Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

More na gradskim plažama izvrsne kakvoće

19.09.2010. 22:00
More na gradskim plažama  izvrsne kakvoće


More na plažama u Zadarskoj županiji uglavnom je najviše, izvrsne kakvoće. Izuzetak je paška plaža Prosika, gdje je more treće kategorije, odnosno zadovoljavajuće kvalitete te uvala Lučina na otoku Molatu, plaža Bašana u Biogradu i obalni potez u Maslenici, odnosno Jasenicama, gdje je more druge kategorije, dakle dobre kvalitete za kupanje
Zavod za javno zdravstvo završio je s devetim, a ujedno i pretposljednjim ovogodišnjim ispitivanjem kakvoće mora u Zadarskoj županiji. More se ispituje na 93 lokacije, i to od 1. svibnja do 30. rujna, s tim da se uzorci mora uzimaju svakih 15 dana i to 10 puta u sezoni kupanja.
Prema posljednjim rezultatima ispitivanja, more na plažama u Zadarskoj županiji uglavnom je najviše, izvrsne kakvoće. Izuzetak je paška plaža Prosika gdje je more treće kategorije, odnosno zadovoljavajuće kvalitete te uvala Lučina na otoku Molatu, plaža Bašana u Biogradu i obalni potez u Maslenici, odnosno Jasenicama, gdje je more druge kategorije, dakle dobre kvalitete za kupanje.
Ispitivanje na 27 lokacija
Govoreći o područjima koji administrativno pripadaju gradu Zadru, more se ove godine ispituje na 27 lokacija, od kojih se 13 nalazi u samom Zadru. Posljednje, deveto ispitivanje mora na gradskim plažama, pokazuju da je more najviše, izvrsne kakvoće. Tijekom kolovoza izuzetak su bile dvije, frekventne gradske plaže u Zadru, Jadran i Vitrenjak, gdje je more tada bilo dobre kakvoće, odnosno druge kategorije. No, takvi rezultati su običajeni za kolovoz, odnosno špicu turističke sezone jer na gradskim plažama tada cirkulira najveći broj ljudi.
Podsjetimo, zadarski Zavod za javno zdravstvo je početkom svibnja krenuo s ispitivanjima kakvoće mora na morskih plažama u Zadarskoj županiji. Ispitivanje se vrši prema Uredbi o kakvoći mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije. Kriteriji za uzorkovanje, metode ispitivanja i ocjenjivanje kakvoće mora na plažama definirani su Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o kakvoći mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni ciljevi stalnog ispitivanja kakvoće mora na plažama su zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, utvrđivanje eventualnih izvora onečišćenja na plažama i objavljivanje rezultata zbog turističke promidžbe mora i morskog okoliša.
Rad na terenu i u laboratoriju
Inače, ispitivanje kakvoće mora uključuje rad na terenu i laboratorijska ispitivanja. Uzorci morske vode se uzimaju u sterilne staklene boce. Prilikom uzorkovanja mjeri se i bilježi temperatura zraka, temperatura mora, prisutnost i količina oborina na dan i dan prije uzorkovanja, vremenski uvjeti te smjer i jačina vjetra. Potrebno je zabilježiti i eventualna vidljiva onečišćenja na samoj točki uzorkovanja. Svi podaci izmjereni i uočeni prilikom uzorkovanja unose se u standardizirani terenski obrazac Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Laboratorijska ispitivanja uključuju određivanje saliniteta te mikrobioloških pokazatelja: crijevni enterokoki i Escherichia coli. Svi rezultati dobiveni mikrobiološkim metodama se izražavaju kao broj bakterija u 100 mililitara uzorka. Rezultati opažanja i pojedinačnih ispitivanja po završetku analiza unose se u programsku aplikaciju za unos, obradu i valorizaciju podataka te izvješćivanje i informiranje javnosti o kakvoći mora za kupanje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i graditeljstva. Po završetku analiza, izvješća o kakvoći mora dostavljaju se Inspekciji zaštite okoliša – Područnoj jedinici Zadar i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost Zadarske županije.