Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zbog izgradnje kanalizacije računi za vodu veći i do 700 kuna

19.09.2010. 22:00
Zbog izgradnje kanalizacije računi za vodu veći i do 700 kuna


Potrošnju vode uredno plaćam pa mi nije jasno tko je ovlastio Vodovod da šalje opomene za usluge koje nisu njihove. Vjerujem da će Upravni sud razriješiti ovu nepravdu, da će financiranje izgradnje kanalizacije jednako podijeliti po svim kućanstvima te će se ukinuti sadašnji, uvjeren sam, poručuje Cesar
Nakon što je njihova inicijativa za promjenu načina prikupljanja sredstava za izgradnju kanalizacijskog sustava općine Sukošan od svibnja ove godine, kada su promjenu tražili kroz peticiju načelniku Anti Martincu ostala bez odjeka, 60-ak stanovnika Sukošana, potpisnika spomenute peticije, namjeravaju podnijeti tužbu Upravnom sudu. Sukošanci, naime, u okviru svojih računa za vodu po svakom potrošenom kubičnom metru vode od 1. travnja 2008. godine plaćaju i dodatak za izgradnju kanalizacije. Budući da neka kućanstva troše više, a neka manje vode, različita su im i izdvajanja za izgradnju kanalizacijskog sustava. Revoltirani ovom činjenicom, povezivanjem visine izdvajanja za izgradnju kanalizacije s potrošnjom vode, umjesto istovjetnim izdvajanjima po svim kućanstvima, 62 mještana Sukošana, okupljeni oko Vladimira Cesara, promjenu su nastojali ishodovati najprije peticijom, o čemu smo već pisali u Zadarskom listu, a kako im to nije uspjelo, trenutačno rade na tužbi Upravnom sudu, smatrajući aktualni način prikupljanja sredstava protuzakonitim.
Traži se novac za nešto čega nema
– Radovi na kanalizaciji još nisu ni počeli, a pitanje je kada će i početi, a mi stanovnici Sukošana izdvajamo sredstva na nama nepoznati konto, ne znajući uopće koliko je do sada prikupljeno i tko će upravljati tim sredstvima. Visina uplatnica nam stiže u odnosu na potrošnju vode, iako je riječ o izgradnji kanalizacije, a ne njenom korištenju, istaknuo je prilikom sastavljanja peticije Cesar.
U dopisu koji je uz peticiju poslan Martincu, Cesar je naveo da se svojevremeno i načelnik u okviru svoje predizborne kampanje složio da je način sufinanciranja kanalizacijskog sustava nepravedan te obećao da će ga promijeniti, no to se nije dogodilo.
– Po aktualnom naplaćivanju doprinosa, primjerice, gotovo da su izuzeti vikendaši s obzirom da većinu godine ne troše vodu, a najpogođeniji odlukom općine mještani su Sukošana koji, poput mene, vodu koriste za zalijevanje cvijeća i travnjaka. Ta voda nikada neće završiti u kanalizaciji kada jednom bude napravljena, a unatoč tome, najviše izdvajamo za izgradnju kanalizacije, revoltiran je Cesar koji trenutačno mjesečno izdvaja i do stotinjak eura za vodu što, kako ističe, premašuje zdrav razum.
– Umjesto da u općini prepoznaju stanovnike koji imaju uređene vrtove kao ukras sela, oni naš trud “oporezuju” doprinosom za kanalizaciju iako voda potrošena za zalijevanje vrta ili, pak, poljoprivrednih površina nikada neće završiti u kanalizaciji, žali se Cesar.
Načelnik nas ne bi trebao zavaravati
– Da je načelnik Sukošana vjerodostojan onda bi trebao izdati proglas koji bi trebao izgledati ovako: “Poštovani stanovnici Sukošana, s obzirom da vaše plaće i mirovine ne mogu pokriti financiranje izgradnje futurističke kanalizacije koja će se graditi narednih trideset godina, uništite sve zelene površine (cvijeće, travu, vrtove) pa nećete morati plaćati vodu koja ne ide i nikada neće završiti u kanalizaciji. Osporite turistički slogan “Više cvijeća, manje smeća!” To bi Martinac trebao reći svojim mještanima, a ne ih zavaravati da su spornu odluku u općini donijeli pod pritiskom Hrvatskih voda na sugestiju Svjetske banke. Živio sam u jednoj od najdemokratičnijih zemalja svijeta, u Njemačkoj i dobro sam upoznat kako se financiraju infrastrukturni projekti poput ovog. Radi ih država, općina ili grad, a stanovnici plaćaju kanalizaciju shodno realno procijenjenim otpadnim vodama iz kojih je izuzeta voda potrošena za zalijevanje zelenih površina, a što se posebno procjenjuje. To je praksa demokratskih zemalja, ističe Cesar, osvrćući se na izjavu načelnika Martinca koji je za Zadarski list u svibnju izjavio da je način prikupljanja sredstava za sufinanciranje izgradnju kanalizacijskog sustava općine određen od strane Hrvatskih voda.
– Način prikupljanja sredstava je isti svugdje gdje se prikupljaju sredstva. Nismo to mi izmislili u općini niti imamo utjecaja na eventualnu promjenu. Slažem se s potpisnicima peticije da rješenje nije dobro, no drugog izbora nemamo. Izgradnju kanalizacijskog sustava financira u prvom redu Svjetska banka preko Hrvatskih voda te ista postavlja uvjete koje su Hrvatske vode dužne provoditi, a shodno tome i naša Općina kao krajnji korisnik sredstava. Osobno sam u nekoliko navrata razgovarao u Hrvatskim vodama o promjeni naplate, no bez rezultata. Naš je primarni interes da radovi počnu 30. rujna, kako je i predviđeno te da kanalizacija bude gotova do 2012. godine, istaknuo je u svibnju ove godine Ante Martinac.
“Uređenje voda”
Cesar, naprotiv, drži da je obrazloženje načelnika u najmanju ruku smiješno te ističe da se u to osobno uvjerio, držeći u ruci odluku Općine Sukošan o financiranju gradnje kanalizacije, dostupnu svima putem Službenog glasnika Zadarske županije br.05/01. iz koje je vidljivo tko je donio odluku.
– Zar smo stvarno “stoka sitnog zuba” da nas mogu tako šišati moćnici. Jadno je da ni sukošanska oporba nije u stanju promijeniti ovu općinsku odluku, da nema nikoga tko bi zaštitio nas građane. Evo, sada smo na uplatnici za vodu dobili još jednu stavku – naknada za uređenje voda. Pitam se, što je to, kakvo uređenje voda u Sukošanu koje doslovno poplavi za vrijeme kiše. I onda mi Vodovod još šalje opomene za nepodmiren doprinos za kanalizaciju iako nije riječ o njihovim uslugama već općinskom nametu. Ja potrošnju vode uredno plaćam pa mi nije jasno tko je ovlastio Vodovod da šalje opomene za usluge koje nisu njihove. Vjerujem da će Upravni sud razriješiti ovu nepravdu, da će financiranje izgradnje kanalizacije jednako podijeliti po svim kućanstvima te će se ukinuti sadašnji, uvjeren sam, nezakonit model plaćanja, zaključuje Cesar.