni prijevoznici slijeću na šest hrvatskih aerodroma, a tim putem dolazi oko 100 tiusća Britanaca. Na investicijski forum u Zadru su došla i dva velika britanska tour-operatora kako bi vidjeli gdje se može poboljšati ova suradnja. Bili bismo oduševljeni vidjeti još više britanskih putnika u Hrvatskoj, ali i isto tako bismo željeli vidjeti puno više Hrvata koji troše svoj novac za odmor kod nas u Velikoj Britaniji.
Pomaže li Velika Britanije svojim iskustvima Hrvatskoj u borbi protiv korupcije.
Policija i pravosuđe moraju biti spremni boriti se protiv korupcije
– Moram naglasiti da mi definitivno pomažemo Hrvatskoj u borbi protiv korupcije. Vrlo tijesno surađujemo s Ministarstvom pravosuđa na mnogim poljima, a jedno od tih je i antikorupcijska borba. Pomažemo svojim savjetima, dovodimo stručnjake u tim poljima, iako nitko ne može dati odgovore na sva pitanja vezana za antikorupcijsku borbu. Ne namjeravam reći da korupcije nema u Velikoj Britaniji. Policija i pravosuđe, međutim, moraju biti spremni boriti se protiv nje. Najvažnije da se pokaže hrvatskim građanima da je korupcija pobjediva. Iako surađujemo u mnogim područjima dat ću vam dva primjera. Vrlo uspješan program je integrirano upravljanje granicom i time osiguravanje propisnog prelaska granice. Tu imamo vrlo korektnu suradnju ljudi zaduženih za granicu u Hrvatskoj i Srbiji te graničnih policija obiju zemalja. Sad to pokušavamo primijeniti i na granici Hrvatske i BiH. Drugi naš projekt je pomoć hrvatskom pravosuđu i njegovom menadžmentu, kako bi se što brže učinkovitije realizirala pravda. Rezultat toga jest da se prepolovio broj neriješenih predmeta.


Uhićenje generala Gotovine rezultat je zajedničkog rada europskih policija


Je li Velika Britanija na bilo koji način sudjelovala ili pomagala u uhićenju generala Ante Gotovine.
– Iskreno, zaista ne znam. Kao što znate, to se događalo puno prije moga dolaska. Kako meni izgleda, uhićenje generala Gotovine rezultat je zajedničkog rada europskih policija.




Svaki vjetar je dobar vjetar


Znamo da ste zaljubljenik u jedrenje. Posljednji put kad ste bili u Zadru, htjeli ste se upoznati sa svjetskim prvacima u jedrenju Fantelom i Marenićem.
– Volim biti u prirodi, u šumama, na planinama, jezerima ili na moru. Volim se kretati prirodom i koristiti samo ono što je priroda dala. U ovom slučaju to je vjetar. Hrvatska ima prekrasan okoliš, posebice za jedrenje. Obišao sam Dugi otok, Molat. Kad jedrite, vaš mozak uvijek radi. Uvijek se pitate kako možete uz pomoć vjetra postići da vaš brod ide brže.
Znači, dok Vi budete veleposlanik Velike Britanije, Hrvatska će imati dobar vjetar u leđa na svom putu ka Europi?
– Svaki vjetar je dobar vjetar. Iskusni pomorci, međutim, kažu da ovdje na Jadranu, što više na cijelom Mediteranu, ili ima vjetra puno ili ga nema nimalo. No i to je dio užitka.