Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strukovna škola gradi solarnu centralu

19.09.2011. 22:00
Strukovna škola gradi solarnu centralu


Za izvođača radova izabrana je tvrtka Končar, a za koji dan bit će završen i izvedbeni projekt, nakon čega se planira i otvaranje građevinske knjige tako da će kroz nekoliko idućih dana početi i radovi, kazao je Tihomir Tomčić


Radovi na solarnoj centrali, projektu zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića koji je pokrenula nakon osnivanja prvog hrvatskog Centra za solarnu energiju, trebali bi započeti tijekom idućih desetak dana. Doznajemo to u razgovoru s Tihomirom Timčićem, ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića, koji navodi da je natječajem za izgradnju solarne centrale koji je završen još u lipnju za izvođača radova izabrana tvrtka Končar.
– Za izvođača radova izabrana je tvrtka Končar, a za koji dan bit će završen i izvedbeni projekt, nakon čega se planira i otvaranje građevinske knjige tako da će tijekom nekoliko idućih dana početi i radovi. Planirali smo da do početka školske godine radovi budu završeni, ali kasnimo zbog poteškoća s kojima smo se susretali u hodu, kazao je Tomčić, istaknuvši da će za nekoliko mjeseci, kada konačno završi izgradnja solarne centrale konačno poteći i prva struja iz Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Poznato je da su troškovi izrade solarne centrale procijenjeni na iznos od 395 tisuća kuna, koje je osigurala Zadarska županija. Naime, cilj ove škole je proizvodnja struje jačine do 10 kilovata koju će prodavati državi, a kako je planirano, struja koju ova škola proizvodi trebala bi biti priključena na distribucijsku mrežu Elektre. Riječ je o projektu vrijednom 40 tisuća eura koji financira Fond za zaštitu okoliša, dok će se jedan dio financirati i iz lokalnih sredina.
Kako je ravnatelj Tomčić i ranije isticao, solarna centrala ima tri cilja, a prvi je spomenuta proizvodnja struje koja bi se prodavala državi, iako će u prvoj fazi nakon izrade solarne centrale proizvedenu struju najprije trošiti sama škola. Kao drugi važni cilj solarne centrale ravnatelj je isticao njezin edukacijski karakter, a potom i promociju korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.


 INFO CENTAR ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST




Danas u 11 sati je svečano otvorenje Solarnog edukacijskog centra i Info centra za energetsku učinkovitost Zadarske županije u Centru za solarnu energiju u dijelu Strukovne škole Vice Vlatkovića na Putu Murvice. S obzirom na to da su osnivanje Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije sufinancirali Zadarska županija i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj), uz podršku nizozemske vlade, na ovoj će svečanosti nazočiti predstavnici upravo Zadarske županije, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH, UNDP-a u Republici Hrvatskoj i Strukovne Škole Vice Vlatkovića.


 SOLARNA PUNIONICA


Sutra u prostoru Centra za solarnu energiju na Putu Murvice bit će upriličeno otvorenje prve solarne punionice električnih vozila u Hrvatskoj. Riječ je o projektu Strukovne škole Vice Vlatkovića, koja ga je pokrenula prije tri mjeseca. Od ideje do realizacije Strukovna škola Vice Vlatkovića u ovom je projektu potpuno samostalna.