Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vojna cisterna prevezla 610 kubika vode po vrletima Velebita

Autor: Milenko Brkić

19.09.2012. 22:00
Vojna cisterna prevezla 610 kubika vode  po vrletima Velebita

Foto: Velimir BRKIĆ



Ova pomoć je došla u zadnji trenutak jer bi mi blago zasigurno pokrepalo. Od katastrofe nas je spasio dolazak cisterne Hrvatske vojske. Velika hvala općinskom čelništvu što misle o ljudima s planine. Htio bih posebno zahvaliti vojnicima, istaknuo je Ilija Modrić
Na području  općine Jasenice radi suzbijanja posljedica dugotrajne,  nezapamćene suše, održana  je velika akcija dostave vode  obiteljskim poljoprivrednim  gospodarstvima i domaćinstvima na Velebitu.
– Trenutačna akcija je  treća intervencija koju se  moralo provesti u zadnje  dvije godine, i jedina na području Zadarske županije  koja se na ovaj način izvodi,  rekao je Martin Baričević,  načelnik Jasenica.
Pravo umijeće DVD-a  Jasenice
DVD Jasenice je operativno  vodio i dostavu vode s hidranata na dijelovima koji još  nisu priključeni na vodoopskrbnu mrežu. Naime, u tijeku je izvođenje radova na  još oko 100 priključaka na  vodovodnu mrežu samo u  Maslenici te se i njima priskočilo u pomoć.
– U ovoj ljetnoj sezoni s  hidranata smo dostavili oko  2.000 kubika vode, a vojnom  cisternom je dostavljeno 610  kubika vode po vrletima Velebita, navodi Ante Zubak,  zapovjednik DVD Jasenice.
Ilija Modrić iz Zatona  Obrovačkog drži ovce, koze i  krave u Dubokim Jaslama na  Velebitu u neposrednoj blizini  repetitora te je dostava vode  bila pravo umijeće za DVD  Jasenice i pripadnike Bojne za  opću logističku potporu, ZZP  Pleso.
– Nikada otkad ja pamtim  ovdje nije bilo takve suše, sva  pojila su presušila i ostao sam  potpuno bez vode, a prije  Gračaca vode nigdje nema, objašnjava Modrić.
– Ova pomoć je došla u zadnji trenutak jer bi mi blago  zasigurno pokrepalo. Od katastrofe nas je spasio dolazak  cisterne Hrvatske vojske. Velika hvala općinskom čelništvu  što misle o ljudima s planine.  Htio bih posebno zahvaliti vojnicima, istaknuo je Ilija Modrić.
Jaseničani su nekad živjeli  na velikom prostoru od mora  pa do udaljenih velebitskih  predjela. Tijekom obnove života u poslijeratnom razdoblju  došlo je do veće izgradnje uz  more, prije svega Maslenice,  Rovanjske i Modriča. Žitelji su  djelomice i obnovili te svoje  velebitske zaseoke gdje su od  pamtivijeka živjeli, a danas  uglavnom drže svoju stoku,  naročito u ljetnim mjesecima.
– Pod normalnim okolnostima blago opskrbljujemo vodom s naših gusterni, a sada su  unazad dvije godine gusterne i  pojila potpuno suhi. Privatni  prijevoznici naplaćuju po tisuću kuna po cisterni, ali oni  neće ni da voze tamo gdje nam  je blago i gdje je zapravo nama  potreba, rekao je Šime Baričević iz jaseničkog zaseoka  Zelenikovca na Velebitu.
Baričeviću je ovog ljeta vojska u dva navrata u najtežim  trenucima pomogla i dovezla  vodu.
Spasonosne intervencije
– Bavim se kozarstvom i  bez ovih intervencija bila bi  to prava propast za nas. Koliko nam znači ova akcija?  Da nije bilo vode, bila bi mi  ugrožena egzistencija. Drugih riječi nemam da bih opisao ovoljetnu situaciju i nezapamćenu sušu, osim da  organizatorima ove akcije i  dostavljačima vode treba  zahvaliti, istaknuo je Šime  Baričević.
Gotovo identično s puno  riječi zahvale govore Slavica Josipović iz Maslenice i  Rade Milić iz Maslenice koji  blago drži na Malim vruljama. Akcija im je pomogla  da premoste razdoblje do  izvođenja vodovodnih priključaka na novu mrežu pa  su na taj način izbjegli velike financijske troškove.
Potpomognuta sušom na  ovom je području bila žestoka i  požarna sezona. Imali  smo deset požarnih intervencija, od toga dvije na području Obrovca i dvije na  području općine Starigrad.
– Pokazalo se da je mladi  DVD Jasenice dorastao  zahtjevnim izazovima, a  drago nam da smo u  odličnoj koordinaciji i s JVP  Zadar i vatrogasnim zapovjednikom Željkom Šošom,  kaže zapovjednik DVD-a  Zubak.
 Tijekom ljetne sezone uobičajeno su imali i organiziranu vatrozaštitu motrenjem sa dvije promatračnice.
– Izveli smo i javne radove  koji su imali za cilj prevenciju požara, kroz aktivnosti  na uklanjanju suhog raslinja, osobito u blizini vidikovaca i drugih mjesta gdje  se zadržavaju planinari,  raskrčivanju starih  pješačkih staza te čišćenju  zapuštenih bunara i lokvi  koje bi nam mogle poslužiti  za gašenja, zaključio je Zubak.