Uništeni vinogradi pred berbu

Slika korisnika admin
vrana_nevrijeme_2
Tomislav JERAK
Kratkotrajno nedjeljno nevrijeme potrgalo je vinograde

Nezapamćeno nevrijeme u nedjelju ujutro oko 9.30 sati pogodilo je Vranski bazen u općini Pakoštane, a najviše je stradalo uže, istočno područje Vrane u pravcu Radašinovaca. U potpunosti je uništeno više vinograda koji su bili pred početak berbe, a dobrano su uništeni i maslinici. Nastala šteta će se procijeniti nakon izlaska općinskih službi i povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Uži, istočni dio Vrane odaje stravičnu sliku. Oštećeni građani neprestano zovu i prijavljuju štetu.

- Tako jak vjetar, koji je kovitlao i lomio sve pred sobom i to svega nekoliko minuta i obilnu kišu u mojih 65 godina dosad nisam doživio. Nosilo je sve pred sobom, i drvlje i kamenje, a ljudi koji su se zatekli izvan kuća panično su se držali za željezne ograde ili zidove da ih šijunada i kovitlac ne odnese, drhtavim glasom pripovijeda Marinko Vođera kojem je na lokaciji Podvornica, odmah uz prometnicu koja vodi u Radašinovcima i vidikovac-izletište Kamenjak na Vranskom jezeru, kratkotrajno nedjeljno nevrijeme gotovo s lica zemlje od 500 sasvim zbrisalo oko 400 trsova, čokota vinove loze prepunih zrelog crnog i bijelog grožđa.

Vođera ima dva sina dok su trećeg sina, pripadnika 2. pješačke bojne 4. gardijske brigade "Pauci" Miroslava Vođeru (23) ubili srpski pobunjenici 5. kolovoza 1995. godine u Golubiću.

- Teško mi je govoriti, ubilo me bez puške. U mojoj životnoj muci živio sam uz pomoć ovog vinograda i maslinika s 300-tinjak maslina. Uništeno mi je pet godina rada i truda na mladom vinogradu. Samo od polomljenih palina, betonskih stupova šteta je više od 15.000 kuna. Na panjevima je ostalo oko 2,5 tone plavine, maraštine i debita. Život mi se u trenutku urušio, govori Marinko Vođera koga hrabri bliski rođak Jere Vođera.

Nekoliko dana prije vranske fešte Sv. Mihovila olujno nevrijeme uništilo je i 1.200 čokota vinove loze u vlasništvu Marka Kruneša (55), dok 58-godišnji Zvonko Filipović uz sinovljevu pomoć pokušava spasiti što se spasiti može. Traktorom je ispravio polomljene panjeve i betonske stupove, s novim stupovima podupire u samom podnožju polomljene stupove. Uslijed pojačanog vjetra sjeverca žicom panično vezuje polomljenu lozu...

- Kad sam ovo danas preživio, nikad neću ni umriti, hrabri se vidno utučeni Zvonko Filipović koji je za nadolazeću subotu, pet dana prije blagdana i mjesne fešte Sv. Mihovila, kaže, spremao veliku feštu od grožđa, trganje ili berbu. U pet minuta orkanskog nevremena jučer ujutro sve se promijenilo.

Potrgano je gotovo 130 betonskih stupova, 800 čokota vinove loze. Trenutačna šteta je više od 50.000 kuna a ona dugoročna je neprocijenjena. Nakon berbe sutra-prekosutra treba vaditi i promijeniti sve betonske stupove... O točnom broju polomljenih trsova na kojim je oko četiri tone prvoklasnog grožđa tek će se moći govoriti za nekoliko dana. Tek tada će se štete moći zbrajati, isprekidanim glasom poručuje Filipović.

Srećom, nitko u nevremenu nije ozlijeđen.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno