Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jedno mjesto, tri kontinenata

19.09.2010. 22:00
Jedno mjesto, tri kontinenata


Iseljeni Dugootočani na otoku najčešće provode dio ljeta i početak jeseni, a potom se vraćaju svojim poslovima i obiteljima u SAD, Kanadu i Australiju
Mnogobrojni mještani Luke žive na dva kontinenta, u Europi, u Hrvatskoj na Dugom otoku i onom preko Velike bare, u Australiji, Kanadi ili u Sjedinjenim Američkim Državama. U svom rodnom mjestu Luci živi samo 130 mještana, a trostruko više izvan domovine. Taj spoj rodnog kraja i „tuđine” najviše dolazi do izražaja tijekom ljeta, kada Lučani iz tuđine posjećuju svoju rodnu grudu. Neki od njih čak imaju i dvojne mirovine, jednu koju su zaradili u Hrvatskoj, a drugu u pečalbi. Također, ima i onih starijih Lučana koji odlaze u posjet svojoj djeci i rodbini, bilo da se radi o SAD-u, Kanadi, Australiji…
Bažilio Marčina i njegova bolja polovica Ksenija boraveći na dvije adrese uživaju u vječnom ljetu. Čim ljetu dođe kraj u dalekoj Australiji, pakiraju se i vraćaju se u svoju rodnu grudu, gdje borave do kasne jeseni. Pola godine u Luci, te za vrijeme vrućeg razdoblja u Australiji u društvu svoje djece i unučadi. I uvijek aktivni Željko Bubica nostalgično je vezan za Luku. Iz daleke Australije s njim svako ljeto doputuju supruga Dena kao i djeca. Željkov automobil nosi registarsku oznaku, mjesta i godinu rođenja, LUKA 56. Joso i Vinko Bubica nisu mogli podnijeti tuđinu, nedostajao im je Kulav, luška vala, svakodnevni ribarski život, pa su se već nakon 13 godina pečalbe vratili svojim korijenima.
Nevenko Bubica, koji je mirovinu zaradio na Long Islandu, minimalno šest mjeseci godišnje provodi na području Lijepe Naše, na dvije adrese, na otoku cvijeća, Iloviku i u Luci. On je, također jedan od rijetkih Lučana čija djeca, odrasla i rođena u inozemstvu, tečno govore materinski jezik. Na pitanje kako je to uspio, uvijek raspoloženi Nevenko odgovara da mu je to bio cilj, s djecom u kući komunicirati na hrvatskom jeziku, približiti im na taj način tradiciju i običaje otočana, te ih svake godine dovoditi u posjet starom kraju. I njegov brat Radoje, amerikanizirani Lučanin navraća svaku zimu u Luku, kako bi uživao u malom ribolovu. Otac profesionalnog nogometaša Alena Marčine, 60-godišnji Branko, šest mjeseci godišnje boravi na Dugom otoku, a drugu polovicu u Kanadi. Luški ribar i kuhar Milo Žuvić sa suprugom Lidijom vratio se iz Kanade, isto kao i Mladenko Žuvić i Zvjezdana iz New Yorka. Mirovinu kao konobar preko Velike bare zaradio je Blaženko Bačica. Smiraj života pronašao je u novoizgrađenoj kući u društvu mještanke Radoslave.
Svako ljeto se svom zavičaju iz Kanade vraćaju obitelji Romana Škare, Nikice Šutrina, Nada Marčine, Ive Šutrina, Marijana Žuvića, te još neki ne zaboravljajući stare običaje.