Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Viškovi” zaposleni, sada se bune roditelji

19.09.2011. 22:00
“Viškovi” zaposleni, sada se bune roditelji


Škola tu nije ništa kriva, nego Povjerenstvo koje je jednostrano uputilo tehnološki višak. Pokušao sam razgovarati s roditeljima, zamolio ih da prihvate situaciju te da razgovaraju sa svojom djecom kako bi im ova promjena bila što manje traumatična. Djeca ne smiju ispaštati – Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića


U osnovnim školama Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje jučer su počele raditi učiteljice razredne nastave koje je kao organizacijski višak školama uputilo Povjerenstvo za zbrinjavanje organizacijskih viškova i manjkova. Podsjetimo, prošlog tjedna je ravnatelje tih škola, Ivana Čulara i Marka Marina, na konferenciji za novinare prozvao Sindikat hrvatskih učitelja da su odbili zaposliti organizacijske viškove i umjesto njih zaposlili druge učiteljice te da su time prekršili zakon.
Oba ravnatelja su se obranila rekavši da je Povjerenstvo prekasno poslalo uputnicu, a da je Ured državne uprave službeno pismo poslalo još kasnije.
Pobunili su se sada i roditelji jer su njihovi prvašići prvih tjedan dana nastave imali jednu učiteljicu, a jučer su dobili drugu.
Kako je rekao Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića, škola tu nije ništa kriva.
– Pokušao sam razgovarati s roditeljima, zamolio ih da prihvate situaciju te da razgovaraju sa svojom djecom kako bi im ova promjena bila što manje traumatična. Djeca ne smiju ispaštati. Jutros su neki od roditelja nerado ostavili djecu u školi. Neki su čak išli u Ured državne uprave da vide može li ostati učiteljica koja je prvi tjedan radila, ali nisam dobio povratnu informaciju kako je to prošlo, rekao je Čular i još jednom objasnio situaciju.
– Mi smo htjeli zaposliti učiteljicu koja je kod nas na zamjenama 11 godina. Zaposlili smo ju na 60 dana jer je netko morao pripremiti početak nastave. A i ona je zaslužila da se vodi računa o njoj. A Povjerenstvo nam je jednostrano uputilo organizacijski višak, bez da je razgovaralo s nama. Možda su mogli te učiteljice poslati u druge škole. Bilo je govora o tome da će nam ih uputiti, ali dok ne dobijemo službeno, to se nas ne tiče. I to službeno smo dobili sa zakašnjenjem. To je neprofesionalno i pedagoški neprimjereno, rekao je Čular koji planira tužiti Tinku Zemunik, regionalnu voditeljicu Sindikata hrvatskih učitelja za Dalmaciju.
Kako je dodao, ni nova učiteljica nije kriva ni za što.
– Štoviše, imam saznanja da ta učiteljica vrlo dobro radi svoj posao, da je profesionalna, a sada je dovedena u neugodnu situaciju, kazao je Čular.
Marko Marin, ravnatelj OŠ Š. K. Benje je jučer rekao da je već u priopćenju nakon prozivki Sindikata hrvatskih učitelja ukazao na nerad Sindikata i Ureda državne uprave.
– Mogli su me barem na vrijeme obavijestiti pa da kao ravnatelj jedne ozbiljne škole upoznam osobu koju zapošljavam, da je upoznam s nastavnim programom. A mene nitko ništa nije pitao, naređenja moram izvršavati, a na kraju sam ja odgovoran, kazao je Marin.


 STANIĆ: IZJAVA TINKE ZEMUNIK JE ZLONAMJERNA




Na prozivke koje je Tinka Zemunik (SHU) iznijela na istoj konferenciji da dva ravnatelja u Zadarskoj županiji i dalje rade, a ispunili su uvjete za mirovinu, jučer je priopćenjem reagirao Nediljko Stanić, predsjednik Ogranka Zadarske županije Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, pozivajući se na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
– Samo onaj tko je skromne pravne pismenosti ili tko je zlonamjeran može dovoditi u sumnju zakonitost obnašanja dužnosti ravnatelja školske ustanove osobi koja je zatečena na dužnosti ravnatelja 24. srpnja 2010. godine i koja ima pravo tu dužnost obnašati do isteka mandata, neovisno o tome je li navršila 65 godina života! Budući da Sindikat hrvatskih učitelja ima više pravnih savjetnika, neugodno smo iznenađeni nestručnim, a očito i zlonamjernim tvrdnjama voditeljice Područnog ureda Split, gospođe Zemunik, koja je posve neutemeljeno javno prozvala dvojicu naših uglednih članova, ravnatelja gospodina Josipa Brtana i Borisa Miletića, da suprotno Zakonu obnašaju dužnost. Vrhunac neprimjerenosti i zlonamjernosti sadrži njezina izjava prema kojoj ti isti ravnatelji tjeraju svoje učitelje da moraju ići u mirovinu kada navrše 65 godina života! Je li moguće da sindikalna čelnica ne zna da odlazak u mirovinu učitelja ne ovisi o ravnateljevoj “dobroj volji”, nego o zakonskoj odredbi prema kojoj učiteljima “ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj su navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža?” Zbog nanesene štete ugledu i moralnom integritetu prozvanih kolega tražimo javnu ispriku gospođe Tinke Zemunik, stoji u priopćenju.