Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dvije utrke za tri zlata

19.09.2011. 22:00
Dvije utrke za tri zlata


Marin Jakovčev (Zadar) postao je vlasnikom dvaju U-15 zlata


Biciklistički klubovi Sveti Donat i Zadar proteklog su se vikenda pobrinuli za novu žetvu odličja. Nastupivši na Brdskom prvenstvu Hrvatske te na PH na pisti njihovi su predstavnici još jednom demonstrirali zašto Zadar slovi za jednu od sredina u kojoj se tradicionalno najbolje radi s najmlađim vozačima.
Stubaki su u subotu ugostili Brdsko PH za kategoriju vozača do 13. i 14 godina, a donatovci su na državnoj smotri konkurirali u peteročlanom sastavu. Uspon na Sljeme u dužini od 5 km prvi je svladao domaći biciklist Viktor Potočki (Stubaki), da bi nedugo za njim ciljem prošao i Marijan Kević, uzdanica zadarske momčadi koja je novoosvojeno srebro pridodala pobjedi na PH na kronometar, na Cestovnom PH, odnosno drugom mjestu u Kupu. Njegovi suvozači: Ivan Knežević, Roko Zorović i Antonio Katuša ostvarili su sedmo, 12. i 13. vrijeme među početnicima C, dok je Ante Tokić bio deveti u uzrastu biciklista do 14 godina.
Sutradan se biciklistička karavana preselila u Zagreb, gdje su se kategorije do 13, 14 i 15 godina ogledale na državnom natjecanju na pisti. Iako je na stazi u Kranjčevićevoj debitirao na pisti, Marin Jakovčev iz BK Zadar postao je vlasnikom dvaju U-15 zlata. Od tri pojedinačne discipline koje su bile na rasporedu, došao je do pobjede u utrci na vrijeme na 500 m, te u kriterijskoj utrci na konačni cilj, koja se vozila 25 krugova oko stadiona NK Zagreb.
Za Zadar je u kategoriji početnika A nastupio i Luka Filajdić, čiji je najbolji plasman bio šesto mjesto u utrci na 500 m.
Zapažene rezultate ostvarila je i Maja Perinović: između 24 vozača u kategoriji do 13 godina bila je 10. na 500 m, šesta na 2000 m, te peta na utrci na konačni cilj u dužini 15 krugova.
Jakovčev je s ova dva zlata povećao broj ovogodišnjih državnih naslova na ukupno pet, osvojio je i Kup Hrvatske, te tako na ponos BK Zadar postao uvjerljivo najuspješniji domaći mladi biciklist.
Razloga za slavlje u Zagrebu su imali i vozači SV. Donata, a najviše Roko Vukić (U-15), pobjednik u dohvatnoj vožnji na 2000 m. S vremenom 2:56 u ovoj je disciplini uvjerljivo trijumfirao, osvojivši drugo ovosezonsko odličje s državnih prvenstava. U kriterijskoj vožnji bio je šesti, dok ga je peh sa sprintericom koštao boljeg plasmana na 500 m. Na kraju je imao deveti rezultat.
U disciplini 500 m konkurirali su i Donatovi početnici C; Kević je zauzeo šestu, Zorović 11., Knežević 13., a Katuša 16. poziciju. Na 2000 m dohvatno isti su vozači ostvarili sljedeće plasmane: Keviću je pripala bronca, Kneževiću 12, Zoroviću 14., te Katuši 16. mjesto. U kriterijskoj vožnji Kević je bio četvrti, Zorović deveti, Knežević 10., Katuša 16…
Momčadske boje donatovci su uspješno branili na 2000 m, zauzevši drugo mjesto iza vinkovačkog Sokol Cestorada sa sedam sekundi zaostatka. Ante Tokić, početnik B, 500 metara sprint dionice je apsolvirao s 15. vremenom, na 2000 m dohvatno bio je 14., a u kriterijskoj vožnji 11.
Nastupom u Zagrebu Sveti Donat je okončao još jednu uspješnu sezonu. Nakon zasluženog odmora započet će sa zimskim pripremama za 2012.