Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

San o hrvatskoj državi plaćen životom

19.09.2010. 22:00
San o hrvatskoj državi plaćen životom


Komemoracijom, molitvom, prisjećanjem na lik i djelo hrvatskog viteza, polaganjem vijenaca i svijeća na mjestu posljednjeg ovozemaljskog počivališta na mjesnom groblju u Sukošanu i pokraj spomen-obilježja “Za Hrvatsku” kod općinske zgrade te malonogometnom utakmicom jučer je na dostojanstven način obilježena 15. obljetnica pogibije narednika Ivice Pavića, hrvatskog viteza koji je poginuo u 24. godini života, 19. rujna 1995. godine, kao pripadnik 1. GBR “Tigrovi” tijekom vojne akcije “Una 95”.
Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” predvodio je predsjednik, umirovljeni pukovnik Andrija Kolobarić, općinskog UHDDR-a načelnik Ante Martinac a izaslanstvo sukošanske Torcide potpredsjednik Nikola Pavić i glasnogovornik Dragan Gašparović. Svetu misu zadušnicu u subotu tijekom obilježavanja Dana općine Sukošan i Dana obrane Sukošana i Debeljaka predvodio je župnik don Tomislav Sikirić.
Prije malonogometne utakmice između Udruge “Tigrovi” i domaćeg UHDDR-a odigrane u školskoj sportskoj dvorani roditeljima je uručena zastava i obilježja udruge. Sukošanski bojovnik je 366. žrtva Domovinskog rata legendarnih “Tigrova”.
Posmrtni Pavićevi ostaci, koji se vodio kao nestali, identificirani su nakon 13 godina u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu 26. studenoga 2008. godine. Ivica Pavić rodom iz Sukošana bio je neoženjen, a iza sebe je ostavio majku Boju, oca Marija, brata Josipa, sestru Maricu, zeta i suborca Marijana Foru, nećaka Luku i ostalu mnogobrojnu rodbinu. San o hrvatskoj državi sukošanska obitelj Pavić, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina Ivice, mladićem na pragu života, istinskim herojem, Sukošana i Domovinskog rata.
Inače, u Sukošanu je po službenoj evidenciji tijekom Domovinskog rata smrtno stradalo 10 hrvatskih bojovnika i dva civila, Lenka Keran i Joso Dević Zin.