Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podravka za Uskok na meti – podravkaša

19.09.2010. 22:00
Podravka za Uskok na meti – podravkaša


Uvidom u optužnicu može se zaključiti da uskočki tužitelji jedino neprijateljsko preuzimanje Podravke vide baš u postupanju optuženih. Za svaki paket od 9,99 posto dionica planiralo se osnovati posebno poduzeće, kako bi se prikrilo vlasništvo nad dionicama
Jedno od ključnih pitanja kojim će se baviti proces protiv Damira Polančeca i podravkaša jest – jesu li sporne transakcije bile obrana od neprijateljskog preuzimanja ili ne. Dok će podravkaši i njihovi kompanjoni tvrditi da je takvih namjera bilo, USKOK će ponavljati da nije.
Premda se to ne konstatira izričito, uvidom u optužnicu može se lako zaključiti kako uskočki tužitelji jedino neprijateljsko preuzimanje Podravke vide baš u postupanju optuženih. Stvari USKOK postavlja ovako: od 2004. do 2006. godine ideja radničkog dioničarstva izvitoperila se do menadžerskog preuzimanja koje je trebalo biti financirano sredstvima Podravke.
Kontrola tvrtke
Prvi plan radničkog dioničarstva 2004. godine kreirao je tim kojem je na čelu bio upravo Damir Polančec, tad još direktor u Podravci. O tome je obaviještena i Vlada, ali odgovora nije bilo, pa čak ni kad je Polančec stupio na dužnost potpredsjednika Vlade.
Potom je 2005. godine angažirana Fima Milana Horvata, koja je kreirala projekt MEBO, menadžersko-radničkog dioničarstva, no i s tim se projektom stalo. Kroz 2006. godinu, tvrdi USKOK, s investicijskom bankom Merril Lynch dogovara se MBO projekt, menadžersko preuzimanje, s ciljem stjecanja 75 posto i još jedne dionice Podravke, što bi im omogućilo da gotovo u cijelosti samostalno kontroliraju tvrtku. Prethodni planovi radničkog dioničarstva, smatraju u USKOK-u, bili su samo krinka za pravi plan – preuzimanje Podravke uz pomoć njenih vlastitih financijskih sredstava.
Investicija u tri koraka
Prema jednom od dokumenata zaplijenjenih u istrazi, stjecanje 75 posto i jedne dionice trebalo se odvijati kroz tri koraka. Prvi korak bio je steći paket od 24,9 posto dionica, što je procijenjeno na 80 do 83 milijuna eura. Prvi dio tog koraka bilo je stjecanje paketa od 10,64 posto u vlasništvu Fima grupe za što je bilo potrebno 32 milijuna eura, a preostalih 14,26 posto dionica namjeravali su steći od malih dioničara, institucionalnih investitora i fondova.
U drugom koraku slijedio je novi paket od 24,9 posto, za što su planirali izdvojiti 88 do 92 milijuna eura, a ciljani prodavatelji bili su mali dioničari ili država. U trećem koraku, ako ne uspiju u drugom, plan je bio steći dionice u portfelju države, opet za otprilike 93 milijuna eura. Ukupna investicija kroz tri koraka trebala je iznositi 258 milijuna eura, odnosno 1,88 milijardi kuna, a za svaki paket od 9,99 posto dionica planiralo se osnovati posebno poduzeće, kako bi se što duže prikrilo vlasništvo nad dionicama.
Kako sad stvari stoje, vrlo je lako moguće da je realizaciju cijelog plana spriječio krah na burzama. Naime, realiziran je tek dio prvog koraka, u kojem je Fima stekla 10,64 posto dionica, ali je zbog pada cijena dionica morala nadoknađivati Merril Lynchu vrijednost zaloga dionica u novcu. Financiranje Fiminog kredita i nadoknade zaloga kreditima osiguranima Podravkinim depozitima upravo je jedna od najčvršćih točki optužnice u aferi Podravka.
 


PREUZIMANJE


2004. godina – Podravka formira poseban tim za izradu plana radničkog dioničarstva, na čelu s Damirom Polančecom. Angažiran je vanjski konzultant profesor Darko Tipurić. Izrađen je program sličan projektu radničkog dioničarstva u Krašu. O tom planu informirana i Vlada.
2005. godina – Podravka je angažirala varaždinsku Fimu koja im je izradila MEBO projekt. Cilj je bio steći 20,93 posto dionica, od čega bi najviše dobio menadžment s ulogom od 18,9 milijuna kuna, a radnici manje. Za tu su svrhu, navodno, Zdravko Šestak i Josip Pavlović, uz druge menadžere, na Djevičanskim otocima osnovali tvrtku Pomaco.
2006. godina – Ideja je da se osnuje tvrtka, ako se na tržištu pojavi slobodan paket dionica. Krajem godine dolazi do suradnje s Merril Lynchem i plana menadžerskog preuzimanja 75 posto dionica Podravke u ukupnoj vrijednosti od 258 milijuna eura.