Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na belafuškom groblju “Smrt fašizmu sloboda narodu”

19.09.2011. 22:00
Na belafuškom groblju “Smrt fašizmu sloboda narodu”


Ulaz na groblje na Belafuži u subotu ujutro osvanulo je išarano neprimjerenim grafitom, jer bilo kakav grafit na groblju je neprimjeren. Na adresi Gospe Maslinske 36, na vanjskom zidu groblja crvenim je sprejem nepoznati počinitelj ili više njih napisao; “ŽIVIJA DRUG TITO SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU VRATIT ĆEMO MI KOMUNIZAM”. Uz velika tiskana slova na lijevom kutu ogradnog zida groblja nalazi se i crveni pentagram u krugu.
– Pojavio se grafit za komunizam, takav je osvanuo. Prvi put se nešto ovakvo dogodilo. Nije lijepo vidjeti da piše bilo što, jer je ovo groblje. Da je na nekom drugom mjestu nitko se ne bi čudio, ovako jedva čekamo da se to makne, kazao nam je jedan od radnika na belafuškom groblju.
Policija je dojavu o grafitu primila od jednog građanina koji ih je nazvao u subotu navečer iza 19 sati. Utvrdili su da je grafit dimenzija 2×4 metra.
– Ukoliko vlasnik nekretnine bude smatrao kako je oštećen i odluči podići prijavu, slijedi kazneni progon zasad još uvijek nepoznatog počinitelja za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, kaže glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.
Na naš poziv u Gradsku upravu najprije su utvrdili kako je, kada nema počinitelja, vlasnik dužan ukloniti grafit sa svoje imovine. Nakon provjere Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra, obavijestila nas je o “promjeni plana”.
– Poslali smo komunalne redare na teren i ako oni ustvrde kako je sadržaj grafita neprimjeren, uklonit će ih o trošku Grada.