Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mladi podižu jedra za mir

19.09.2011. 22:00
Mladi podižu jedra za mir


Posebnost projekta je upravo u tome što socijalno ugrožena djeca i mladi podižu jedra za mir, toleranciju, timsku suradnju i prijateljstva koja ne poznaju granice


I ove godine humanitarni jedriličarski projekt pod nazivom Flota mira-Mirno more nije zaobišao biogradski akvatorij. Poznato je, naime, da je Mirno more jedan od najvećih jedriličarskih projekata u Europi i svijetu za socijalno zapostavljenu djecu i omladinu, a u koji se uključila i Hrvatska.
Posebnost projekta je upravo u tome što socijalno ugrožena djeca i mladi podižu jedra za mir, toleranciju, timsku suradnju i prijateljstva koja ne poznaju granice. Značenje projekta utoliko je veće što ga je i službeno prihvatio UN, što je najveće međunarodno priznanje.
Valja reći da je ovaj humani jedriličarski projekt osnovan na inicijativu austrijskog skipera Christiana Winklera još 1994. godine kada je flota prvi put isplovila. Bila su to svega tri broda i 17 djece, dok se danas broj brodova kreće preko stotinjak, a na njima jedri više stotina djece iz različitih zemalja svijeta. Ciljevi projekta i onda i danas ostali su isti, a to je učenje tolerancije i timskog rada, odbacivanje mržnje i predrasuda, sklapanje prijateljstava neovisno o različitostima te vježbanje mirnog rješavanja sukoba. Sudionici ovogodišnje flote Mirno more krenuli su iz Biograda, Sukošana i drugih mjesta, a okupljanje je u Vodicama te nastavak plovidbe prema planu i programu.
Iz biogradskih Marina Kornati i Šangulin kreće znatan dio brodova među kojima prvi put ove godine i dva broda s područja Zadarske županije. Riječ je o manjoj skupini djece iz Osnovne škole Šime Budinića te 10 mladih iz Doma za odgoj djece i mladeži Zadar.
Odgojiteljica i voditeljica na brodu Ivana Zadro kazala je kako se raduje sudjelovanju u projektu jer smatra da će to biti dragocjeno iskustvo, a dobro raspoloženje puno iščekivanja bilo je vidljivo i na samim štićenicima. Još veći ushit bio je vidljiv na susjednim brodovima, pogotovo onima s kontinenta, kojima je već susret s morem bio doživljaj za sebe. S jednog od njih mahali su nam Bavarci. Oni su, kako kažu, prvi put u ovoj floti, a njihov brod ugostio je četvero djece s poteškoćama u razvoju.