Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oprez, bura je nepredvidiva!

19.09.2010. 22:00
Oprez, bura je nepredvidiva!


Najčešći vjetrovi u ovoj regiji su oni koji pušu iz sjeverozapadnog kvadranta, bura, levanat. Ti vjetrovi ovdje mogu razviti olujnu snagu, i to na području podvelebitskog bazena, Maslenice, Novigradskog mora, Paških rebara


Poznati zadarski  meteorolog Duško Kraljev  održao je u prostoru saljske  knjižnice popularnoznanstveno predavanje  “Vjetrovi zadarskog akvatorija”. To izlaganje koje koincidira sa životnom praksom ovdašnjeg življa  upriličilo je, uz logističku potporu knjižnice  u Salima, zadarska Zajednica tehničke  kulture u nizu sličnih, već  održanih po nekim mjestima  po arhipelagu i samom Zadru.
Predavač se i ovoga puta  usredotočio na fenomenološke oblike meteoroloških  pojava u atmosferi, s posebnim naglaskom na posebnosti  istih pri ovom našem dijelu  jadranskog akvatorija. Ing.  Kraljev je naime, uvodno iznio  činjenicu  po kojoj parametri  uzeti sa različitih mjernih postaja na zadarskom području  razdaljenih malom zemljopisnom udaljenosti  svojim  rezultantama apsolutno nisu jednaki jedan drugome. To svjedoči o specifičnosti varijabiliteta mikroklime na ovom području, a što može poslužiti   izvanrednom  komparativnom  prednošću pri mogućnostima   gospodarske,turističke,poljoprivredne i ine valorizacije resursa održivog razvoja.
Najčešći vjetrovi u ovoj regiji su oni koji pušu iz sjeverozapadnog kvadranta, bura, levanat. Ti vjetrovi ovdje  mogu razviti olujnu snagu, i to  na području podvelebitskog  bazena, Maslenice, Novigradskog mora, Paških rebara.  Svoju snagu bura ovdje još zna  razviti, ali ne toliko opasnu no  povoljnu za nautičare, i u biogradskom području, onom između Lošinja i Molata, Maknara te Kornatskog  otočja.  Neugodni aspekti bure su što  puše mahovito i ima nepredvidiv i strelovit razvoj od povjetarca do orkanskih udara,  što zna biti opasno za ribare i  nautičare na nezaštićenom dijelu pučine.
Drugi najčešći vjetar ovdje  je jugo koje za razliku od bure  ne nastaje mahovito i naglo  već postupno jača i traje duže  razvijajući snagu u longitudinalnom smjeru paralelnim sa  litoralnim slojem. Preddznaci  juga su visoka voda, plima i  pad tlaka,za razliku od bure  koju predskazuju anticiklona,  visoki tlak zraka i oseka, te  posebno na ovom našem području „obrva”  iznad Velebita.
Osobitost maestrala – sjevernog vjetra – na zadarskom  području jest da su se prema  smjeru njegova strujanja projektirale ulice u Zadru iz razloga povoljnog ugađanja ljetnog hlađenja u tim eksterijerima.
Osobito efektnu sliku na  ovom terenu znaju prouzročiti  vjetrovi sa jugozapadnog i zapadnog kvadranta: Oštro,  Garbinada, Pulentada, Lebićada, pri kojima je karakteristično dizanje mora, potapanje obale, naglo nastaju i  znaju stvoriti probleme nautičarima. Često njihov tijek  zna popratiti zračno strujanje  u obliku pijavice.
Ovo stručno predavanje je  bilo popraćeno pučkim izrekama nastalim na temelju dugoročnog promatranja vremenskih pojava, a koje su uvijek  siguran oslonac meteorolozima pri sastavljanju njihovih ekspertiza.